fbpx

Is het je wel eens opgevallen hoe soepel de communicatie in een paardenkudde verloopt? Ze hebben aan een half woord (/oor/oog) genoeg. Ze hoeven niet eindeloos met elkaar te vergaderen. Ze praten niet door elkaar heen. Ze liegen niet tegen elkaar. Kortom, paarden communiceren veel beter met elkaar dan mensen.

Dit in tegenstelling tot de communicatie tussen mensen. Daarbij gaat heel vaak iets mis. Sta er maar eens bij stil voor jezelf. De kans is groot dat heel veel problemen die je ervaart op je werk of in het dagelijks leven, te maken hebben met (mis)communicatie.

Dit zijn de tips die paarden voor jou als mens hebben om je communicatie te verbeteren:

 1. Kijk goed naar de lichaamstaal van je gesprekspartner
  Paarden communiceren vrijwel uitsluitend via lichaamstaal. Daardoor zijn ze echte experts in het lezen en begrijpen van non-verbale communicatie. Als je leert net zo goed lichaamstaal te lezen als paarden doen, dan wordt communicatie veel gemakkelijker. Communicatie tussen mensen bestaat maar voor 15% uit de woorden die we gebruiken. Dat betekent dat de overige 85% non-verbale communicatie is.
 1. Maak bewust gebruik van je eigen lichaamstaal
  Hoewel onze communicatie voor 85% non-verbaal is, zijn we ons maar voor 5% bewust van wat we met ons lichaam doen. Voor het overgrote deel van de tijd heb je dus geen idee wat je met je lichaamstaal communiceert aan anderen! Dit is de oorzaak van veel miscommunicatie. Als je bewust je lichaamstaal inzet dan heb je veel minder woorden nodig om je boodschap aan anderen over te brengen.
 1. Focus je op het gesprek door aanwezig te zijn in het hier en nu
  Paarden laten zich niet afleiden door gedachtes over het verleden of zorgen over de toekomst. Ze zijn alleen maar bezig met het hier en nu. Daardoor hebben ze aandacht voor de subtiele signalen die hun kuddegenoten ze geven. Als je in gedachten verzonken bent, mis je de helft van een gesprek. Je bent er niet echt bij. Hierdoor ontstaat miscommunicatie. Door je helemaal op het gesprek te focussen zal je zien dat de communicatie veel soepeler verloopt.
 1. Laat je (voor)oordelen los voordat je een gesprek ingaat
  Een van de bijzondere en fijne eigenschappen van paarden is dat ze niet over je oordelen. Een paard luistert open en nieuwsgierig naar wat jij hem te zeggen hebt. Hij laat zich niet beïnvloeden door wat je aan hebt, of je een grote auto hebt, wat er op je visitekaartje staat, of je haar die dag goed zit, etc. Het paard kijkt naar wie je diep van binnen, écht bent.
 1. Vertrouw op je gevoel
  Paarden zijn voor ons zulke goede spiegels, omdat ze vertrouwen op hun gevoel. Ze zijn niet bang om onbeleefd te zijn, ze volgen gewoon hun gevoel. Als jij met een rothumeur de wei inloopt, loopt je paard weg, omdat zijn gevoel zegt dat jij die dag niet goed in je vel zit. Als jij met iemand in gesprek bent en je hebt het gevoel dat die persoon een rothumeur heeft, dan heb je waarschijnlijk gelijk. Ook als die persoon zégt dat alles helemaal okidoki is, voel je dondersgoed aan dat dit niet zo is. Communiceren doe je dus niet alleen met woorden, maar ook met je gevoel.

Kortom, als jij met behulp van deze 5 tips net zo goed leert communiceren als een paard, dan kan je niet alleen zelf beter je boodschap overbrengen, maar ook je gesprekspartner beter begrijpen. Hierdoor verbeter je niet alleen de relatie met je paard, maar ook met de mensen in je omgeving.