fbpx

Herken je dat? Dat je naar de paarden in de wei kijkt en jaloers bent op de rust? Terwijl jouw eigen leven zo stressvol is… Als mens wordt je dagelijks aan een hoge dosis stressfactoren blootgesteld. In onze moderne samenleving wordt er veel van je verwacht. Je ‘moet’ op alle vlakken succesvol zijn. Er komt veel op je af; werk, gezin, studie, huisdieren – als je alle ballen hoog wil houden levert je dat ongetwijfeld regelmatig stress op.

Stress is vervelend. Je hoort nooit iemand zeggen: “Heerlijk gevoel, die stress”. Dat is niet voor niets. Het levert vaak klachten op, zoals slapeloosheid, pijnlijke/stijve schouders en nek, migraine en kan zelfs leiden tot een burn-out.

Paarden reageren heel gevoelig op stress. Je kan voor je paard niet verbergen dat je hier last van hebt. Als je gespannen bent dan heeft je paard dit meteen door. Dat kan vervelend zijn. Je wil bijvoorbeeld een ontspannen buitenrit maken, maar je paard spiegelt jouw spanning en springt bij elk ritselend blaadje met vier benen de lucht in. Geen goede manier om te ontspannen.

ontstressenGelukkig merken heel veel mensen dat ze bij de paarden juist ontstressen. Alle stress valt van je af en je gaat helemaal relaxt weer naar huis. Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe dit precies werkt? Als je je daar bewust van bent, dan kan je de tips van de paarden ook toepassen in het dagelijks leven, als je geen paard bij de hand hebt. Op die manier kan je in je leven veel meer rust en ontspanning creëren.

Ontstresstips van paarden

  1. Merk op dat je gespannen bent. De meeste paarden maken je dit vrij snel duidelijk. Als je hier naar luistert en je bewust wordt van je eigen spanning, dan heb je de eerste stap gemaakt.
  2. Maak tijd vrij om te ontstressen. Veel paarden helpen je hier een handje bij, door aan te geven dat zolang jij gespannen bent een rustig buitenritje er niet inzit. En dat een goede borstelbeurt een veel beter plan is. Het paard kiest voor jou dus al een ontstress activiteit. In het dagelijks leven is een paar minuten vaak al genoeg om bewust te ontstressen.
  3. Zet je hoofd uit. Op momenten dat je gestresst bent, maakt je hoofd waarschijnlijk overuren. Door intensief bezig te zijn met het borstelen van je paard maak je je hoofd leeg. Als je geen paard bij de hand hebt, kies dan een andere activiteit waarmee je je hoofd leeg kan maken (hierover een andere keer meer).
  4. Laat anderen je helpen om te ontstressen. Als kuddedieren helpen paarden elkaar altijd daar waar nodig is. Als jij samen met je paard een kudde vormt zal hij je ook helpen om te ontstressen. In het dagelijks leven aarzelen we vaak om hulp te vragen aan onze ‚kuddegenoten’. Maar je zal zien dat je familieleden of vrienden je hierbij prima kunnen helpen.
  5. Houd de ontspanning vast. Laat je nieuw gevonden rust niet meteen weer verstoren, zodra je bij de paarden weggaat. Neem een foto in je hoofd (of met je mobiel) van de ontspannen situatie waar je je nu in bevindt. Sta je met een grote glimlach op je gezicht, bedolven onder paardenhaar naast een schoon paard dat heerlijk staat te doezelen in de zon? Maak hier een mentaal plaatje van dat je je steeds weer voor de geest kan halen als je de stress voelt opkomen. Het zal je helpen om in een paar seconden weer te ontstressen.

Kortom, als je in het dagelijks leven net zo goed wil kunnen ontstressen als bij de paarden, maak dan gebruik van deze 5 praktische tips.

Nu ben ik benieuwd op welke manier jouw paard(en) je helpt om te ontstressen? Deel je voorbeelden en tips hieronder!