fbpx

5 Tips voor minder angst tijdens het rijden

door 9 jan 20160 Reacties

Angst is een vervelende staat van zijn, een gevoel dat je eigenlijk helemaal niet wil ervaren. Je wilt juist dol graag zonder angst op je paard kunnen stappen en samen genieten, want daarvoor ben je gaan paardrijden… om intens te genieten van het samenzijn met je paard. Het ultieme gevoel van vrijheid beleef je op de rug van een paard, maar als je angst daar tussen gaat zitten ervaar je alleen maar frustratie.

Als iemand weet wat angst voor het rijden op een paard is dan ben ik het wel en als er iemand is die je van je angst af kan helpen dan ben ik dat ook! Ik ga je in dit artikel vertellen wat mijn top 5 tips zijn om je angst tijdens het rijden de baas te blijven.

Angst is een kip-ei-verhaal; een paard voelt zich veilig bij iemand die de leiding durft te nemen vanuit een ontspannen en zelfverzekerde houding, maar als jij angst voelt neem je niet vol vertrouwen de leiding en wordt je paard net als jij; gespannen. Om die cirkel te doorbreken kun je verschillende hulpmiddelen inzetten. De grootste trigger voor jou angst zit hem vaak in de gedachte dat je paard er al bokkend vandoor gaat en jou met een grote boog richting de grond lanceert. Die gedachte moeten we zien uit te schakelen, makkelijker gezegd dan gedaan denk je nu waarschijnlijk.

Kleine stapjes, doelen stellen, de angst er laten zijn, het zijn allemaal hulpmiddelen die je kan inzetten om van je angst voor het rijden af te komen. Wat voor de één werkt hoeft voor de ander niet te werken, maar gelukkig is er een hele trukendoos beschikbaar vol met hulpmiddelen om van je angst af te komen. Sneller dan je misschien wel denkt zit jij te genieten bovenop je paard als je de volgende tips gebruikt.

  1. Ademhalen & aarden

Het allereerste wat je gaat doen voordat je opstapt is zorgen dat je diep ademhaalt en dat je je voeten op de grond voelt. Een diepe buikademhaling zorgt voor ruimte in je wervelkolom, waardoor je spanning makkelijker los kan laten. Als je er dan ook nog voor zorgt dat je je heel bewust bent van je voeten dan zorg je ervoor dat je aandacht in je lijf blijft en je dus minder snel in je hoofd gaat zitten en je je lijf de kans geeft te verkrampen.

  1. Anker

Vraag iemand die jij en je paard vertrouwd om met je mee te gaan de baan in. Deze persoon wordt jouw anker, iemand die een gevoel van veiligheid creëert bij jou. Afhankelijk van waar je angst voor hebt, kan deze persoon verschillende dingen doen. Je paard vasthouden terwijl je opstapt, je paard begeleiden terwijl je rijdt of misschien is het voor jou wel voldoende als deze persoon alleen maar aanwezig is in de rijbaan en je paard vanaf de grond kan stoppen indien nodig.

  1. Ruimtebeperking

Als je een deel van de rijbaan afzet met prikpaaltjes en lint dan zorg je ervoor dat je paard geen topsnelheid kan bereiken. Vaak is die wetenschap heel geruststellend. Als je weet dat je paard niet veel bewegingsvrijheid heeft en er dus niet heel hard vandoor kan gaan en geen ruimte heeft voor rare bokkesprongen dan zit je een stuk relaxter op de rug van je paard. Al naar gelang je vertrouwen groeit maak je de ruimte groter. Hoe vaker een ritje goed gaat en je vertrouwen beloont wordt hoe sneller je van je angst af bent.

  1. Obstakels

Zet pionnen in de baan en leg balkjes neer, dit zorgt voor focus en duidelijke opdrachten. Als jij namelijk gefocust kan blijven op een duidelijk doel dan is er geen ruimte voor de angst in je hoofd. Je rijdt van pion A naar pion B, vervolgens stap je naar obstakel C. Vertel je paard waar hij heen moet en wat hij daar moet gaan doen en je zal zien dat bij braaf doet wat jij voor hem visualiseert.

  1. Zing

Zing een leuk liedje en als je niet mooi kan zingen dan neurie je een vrolijk wijsje en als je zelfs dat niet aandurft dan blijf je maar tegen je paard praten, vertel hem maar wat je gaat doen en hoe braaf hij wel niet is. Door overtuigd te zingen, te neuriën of te praten zorg je dat je in je lijf blijft en niet in je hoofd kan gaan zitten en je angst de regie over je lijf kan overnemen.

Nog meer

Dit zijn een aantal tips die je kan gebruiken om van je angst af te komen. Er zijn er nog meer: doelen stellen, zachte ogen en een constante bodyscan zijn ook krachtige hulpmiddelen om over je angst heen te komen. Ik hoop dat de tips die ik je gegeven heb je kunnen helpen en je binnenkort vol vertrouwen op de rug van je paard zit te glunderen!

Deze blog is geschreven door Marieke van Soest

Download nu het gratis e-book

In het e-book ’10 Praktische tips voor een gezond & gelukkig paard’ vind je belangrijke, waardevolle inzichten en kennis over paarden houden en trainen. Speciaal voor eigenaren die hun paard een optimaal leven willen geven.

Klik op de knop om hem gratis te ontvangen.