fbpx

6 Tips die je moet weten als je paard moeilijk mee loopt

door 7 sep 20161 reactie

We kennen ze allemaal, paarden die het meelopen aan een halstertouwtje echt niet zo serieus nemen. Ze vliegen alle kanten op, sleuren je van berm naar berm voor wat gras, kunnen op bijzondere wijze alleen maar draven aan een halstertouw, staan om de haverklap stil en doen echt alles behalve wat jij graag wilt dat hij doet. Van ondeugende pony’tjes op de manege tot paarden die hoog in de sport paraderen, ze kunnen er soms wat van. Zó kun je je paard leren meelopen.

stilstaan, meelopen, lotte van roseveltNaar mijn idee is dit eigenlijk basis, stap één. Een paard moet stil kunnen staan en normaal mee kunnen lopen aan een halstertouw. Waar we ook zijn, wat er ook gebeurt, het zou fijn zijn als zijn focus op mij is en als ik iets vraag dat dit zonder “poeha” ook gewoon gebeurt. Nou is het niet zo dat ik meteen helemaal los ga als mijn paard heel even zijn omgeving in zich opneemt of even zijn focus niet op mij heeft, het blijft een levend dier uiteraard!

1) Tijdens het oefenen zou ik altijd aanraden om een lange lijn te gebruiken i.p.v. een halstertouw. Dit heeft alles te maken met veiligheid en met het feit dat ‘wie beweegt bepaalt’. Hiermee bedoelen we dat op het moment dat jij in staat bent de vier voeten van jou paard te bewegen (bij voorkeur in de door jou gewenste richting) heb je leiderschap. Wanneer je paard bijvoorbeeld steeds stopt en jij maakt gebruik van een kort halstertouwtje, ben je genoodzaakt om vrij direct ook stil te gaan staan. Wat er dan gebeurt is dat het paard jou traint, hij staat stil, jij staat stil! Wanneer je een wat langere lijn hebt kun je net een paar passen meer door blijven lopen en je paard proberen door wat druk op je lijn op te nemen weer mee te nemen in die paar passen.

2) Zorg er voor dat je tijdens het lopen met je paard in je linker hand je lussen hebt van je lange lijn en je rechter hand op de lijn hebt. Let tijdens het lopen met je paard wel op dat je niet constante druk hebt op de lijn maar juist een “smiley”. Gebruik alleen druk op de lijn op het moment dat je iets van het paard gaat vragen en laat deze druk los op het moment dat het paard doet wat je van hem vraagt en laat hem ook regelmatig weten wat hij goed heeft gedaan door hem een beloning te geven.

3) Zorg er voor dat je altijd in een veilige positie loopt. Soms zie je mensen naast de schouder van het paard lopen en lijkt het eerder alsof het paard jou mee neemt i.p.v. anders om. Voor diegene die het nog nooit eerder is opgevallen, type op Google eens: ‘veulen met moeder’ in en kijk dan eens goed in welke positie 9 van de 10 veulens lopen bij hun moeder? Je zult zien dat 9 van de 10 veulens daar aan de schouder van hun moeder lopen. Ik ben er van overtuigd dat de aan de schouder van een paard geen leidende positie aan kunt nemen tegen over je paard, je weinig controle hebt en ik het niet de meest veilige positie vind indien je paard schrikt bijvoorbeeld.

meelopen, veiligheid, lotte van rosevelt4) Wat is de veiligste positie? Het veiligste naar mijn idee is met de neus van het paard aan jou schouder/elleboog lijn. Zo kun je makkelijk een oogje op je paard houden, sta je in een leidende positie en heb je net wat meer controle over het paard. Als het paard steeds de neiging heeft om voor je uit te lopen kun je hem iedere keer als hij met zijn neus voorbij je elleboog/schouder lijn loopt corrigeren en een paar passen achterwaarts zetten. Op het moment dat je je paard achterwaarts gaat vragen draai je je frontaal naar je paard toe, heb je de lussen van de lange lijn in je rechterhand, je linkerhand op de lijn net onder de clip die aan het halster vast zit. met wat druk op het halster vraag je het paard een pas achterwaarts en iedere pas die het paard achterwaarts zet haal je die druk weg. De druk weg halen is erg belangrijk om je paard te laten weten dat hij deed met de druk wat je van hem verwachtte. Zet hem drie a vier passen achterwaarts en loop dan weer voorwaarts. Iedere keer als hij voorbij jouw schouder/elleboog lijn loopt zet je hem achterwaarts. Doe dit niet alleen tijdens een training, maar wees hier ook consequent in tijdens het uit stal halen, naar de bak lopen etcetera.

5) Weinig controle over je paard? En loopt hij steeds voor je uit? Is hij met alles bezig behalve jou? Hier een kleine oefening:
Grondwerk Aandacht oefening: Zorg dat je een flinke lus hebt in de lijn waarmee je het paard vast hebt, je hebt je paard dus niet ontzettend strak vast. Ga nu (bij voorkeur in een veilige omgeving) steeds een scherpe wending maken. Loop opeens weg naar links en je wacht hier niet op je paard. Als je paard echt op jou is gefocust loopt hij zonder twijfelen meteen met je mee naar links. Is hij niet écht op jou gefocust dan zal hij al snel binnen een paar seconden de lijn tegen komen en strak voelen trekken. Neem een beetje druk op de lijn, terwijl je rustig door blijft lopen. Op het moment dat het paard een stapje jouw richting op zet laat je de druk los en beloon je op die manier het paard. Herhaal dit nu een x-aantal keer met wendingen beiden kanten. Hiermee ga je de focus van het paard naar je toe halen. Uiteindelijk zal je zien dat het paard jou direct gaat volgen en je helemaal geen druk op de lijn meer nodig hebt om het paard met je mee te vragen.

6) Vergeet niet dat alle tijd die je met je paard besteed tijd zou moeten zijn om te genieten van wat jullie samen doen! Probeer altijd een sessie positief af te sluiten.

Deze blog is geschreven door Lotte van Rosevelt

 

Download nu het gratis e-book

In het e-book ’10 Praktische tips voor een gezond & gelukkig paard’ vind je belangrijke, waardevolle inzichten en kennis over paarden houden en trainen. Speciaal voor eigenaren die hun paard een optimaal leven willen geven.

Klik op de knop om hem gratis te ontvangen.