Met zijn clinics, aanwezigheid en lessen over de hele wereld probeert Chris Irwin een verandering in de paardenwereld tot stand te laten komen. Hij streeft er naar het welzijn van paarden en paardenmensen te verbeteren. Maar wat is er nu precies nodig om deze verandering nog sneller te laten plaatsvinden? We spraken Chris Irwin op de Equiday. Daar gaf hij een uitleg van zijn eigen trainingsmethode, die je kunt lezen in het dit artikel, en gaf ons zijn visie op de nodige verandering van de paardenwereld.
Het probleem van de paardenwereld
“‘Wanneer je een gouden medaille kunt winnen, dan moet je wel geweldig zijn!’ Dat is nog steeds de gedachte die leeft in de paardenwereld van vandaag,” zegt Chris Irwin. Deze gedachte houdt volgens hem de verbetering van paardenwelzijn tegen. “Dat je een medaille kunt winnen betekent niet meteen dat je een geweldige connectie hebt met een paard. Een olympische dressuurfinalist brak bijvoorbeeld een been tijdens de ceremonie, omdat haar paard er oncontroleerbaar vandoor ging. Zolang mensen op paarden van drie miljoen euro gouden medailles winnen, terwijl ze trainen op een manier die niet de beste manier is voor het paard, dan zal dit door blijven sijpelen naar de rest van de paardenwereld.”
Verandering moet ‘top-down’ en ‘bottom-up’
Chris vervolgt: “Zoals bij elke revolutie is er eerst een nieuw ideaal. We zijn verontwaardigd en het moet veranderen. Mensen praten erover maar het duurt lang voordat de verandering normaal nieuw gedrag is.”
Net zoals autorijden met drank op of lijfstraffen op school nu niet meer geaccepteerd worden, zal de paardenwereld ook verder veranderen. Een evenement als Equiday is volgens Chris een goed voorbeeld van een verandering van ‘onderaf’. Hier zien mensen hoe paarden beter kunnen presteren, gelukkiger zijn, meer in balans en gemotiveerder. Om de paardensport echt te laten veranderen zal de verandering volgens Chris echter van twee kanten moeten komen. Zowel vanuit de topsport als vanuit de recreatieve paardenliefhebbers.
Meer regels zijn geen oplossing

Getekend voorbeeld van rollkür
Zijn er dan meer regels nodig binnen de paardensport? Dat is de vraag die we stelden aan Chris Irwin. Hij denkt dat verandering van regels wel bijdraagt, maar het probleem niet meteen op lost. Zowel in de western- als de dressuursport zie je dat gewijzigde regels niet direct gehandhaafd worden door de jury’s en ruiters. Denk aan rollkür in dressuur of het te lang en laag rijden van de westernpaarden. Pas als de kennis over schadelijke methodes wijdverspreid wordt, zie je dat er verandering komt.
Ontwikkelingen binnen de FEI
Irwin vertelt vervolgens dat hij enorm trots is dat hij benaderd is door de FEI. Zij vroegen hem om advies te geven op het gebied van paardentraining. Er is een project gestart waar er op 25 categorieën rondom welzijn (waaronder voeding, transport, zadelpassen en training) advies wordt gevraagd aan leidende figuren in de paardenwereld wereldwijd. Naast Irwin zijn bijvoorbeeld ook Christoph Hess en Andreas Hausburger benaderd.
De vraag die werd gesteld is: ‘Wat moet er specifiek gedaan worden om functionarissen en bestuurders te informeren, zodat we een verandering van de top naar beneden kunnen inzetten?’. Chris Irwin is blij dat deze vraag nu gesteld wordt, al is hij sceptisch over de termijn waarop we van deze verandering resultaat zullen zien. “Geef het tien jaar, dan zien we er waarschijnlijk iets van terug.”

Chris Irwin tijdens Equiday 2017 in Nederland, foto door Dyonne Bos
De verandering begint in Nederland
“Als de paardenwereld gaat veranderen, dan zal die verandering geleid worden door de Nederlanders,” zegt Chris Irwin stellig. Hij trekt vervolgens een vergelijking. Zoals ooit de Dire Straits door Nederlandse radiostations wereldfaam verkregen, zo denkt Chris dat ook de verandering in de paardenwereld in Nederland zal starten. Wanneer Nederland iets omarmt, volgen Duitsland, België en daarna Amerika. En wanneer Amerika iets omarmt, dan neemt rest van de wereld dat aan voor waar. Het gebeurt hem vaak dat hij van over de hele wereld telefoontjes krijgt naar aanleiding van dingen die in Nederland gebeuren. Chris zegt lachend: “Dat is waarom ik hier ben. Ik kom hier niet voor het weer!”