fbpx

Het is meer dan dertig graden buiten. Een mooi moment om in de relatieve koelte van mijn huis een blog te schrijven. Ik mijmer wat over de shows die Blizz en ik hebben gegeven in de afgelopen jaren. Sommige ook met dertig plus weer en onweer in de avonden. Prachtige tijden hebben we beleefd, kamperen op allerlei locaties in vroeg middeleeuwse stijl. Ik deed ze vooral omdat ik het zelf zo leuk vond. En mijn paardje liet steeds weer zien dat hij gek is op aandacht. Alle kunstjes die ik thuis oefen, doet hij op shows twee keer zo fanatiek als het publiek applaudisseert! Hij houdt ook van de knuffels en de kinderhandjes die hem overal aaien. Mijn crew (ik heb altijd crew bij me die ook verstand van paarden heeft voor de veiligheid) wees me er een keer op dat Blizz ieder kind afzonderlijk registreert. Meestal een neus die snuffelt, maar soms ook een oor of oog in de richting van zo’n minimens, vooral als ze wat verder naar zijn achterhand staan. Dat maakt het niet alleen veilig, maar ook leuk. Het is echt wel werk om op evenementen te staan, maar het is leuk werk.

steigerend paardTerwijl mijn paardje geknuffeld wordt, beantwoord ik de vragen van het publiek. Soms over het ras (de kinderen weten dat vaak beter dan de ouders trouwens) of het dilemma of Blizz een pony of een paard is. Soms vragen over de middeleeuwen of welke tijd we uitbeelden. Ik krijg vaak de vraag wie of wat ik moet voorstellen als ik niet een heel duidelijk character ben zoals Merida of Jack(y) Sparrow. De meest gestelde vraag is over steigeren en dan vooral of het op commando is en of hij het nog eens kan doen. Steigeren is het meest gevraagde verzoeknummer of het nou voor foto’s of shows is.

Op de twee plaats van meest gestelde vragen staat: “Hoe leer je hem dat?” En dat kan gaan over steigeren, spaanse pas, liggen, buigen, nou ja noem maar op. Deze vraag is niet in twee tellen te beantwoorden. Ik heb op zijn minst een avond nodig om een stukje van de vraag te beantwoorden. Daarom ben ik lezingen en workshops gaan geven.

steigerend paardIk kan stap voor stap vertellen hoe ik Blizz iets geleerd heb. Meestal met vallen en opstaan en heel veel fouten. Met geduld en geduld verliezen en ik heb zelfs soms opgegeven om het een paar maanden later toch weer te proberen. Soms met geluk, mazzel en een goed gevoel voor timing. Maar vooral door heel veel tijd door te brengen met paarden en paardenmensen.

Als ik al deze stappen zou opschrijven en het briefje geef aan degene die de vraag stelde, is het antwoord niet compleet. Want het ene paard is het andere niet. En het ene mens is ook het andere niet. Iedereen leert anders. Voor mij is het de kunst en uitdaging om creatief om te gaan met het leerproces van een paard. En ik vind dan ook het leerproces en de weg ernaar toe veel leuker dan het eindresultaat. Ik ben trots op alles wat mijn paard en ik doen en kunnen. Ik geniet ook van de shows die ongeveer een half uurtje duren. Maar het zijn de uren samen met hem in de bak, wei, stal en onderweg die er echt toe doen. En als we dat plezier kunnen samenvatten en delen door hem te laten steigeren. Dan steigeren we nog een keer.