Sarina en Wick, natural horsemanship keuze

De weloverwogen keuze naar ‘natural’

Deel dit artikel:

Horse in Mind gaat over verschillende NH methodes en wil je helpen om daarin een weloverwogen keuze te maken. Mijn eerste blog gaat over de keuze die ik maakte, ondertussen meer dan een decennium geleden. En over hoe weloverwogen die keuze was.

Ergens in de zomer van 2004 is ze gebracht: m’n grote blonde liefde. Drie jaar jong was ze toen, niet zo groen als ik gewild had, maar ach. Ik was zo verliefd op haar, een prachtige Haflingermerrie van één meter vijftig. Zonder aftekeningen, maar met zo’n expressief hoofd, een droompaard!

Maar na een paar weekjes modderen en wat enge avonturen – onder andere één waarbij m’n liefde vluchtte en een hekwerk met palen en al mee nam – was ik bang voor die pony. Dat was me nog nooit gebeurd, maar wist ik veel dat paarden ook echt door je heen konden springen als ze schrokken? En als je dan boos werd, je daar alleen maar meer ellende van kreeg? En brandblaren. Het droompaard bleek nader bekeken toch een nachtmerrie te zijn.

Ik was al bekend met verschillende NH methodes, maar had geen flauw idee hoe ik dit op moest lossen. Tot iemand me tipte over Parelli. Niet heel enthousiast, maar ik had toch een stick gekocht en een dvd-pakket. Want met zo’n oranje stok kon ik de blonde idioot die ik had ten minste uit m’n nek houden.

Wachten op interesse

Destijds was Parelli nog klein en vooral zelfstudie, met dvd-pakketten. Thuis filmpjes kijken en dan snel naar paardlief om te oefenen. Pocketguides mee naar stal, zodat ik bij problemen even snel oplossingen kon zoeken. Een van de eerste taken was bij je paard zijn en wachten tot ze interesse ging tonen. Na anderhalf uur kwam de regen eerder dan de interesse van de pony en uiteindelijk ben ik gestopt. Maar ik had niets anders. Wel veel liefde voor de pony en ergens het gevoel dat het uiteindelijk goed ging komen. Dus de volgende dag gewoon maar weer gewacht op interesse.

Wat was het moeilijk, de eerste tijd. Omdat ik het niet snapte, omdat pony het niet snapte. Omdat de omgeving het niet snapte. En ergens langs de weg naar een goede relatie werd alles normaler. Die touwhalsterknoop gaat vanzelf goed. Dat je jezelf niet meer mept met zo’n savvy string. Zo’n 22ft leadrope die achter je aan sleept, maar waar je nooit meer mee in de knoop komt. En op een gegeven moment wordt het zelfs normaal om:

  • Te rijden met een neckropeSarina en Wick
  • Je paardje vanuit galop aan de lasso (45ft) de trailer in sturen
  • Los te spelen en het gevoel te hebben dat de connectie er echt nog wel is

Zo zijn er nog massa’s dingen hier op stal heel normaal. M’n voormalige nachtmerrie is nu meestal een prima partner, een maatje dat met me meedenkt.

Persoonlijke ontwikkeling

Het was een reis om hier te komen, maar er wacht ons nog zoveel. Ik heb geleerd over paarden, maar ook vooral over mezelf. Over hoe systemen werken bij paarden, bij mensen en veel over mezelf. Over angst en hoe ik daarmee om kan gaan, maar ook hoe m’n ambities m’n vooruitgang soms in de weg zitten.

M’n keuze voor Parelli was eigenlijk heel snel en eenvoudig gemaakt. Toen had ik geen flauw idee dat ik begon aan een programma dat zich, net als ik, blijft ontwikkelen. Wat op momenten dat ik dacht “en nu?” net iets nieuws had. Een filmpje op de website, een artikel in de glossy, altijd was de inspiratie te vinden. Terug kijkend besef ik hoe fijn dat is. Vooruitkijkend ben ik benieuwd wat er allemaal nog komt. Ik heb nog altijd het gevoel dat er zoveel te leren is.

Voor jou, als lezer, hoop ik dat je je gevoel volgt. Natural of niet, Roberts, Voest of weer iets anders. Bewandel jouw weg en geniet van de reis, met al z’n hoogte- en dieptepunten.

Sarina Gul

Sarina Gul

Sarina (1975) heeft een Haflingermerrie en een Rocky Mountain Horse ruin: Pup en Mees. Ze is Parelli student in Level 4, geeft les, houdt van buiten rijden en doet af en toe dressuur.
Sarina Gul

Latest posts by Sarina Gul (see all)

Deel dit artikel:

Over Sarina Gul

Sarina (1975) heeft een Haflingermerrie en een Rocky Mountain Horse ruin: Pup en Mees. Ze is Parelli student in Level 4, geeft les, houdt van buiten rijden en doet af en toe dressuur.

3 reacties op “De weloverwogen keuze naar ‘natural’

  1. Je kent d’r halfzusje 😉 Ik denk dat ik met haar ook nergens was geweest zonder natural horsemanship. Casindy eist gewoon een leider die haar echt begrijpt en rekening houdt met haar behoeften. Nu is ze fijn, zacht, en vergeeft ze ook (meestal) m’n foutjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *