fbpx

Wat ga je doen met je paard? En waarom? Past het in je trainingsdoelen, in de lijn waarmee je bezig bent en waar voegt het dan wat toe? Het stellen van doelen en deze vervolgens ook nastreven is best lastig. Ikzelf houd van progressief bezig zijn met mijn pony’s, dus stel ik doelen en eigenlijk alles wat we doen past in die doelen.

Meestal heb ik twee of drie hoofddoelen die ik nastreef. Bijvoorbeeld ontspanning, balans en meer kracht in de bovenlijn. De doelen staan zelden helemaal los van elkaar, deze drie ook niet. Meer kracht en ontspanning geeft een betere balans, met weinig balans heeft meer kracht niet zoveel zin, want dan valt het ergens “eruit”. Zonder ontspanning is er geen gesprek mogelijk, is leren onmogelijk en dus kan een paard de oefening wel uitvoeren maar het blijft niet hangen.

Deze twee of drie doelen komen voort uit het kijken naar het paard en vaststellen wat mist om dat paard uit te laten blinken in het zichzelf zijn. Een flegmatiek paard heeft impuls nodig, zin om te bewegen. Een schrikachtig paard heeft ontspanning nodig, rust in zijn hoofd om na te denken. Een speels paard heeft focus nodig, iets wat zijn fladderende ideeën richting geeft en een onzeker paard heeft moed nodig, zodat hij zelfverzekerder wordt.

Wees SMART

figure 8, doelen

Ontspanning tijdens en na de oefening

Die drie hoofddoelen zijn uiteraard veel te vaag om specifiek en meetbaar op te trainen. Dus komt er vanuit elk trainingsdoel een SMART gesteld doel; specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Dat wordt een oefening, in een gang, in zeven sessies en die oefening ziet er dan vervolgens ontspannen en vloeiend uit. Bijvoorbeeld een achtje; in stap, in hetzelfde ritme met een ontspannen hals en positieve expressie. Heb je beeld? Voor de Parelliërs onder ons; niet stoppen naast de pylon en dan naar je staan kijken zodat je ze aan moet trekken en weer weg moet sturen. Niet met een hoofd als een oorwurm zodat je twijfels hebt over de zuurgraad van je ruwvoer. Niet met draf en stop, niet met een grote bocht en een kleine maar gewoon een gestapte figure 8. Geen tien keer herhalen, zelfs geen zeven achter elkaar, maar gewoon één perfect gestapte figure 8.

figure 8, doelen

Fouten maken mag

Die acht is eigenlijk een kleine volte links en een kleine volte rechts, voltes gaat over draagkracht van het binnen-achterbeen dus is dit een oefening waarbij de kracht van de achterhand en bovenlijn verbetert. Links en rechts buigen gaat over balans in het paardenlijf, mits je als mens kritisch bent op de formaten van de cirkels van de acht. Ontspanning zit in dit doel vanwege de halshouding en de expressie.

De eindmeting

figure 8, doelen

Positieve expressie? Check!

In je zes sessies naar de zevende, waarin je meet of je je doel gehaald hebt, herhaal je die acht niet eindeloos. Want daar wordt het meestal niet beter van. Kan het paard ontspannen stappen op de cirkel? Kan het paard ontspannen stappen in een rechte lijn? Zowel linksom als rechtsom? Voelt dat gelijk? Wat gebeurd er als je wisselt van hand op de cirkel in stap en in draf? Overgangen geven kracht, dus veel overgangen helpen. Voltes openen en sluiten geven meer buigzaamheid. Wisselen van kant geeft meer buigzaamheid. Aldoor wakend over de ontspanning, is die er nog? Waar is de inzet van het paard voor het moment optimaal? Beloon dat! De eerste briljante stap beloon je met rust. Met een aai, met een kriebel, met een pauze om gras te eten.

Als na zeven sessies het SMART doel behaald is, formuleer dan een nieuw doel. Bijvoorbeeld die acht in draf of een slalom om vier obstakels in stap. Als het SMART doel niet behaald is, waarom dan niet? Welk ingrediënt mist? Werk daar dan aan en test na zeven keer nog een keer.