Eerder verscheen er al een super handige blog op Horse In Mind over stilstaan bij het opstappen! Als je dit onder de knie hebt, kun je wellicht het opstijgen zelf nog wat verbeteren.
Als we opstappen hebben we vaak iemand nodig die aan de andere kant ‘hangt’. Deze persoon geeft druk op de stijgbeugel, zodat het zadel zo goed mogelijk op zijn plek blijft liggen (en de druk wat verdeelt) als er iemand opstapt. Maar hoe handig is het als je zonder hulp op kan stappen? Zodat er niemand hoeft te hangen en je zadel zoveel mogelijk op de goede plek blijft zitten. In dit artikel vind je do’s en don’ts om zelfstandig op te kunnen stappen.
Don’ts
- Zonder krukje opstappen (dat is niet zo goed voor de rug van je paard).
- Voet in de beugel en vervolgens een paar keer springen om een beetje vaart te krijgen.
- Je zadel aan de boom en de lepel vastpakken om je zo naar boven te hijsen. Op het moment dat je zo opstapt, trek je het hele zadel al naar één kant.
- Naar beneden kijken terwijl je opstapt.
- In één keer strak aansingelen (daar kan singeldwang door ontstaan).
Do’s
- Opstappen met een krukje
- Je paard in verschillende keren aansingelen.
- Je paard in balans zetten.
- Met je linkerhand de manenkam (niet de manen hè…) en met je rechterhand de boom vastpakken.
- Je teugels in je linkerhand houden, maar zeker niet te strak!
- Kijk waar je naartoe wilt (naar boven!), go with the flow.
- Opstappen zowel vanaf links áls rechts. Let op: voor het eerst via rechts opstappen is voor zowel paard, maar vooral voor de mens (!) een aparte gewaarwording…
- Zachtjes gaan zitten.
Hier volgt nog wat extra info over een aantal van bovengenoemde punten.
Je paard in balans zetten
Kijk altijd hoe de beenzetting is van je paard als je op gaat stappen. Als je paard al helemaal schots en scheef staat, is de kans groot dat hij gaat bewegen om zich in balans te zetten op het moment dat je opstapt. Zelf verplaats ik het gewicht van mijn paard heen en weer (van links naar rechts, of omgekeerd, afhankelijk van de kant waar ik opstap) door de boom/schoft van mij af en naar mij toe te bewegen. Als ze niet in balans staat, zet mijn paard zelf vaak een stapje bij om stevig te gaan staan.
Opstijgen met een krukje
Ik moet eerlijk toegeven dat ik heel soms, een beetje vaak, per ongeluk vergeet om met een krukje op te stappen. Zelf vind ik het makkelijker om zonder opstapje op te stappen. Ik heb namelijk niet zo’n hoog paard (eigenlijk is het zelfs een pony…) waardoor ik al snel, met het gebruiken van een krukje, hoog uitkom. Maar het is toch echt beter om het met opstapje te doen… Opzoek naar een lager krukje dus!
Waarom is het beter om met krukje op te stappen? Op het moment dat je opstapt vanaf de grond haal je je paard uit balans. Met een opstapje (en al helemaal als je opstapje net zo hoog is als je beugel zodat je je voet niet meer in de beugel hoeft te zetten) raakt je paard minder uit balans. Daardoor is de eenzijdige belasting voor de paardenrug ook kleiner tijdens het opstijgen.
Links en rechts opstijgen
We stappen bijna altijd vanaf de linkerkant op. Maar waarom eigenlijk? Hieronder een aantal punten waaruit blijkt dat het helemaal niet zo handig is om altijd langs links op te stappen:
- Het paard ontwikkelt meer spieren aan één kant omdat hij zich daar ‘schrap’ zet.
- Je beugels ongelijk worden (heel onhandig bij een westernzadel, die kan je namelijk niet zo makkelijk verwisselen als bij een Engels zadel).
- Als er links een ravijn is (oké, een sloot of struik mag ook) en je toch graag wilt opstappen.
- Je paard je aan de linker kant kan vertrouwen met opstappen, maar via rechts opstappen iets nieuws is en daardoor in het begin onwennig en spannend kan zijn.
Hieronder een fotoreeks waaruit duidelijk het verschil te zien is tussen opstappen met en zonder krukje en ook de plaatsing van de handen. De eerste reeks zijn don’ts, de tweede reeks zijn do’s.
Hier is een westernzadel gebruikt, wat normaal gezien, steviger ligt dan een Engels zadel. Moet je nagaan hoeveel een Engels zadel (wellicht) schuift!