fbpx

Een paardvriendelijke fotoshoot met jouw paard

door 6 mrt 2023

Elke paardeneigenaar droomt wel van een fotoshoot met z’n paard(en), maar meer dan de helft durft het niet om verschillende redenen: je weet niet hoe je eraan moet beginnen, je paard staat niet graag stil of je voelt je onzeker. Via deze blog schuif ik graag al deze onzekerheden aan de kant! Ik geef je zeven tips, niet alleen om het leuk en ontspannen voor jou te maken, maar ook om te zorgen dat het een paardvriendelijke fotoshoot wordt voor jouw paard, met zo min mogelijk stress.

Tip 1: Kies een fotograaf die bij je past

Er zijn zo veel fotografen die zich specialiseren in paardenfotografie. Welke fotograaf kies je toch om jouw droom fotoshoot werkelijk te laten worden. Elke fotograaf is uniek door zijn stijl die je terug vindt in elke foto. Ga even opzoek naar fotografen in de buurt en bekijk hun portfolio, werking en wie ze zijn. Krijg jij een warm gevoel hierbij en heel veel zin erin? Dan is dit het moment op deze fotograaf te gaan contacteren. Bij het contact moet je dit gevoel blijven vasthouden, een klik met een fotograaf is heel belangrijk, want je moet je tenslotte goed voelen tijdens de fotoshoot en jezelf kunnen zijn. Wanneer de stijl jou een warm gevoel geeft van binnen, het contact goed zit met de fotograaf en je al begint te dromen… dan zit je goed! Leg jouw fotoshoot vast.

Tip 2: Grondwerk is de basis van ALLES!

Wanneer je een fotoshoot op de planning hebt staan kun je jou en je paard voorbereiden tijdens jouw grondwerk sessies. Bekijk even de foto’s van de fotograaf waar jij jouw fotoshoot hebt geboekt en bekijk de poses die de modellen aannemen. Voeg deze poses toe in je grondwerk sessies, bouw ze net als al je andere oefeningen op en beloon op het juiste moment. Als je hier echt ver in wilt gaan kun je ze zelfs op commando zetten, hoe handig is dit!

Tip 3: Begin tijdig met de voorbereiding

De dag van de fotoshoot wil je jouw paard natuurlijk netjes maken en eventueel wassen, begin hier tijdig aan en geef je paard tussen het mooi maken en de fotoshoot nog een pauze zodat hij zijn hoofd kan leegmaken en kan grazen of hooi kan eten. Als je dit niet doet dan heb je kans dat je paard minder geduld zal hebben tijdens de fotoshoot omdat hij al een lange tijd aandacht moet hebben voor jou en wanneer je op een ondergrond met gras staat tijdens de fotoshoot zal jouw paard ook eerder geneigd zijn om te eten. Tijdens deze pauze kun je je paard vast houden of een dun deken opleggen zodat hij zich niet opnieuw smerig maakt.

Tip 4: Beschouw dit als een knuffelmoment tussen jou en je paard

Als de klik er is met de fotograaf en jullie zijn goed voorbereid gaat deze fotoshoot zo een fijne ervaring worden voor jullie! Als je nog geen ervaring hebt met fotoshoots is het fijn als je gestuurd wordt door een fotograaf zodat je je niet onwennig voelt. Als fotografe ondersteun ik mijn klanten de hele fotoshoot, zodat we magische poses en momenten bekomen. Ik hou er van om spontane aanrakingen en knuffelmomenten vast te leggen, maar dat verschilt natuurlijk van fotograaf tot fotograaf.

Tip 5: Jij mag raden… waar houden paarden het meest van?

Jaaaa, klopt! Paarden houden van eten, dus neem zeker wat lekkers mee. Zorg voor kleine, droge beloningen zodat je paard dit snel kan opeten zonder veel schuim aan te maken (een appel heeft te veel sap): beloningsbrok of kleine stukjes wortel werken het best. Leg dit binnen handbereik voor jou, maar niet voor je paard. Ben je een vrouw? Dan heb je geluk! Een handige verstopplaats is in jouw bh: je ziet het niet en je kunt er snel bij.

Tip 6: Luister naar je paard, want jij kent hem als de beste

Leg je handen altijd op je paard om mooie connectie foto’s te krijgen, maar leg ze zacht aan, vooral op het hoofd zonder druk, dat zal jouw paard fijner vinden dan dat je hem strak vast houdt. Trekt jouw paard zijn hoofd weg, geef hem dan die ruimte en tijd om het later opnieuw te proberen. Beweeg mee met je paard en laat hem ook inspraak hebben. Kijkt jouw paard naar iets in de verte, ga dan even aan zijn schouder staan en kijk mee in dezelfde richting. Nadien kun je nog eens proberen om aan zijn hoofd te staan. Maak een training van jouw fotoshoot en beloon op de juiste momenten, zodat je bevestiging geeft aan je paard dat hij het goed doet, dit in combinatie met eetpauzes, zodat je paard het hoofd even tot rust kan laten komen en het geduld niet verliest.

Paardvriendelijke fotoshoot, mooie paardenfoto's

Tip 7: Verwacht niets van je paard

Start jouw fotoshoot zonder verwachtingen, zodat je je niet gaat frustreren. Wanneer je niets verwacht kun je alleen maar positief verrast worden. Leg er geen druk op omdat de fotograaf staat te wachten, als het even niet gaat zoals je zou willen. Een goede paardenfotograaf weet dat er geduld nodig is bij dieren en begrijpt heel goed dat het niet altijd op 1, 2, 3 is geklaard. Soms kan het minder vlot gaan, maar wanneer je mee beweegt met je paard kan de fotograaf hier zeker mooie foto’s van maken. Een ervaren fotograaf is snel en kan op goede twee seconden dat je paard stil staat mooie foto’s maken. Stel je eens voor: tien keer twee seconden, dan heb je toch minstens tien mooie foto’s… Super, toch?

Kortom: kies een fotograaf die bij je past, zorg dat je geen torenhoge verwachtingen hebt, want zo kun je alleen maar trots zijn. Hou rekening met je paard en bereid jullie goed voor. Een geslaagde, paardvriendelijke fotoshoot is als je naar huis gaat met een fijne ervaring voor jou en je paard!

Over de auteur

Ik ben Ina Van Cleempoel, 25 jaar en een gepassioneerde paarden-en hondenfotografe vooral actief in België en een deel in Nederland (Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg). Mijn fotografienaam ‘Footprints of Love’ past helemaal bij wat ik het liefste wil bereiken met mijn passie. Footprints of love become memories to love: de mooiste momenten en de unieke band tussen mens en dier vastleggen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat niet alleen de foto’s prachtig worden maar dat het ook een belevenis wordt voor mens en dier. Ik hou rekening met het dier, zodat alles diervriendelijk en met geduld verloopt. De fotoshoot rustig en zonder hoge verwachtingen aanpakken, dan zal dit ook zichtbaar zijn in de foto’s. Spontane aanrakingen en knuffelmomenten leg ik het liefste vast! Mijn specialisatie ligt vooral bij het maken van romantische portretten waarbij de band tussen mens en dier voelbaar wordt. Met meer dan 10 jaar ervaring in fotografie, natural horsemanship met paarden en cursussen gedrag bij honden weet ik hoe ik jou en je dier kan geruststellen tijdens een fotoshoot.

Footprints of love, paardvriendelijke fotoshoot

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

holistisch kijken naar je paard ebook

Ontvang het gratis e-book

Wil je problemen voorkomen in plaats van oplossen? In het e-book ‘Leer holistisch kijken naar je paard – 10 tips & inzichten‘ ontdek je hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw paard niet alleen ‘overleeft’, maar echt gaat floreren! In 10 tips & inzichten leer je over superfoods voor paarden, verrijking van huisvesting, mindset, passive physio en nog veel meer.

Klik op de knop hieronder om hem gratis aan te vragen.