fbpx

Emiel Voest (Freestyle)

emiel voest, freestyle, freestyle academyEmiel Voest is grondlegger van het Freestyle systeem. Dit systeem bestaat uit loswerken (zonder materiaal, in een – liefst vierkante – kraal), grondwerk met touwhalster en leadrope en dubbele lange lijnen. Dit is in voorbereiding op het rijden. Emiel Voest heeft ook de Freestyle academy opgericht, waar je een opleiding tot Freestyle instructeur kunt volgen.

Loswerken

Loswerken gebeurt bij voorkeur in een dichte kraal en zonder halster, touw of zweep. De kraal is bij voorkeur vierkant, zodat het paard afwisselend buigt en rechtuit loopt en gaat nadenken over zijn lijf. Bij het loswerken staat in eerste instantie de ontwikkeling van de mens voorop. Je leert wat het effect van jouw lichaamshouding op je paard is en zo verbeter je de communicatie naar je paard. Je leert je paard jou te vertrouwen en gehoorzamen. Doel is verbetering van jouw leiderschap en de acceptatie hiervan door het paard.

Grondwerk

Grondwerk doe je met een (Freestyle) touwhalster en een leadrope van 4,5 meter. Het bestaat uit twee delen. In het eerste deel gaat het voornamelijk om gehoorzaamheid in dagelijkse handelingen als volgen, halt houden en achterwaarts. Het tweede deel draait om voorbereiding op (incidentele) situaties en rijden. Denk aan handelingen die plaats vinden bij de hoefsmid, dierenarts of voorbereiding op het opstijgen en opzadelen. Ook trailerladen en obstakeltraining horen bij grondwerk.

Dubbele lange lijnen

Van de drie onderdelen is dubbele lange lijnen de belangrijkste voorbereiding op het rijden. Het paard went aan teugelhulpen en leert zichzelf beter in balans te houden, om straks de ruiter op zijn rug te kunnen dragen. Er wordt zowel vanuit het midden (centrumpositie) als vanaf achter het paard (menpositie) gewerkt. De centrumpositie is bedoeld voor het werken aan verticale balans, de menpositie voor horizontale balans.

Spullen

In het Freestyle systeem wordt er met een Freestyle touwhalster gewerkt en een 4,5 meter lange leadrope van katoen (niet te verwarren met een longeerlijn). Voor de dubbele lange lijnen gebruik je twee lijnen van elk 6,5 meter.

Educatie

Als je wilt beginnen met deze methode zijn er drie boeken te koop (Loswerken, Grondwerk en Dubbele lange lijnen) en twee dvd’s waar je van kunt leren.

Je kunt ook les nemen van een officiële Freestyle instructeur. Hier vind je een instructeurslijst.