grondwerk met paarden, grondwerk methodes

Grondwerk: ‘Met welke methode moet ik beginnen?’

Deel dit artikel:

Ik doe graag aan grondwerk. Grondwerk kun je heel breed opvatten. Je kunt denken aan longeren, Parelli, ‘losgooien’… Sommige mensen zijn helemaal lyrisch over Monty Roberts of over Hempfling. Het nadeel van grondwerk methodes is dat deze vaak klakkeloos over worden genomen, zonder te weten wat je paard eigenlijk nodig heeft. Sterker nog: Wie is jouw paard eigenlijk?

Grondwerk, of natural horsemanship, begint al in de stal van je paard. Het begint al met het aanklikken van de leadrope aan het halster. (Ik gebruik overigens al een aantal jaren geen halstertouw meer. Vind het ondingen, omdat ze zo kort zijn. Ik gebruik liever een leadrope.)

Enige tijd geleden kwam ik bij iemand op stal, om diegene te helpen te achterhalen waar het probleemgedrag vandaan kwam bij haar paard. Ik kwam de stal binnen, waar de eigenaresse van het paard mij al stond op te wachten. Zichtbaar nerveus, was ze. Het paard stond achter in de box, met de oren plat. De eigenaresse opende de box en het paard sprong al bijna in haar nek. Ze had precies een halve seconde om er voor te zorgen dat het paard niet de box uit denderde, over haar heen. Dit lukte haar maar net zonder kleerscheuren.

Grondwerk begint dus al in de stal (of in de wei). Wat is de mentale staat van je paard? Is hij vrolijk? Is hij alert? Is hij wantrouwend en bang? Of is hij juist erg boos? Het heeft niet alleen met eerdere ervaringen te maken, maar ook met de omgeving. Denk aan sociaal contact met andere paarden en de mate waarin hij vrije beweging krijgt. Er zijn veel factoren op te noemen waardoor je paard is zoals hij is.

“Je paard leren observeren is belangrijker dan het aanhangen van een methode”

Een belangrijk onderdeel van grondwerk is dus het observeren van je paard. Zelf ga ik (met iets warmer weer) vaak even bij de stal zitten van mijn paard. Ik zie hoe ze reageert op haar buren, hoe ze slaapt… Maar ook in de wei of paddock is dit belangrijk om je paard goed te leren kennen. Om te starten met grondwerk heb je dus niet direct een rijbak nodig. Leer door observeren je paard beter kennen. Zo leer je wat hij nodig heeft, zodat je er op in kunt spelen. Dit is belangrijker dan het aanhangen van een bepaalde methode.

Spendeer jij je tijd wel eens met ‘niets’ doen en observeren?

Esther Dommerholt

Esther Dommerholt

Esther Dommerholt is gediplomeerd instructrice / coach bij Tussen Ruiter en Paard . Ze heeft zich gespecialiseerd in gedrag en rechtrichten. Het schrijven van blogs en artikelen is haar passie.
Esther Dommerholt
Deel dit artikel:

Over Esther Dommerholt

Esther Dommerholt is gediplomeerd instructrice / coach bij Tussen Ruiter en Paard . Ze heeft zich gespecialiseerd in gedrag en rechtrichten. Het schrijven van blogs en artikelen is haar passie.

4 reacties op “Grondwerk: ‘Met welke methode moet ik beginnen?’

 1. Observatie van paard en/of kudde en undemanding time, heerlijke tijdsbesteding waar ik meermalen per week tijd voor vrij maak. Mijn pony kan er zichtbaar van genieten als ik er gewoon ben zonder verwachtingen. Het geeft mij inzicht in welke mood hij is die dag en extra handvaten om het dagplan duidelijk te krijgen.

 2. Ik vind het heerlijk om bij het land te staan en te kijken naar de paarden. Welke rangorde er is. Hoe ze met elkaar omgaan enz.

  Maar zoals ik het hier lees vinden de paarden het heerlijk dat jullie er zijn zonder dat er wat moet.
  Betekent dit dan dat jullie daadwerkelijk in het land bij de paarden zijn tijdens het observeren?

  Mijn paard staat namelijk met een ander paard en dat gaat er nogal ruig aan toe vaak, ze zijn vaak aan het spelen, elkaar uitdagen enzovoort.
  Hier durf ik dan niet zo goed bij in te gaan zitten/staan om te observeren.
  En als ik aan het land ga staan dan heb ik aan de andere kant van het draad een paard staat wat me constant aan staat te kijken… want vrouwtje is er maar ze komt me niet halen.
  Hoe pakken jullie dat aan?

  1. Ja, ik ben dan ook echt bij de paarden, in de kudde/paddock. Wat misschien helpt is een stick mee nemen. Dan kun je de paarden daarmee op afstand houden als ze te dichtbij komen. Of je kunt even wachten tot ze wat rustiger zijn. Als ze wat langer buiten staan wisselen ze de ruige en rustige momenten vanzelf af.

   Wel een goed teken dat je paard al naar je toe komt. Ik denk dat je hem dan juist eens zou verbazen als je er gewoon ‘bent’ samen met hem, zonder iets van hem te willen. Succes 🙂

 3. Mooi geschreven. Al geven wij onze studenten natuurlijk ook een basis set van oefeningen en vaardigheden (een methode dus), leg ik ze met nadruk uit dat je uiteindelijk een goede methode kunt herkennen niet aan de oefeningen maar aan het feit dat ze je leren je paard te lezen en het belang hiervan (en daar je training op aan te passen uiteraard).
  Fijn artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *