fbpx

Ik doe graag aan grondwerk. Grondwerk kun je heel breed opvatten. Je kunt denken aan longeren, Parelli, ‘losgooien’… Sommige mensen zijn helemaal lyrisch over Monty Roberts of over Hempfling. Het nadeel van grondwerk methodes is dat deze vaak klakkeloos over worden genomen, zonder te weten wat je paard eigenlijk nodig heeft. Sterker nog: Wie is jouw paard eigenlijk?

Grondwerk, of natural horsemanship, begint al in de stal van je paard. Het begint al met het aanklikken van de leadrope aan het halster. (Ik gebruik overigens al een aantal jaren geen halstertouw meer. Vind het ondingen, omdat ze zo kort zijn. Ik gebruik liever een leadrope.)

Enige tijd geleden kwam ik bij iemand op stal, om diegene te helpen te achterhalen waar het probleemgedrag vandaan kwam bij haar paard. Ik kwam de stal binnen, waar de eigenaresse van het paard mij al stond op te wachten. Zichtbaar nerveus, was ze. Het paard stond achter in de box, met de oren plat. De eigenaresse opende de box en het paard sprong al bijna in haar nek. Ze had precies een halve seconde om er voor te zorgen dat het paard niet de box uit denderde, over haar heen. Dit lukte haar maar net zonder kleerscheuren.

Grondwerk begint dus al in de stal (of in de wei). Wat is de mentale staat van je paard? Is hij vrolijk? Is hij alert? Is hij wantrouwend en bang? Of is hij juist erg boos? Het heeft niet alleen met eerdere ervaringen te maken, maar ook met de omgeving. Denk aan sociaal contact met andere paarden en de mate waarin hij vrije beweging krijgt. Er zijn veel factoren op te noemen waardoor je paard is zoals hij is.

“Je paard leren observeren is belangrijker dan het aanhangen van een methode”

Een belangrijk onderdeel van grondwerk is dus het observeren van je paard. Zelf ga ik (met iets warmer weer) vaak even bij de stal zitten van mijn paard. Ik zie hoe ze reageert op haar buren, hoe ze slaapt… Maar ook in de wei of paddock is dit belangrijk om je paard goed te leren kennen. Om te starten met grondwerk heb je dus niet direct een rijbak nodig. Leer door observeren je paard beter kennen. Zo leer je wat hij nodig heeft, zodat je er op in kunt spelen. Dit is belangrijker dan het aanhangen van een bepaalde methode.

Spendeer jij je tijd wel eens met ‘niets’ doen en observeren?