fbpx

Haal het maximale uit je les als ruiter

door 21 mei 2024

Of ook wel: 4 tips om een goede leerling te zijn. Het vinden van een fijne instructeur is nog niet zo makkelijk. Het helpt natuurlijk om verschillende stijlen en instructeurs uit te proberen totdat je vindt wat bij je past. Niet elke instructeur zal bij je passen. Ook als instructeur zelf kan het voorkomen dat je niet matcht met een leerling. En dat is helemaal oké, want in Nederland is binnen elke stroming het aanbod van verschillende stromingen groot genoeg. Maar je kan wel zelf zorgen dat je je lessen optimaal benut, door je op te stellen als een goede leerling. In deze blog vind je vier tips van Rianne Dekker om meer uit je lessen te halen. Luister je liever? Dan kan je hier podcastaflevering 107 van De Paardenpodcast vinden over dit onderwerp.

Tip 1: Vind een instructeur die bij jouw visie en bij je leerstijl past

Het delen van een bepaalde visie is vaak wel iets waar je op let bij het uitzoeken van een instructeur. Je houdt je eigen visie aan en zoekt daarop een instructeur op uit. Maar denk ook eens na over wat jouw leerstijl is. Leer jij het beste in metaforen? Of juist heel concreet wat je precies kan of hoort te voelen met je zit, hand of been. Of leer je juist het beste door dingen te visualiseren? Het kan ook dat je het op prijs stelt als een instructeur gewoon heel concreet zegt wat je moet doen met welk lichaamsdeel. Wat jouw leerstijl ook is, vraag zeker aan de instructeur wat hun manier van uitleggen is. Daarna is het een kwestie van uitproberen. Soms kan instructeur zich indien nodig aanpassen naar jouw wensen, maar als jouw leerstijl en de uitlegstijl van de instructeur niet matcht, is het wel lastig het maximale uit een les te halen.

Tip 2: Geen discussie voeren tijdens de les

Dit is iets anders dan tijdens de les vragen wáárom je iets moet doen. Vertelt jouw instructeur je “meer binnenbeen” of “meer buitenteugel”, vraag dan zeker waarom. Wat verwachten ze dat het resultaat is? Wat willen ze ermee bereiken? Door te weten waarom je iets doet, kun je het gemakkelijker onthouden. Zo leer je probleemoplossend denken. Echter: een discussie gaan voeren is zonde van je tijd. Als je instructeur iets voorstelt waar jij het echt niet mee eens bent of wat tegen je principes in gaat, dan kan je dat natuurlijk zeker aangeven. Maar volop in discussie gaan tijdens je les is zonde van je tijd, geld en energie. Dan kan je beter achteraf nagaan of deze instructeur of methode bij je past. En zo niet: ook goed! Geef dit dan respectvol aan bij de instructeur en zoek verder. Dus: vragen waarom, doen! Discussie voeren, niet doen, zonde van de tijd.

Tip 3: Oefen tussen de lessen door

Niks is voor een instructeur frustrerender dat je weer langs komt en je hoort dat je klant niet heeft geoefend. Natuurlijk kan het zijn dat je hetgeen waar je de vorige keer op hebt geoefend niet meteen onder de knie hebt, dat is natuurlijk helemaal niet erg. Het gaat om je inzet en de wens om te verbeteren. Dit vergt je eigen inzet en investering van tijd. Ook als je het spannend vindt, of faalangst hebt, het gaat er niet om of het in de volgende les perfect gaat. Juist als je er niet echt uit kwam tijdens het oefenen, kun je aangeven waar je tegenaan liep. Dan kunnen jij en je instructeur daar samen naar kijken en kan je extra tips krijgen. Zo heb je veel meer aan je les. “Practise doesn’t make perfect, it makes progress.”

Tip 4: Stop met ‘instructie-shoppen’

Iets anders wat af te raden is, is continu iets anders uitproberen. Echt progressie maken is dan lastig, omdat je niet maar één methode of visie aanhoudt om daar langdurig mee te oefenen. Elke instructeur – dit geldt overigens ook voor verschillende behandelaars – heeft zijn of haar eigen visie en manier van lesgeven. Als je keer op keer blijft wisselen, is het voor zowel jezelf en je paard als je instructeur lastig om echt progressie te maken. Veel wisselen van methode is voor je paard ook verwarrend. Blijf een poosje bij dezelfde instructeur om echt het resultaat te zien van deze manier van trainen. Dit doe je dus alleen als je het eens bent met de manier van trainen. Het kan natuurlijk dat het gewoon echt niet klikt tussen jullie. Dan is verder zoeken een betere optie. Geef dit dan aan bij de instructeur en laat niet ineens niets meer weten.

Concluderend, hoe kan jij een goede leerling zijn en haal je het meeste uit je (rij)les? Zoek naar een instructeur die aansluit bij jouw visie én leerstijl, voer geen discussies tijdens de les, oefen tussen de lessen door en stop met instructie-shoppen, blijf een poosje bij dezelfde instructeur om resultaat te zien.

Elsemieke Tijmstra

Elsemieke Tijmstra

Auteur

Ik ben Elsemieke en naast dat ik moeder ben van twee zoontjes, werk ik als tekstschrijver en blogger. Op mijn zesde begon ik met rijlessen op een manege en sindsdien is de liefde voor paarden nooit meer over gegaan. In 2015 werd mijn grote droom werkelijkheid: een eigen paard! Romi is nog altijd bij mij en ze geniet intussen van haar pensioen. Romi heeft mij enorm veel geleerd over paardenwelzijn, huisvesting en training. En ik ben gelukkig nog lang niet uitgeleerd!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

holistisch kijken naar je paard ebook

Ontvang het gratis e-book

Wil je problemen voorkomen in plaats van oplossen? In het e-book ‘Leer holistisch kijken naar je paard – 10 tips & inzichten‘ ontdek je hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw paard niet alleen ‘overleeft’, maar echt gaat floreren! In 10 tips & inzichten leer je over superfoods voor paarden, verrijking van huisvesting, mindset, passive physio en nog veel meer.

Klik op de knop hieronder om hem gratis aan te vragen.