fbpx

Help, mijn paard laat zich niet vangen!

door 26 jun 201511 reacties

Voor veel ruiters is het eerder regel dan uitzondering: een paard dat zich moeilijk mee laat nemen uit het weiland of de paddock. Al het geschut wordt ingezet: van het halster achter je rug houden, tot in een hoek jagen en hem daar weten te vangen. Maar beter is om je af te vragen waaróm je paard van je wegloopt als je hem wilt vangen.

Waarom loopt mijn paard weg?

Paarden kunnen erg goed communiceren en zijn bovendien heel eerlijk. ‘Pesten’ of iets ‘voor de lol doen’ kennen ze niet, ze hebben altijd een goede reden voor hun acties. In veel gevallen lopen ze weg, omdat ze de training niet leuk vinden. Niet fijn om te horen, maar soms wel de realiteit. Je ziet dit vaak bij paarden die met (veel) kracht of groffe hulpen gereden worden of paarden die elke dag hetzelfde doen. Het kan ook komen door angst of wantrouwen, waardoor ze zich in de kudde veiliger voelen dan bij jou. Sluit ook minder voor de hand liggende redenen niet uit, zoals angst voor pijn van slecht passend tuig of eens geen zin door een negatieve associatie met de training van gisteren. Als ze jou associëren met iets onprettigs, is weglopen een logisch gevolg.

Wat kan ik eraan doen?

Voordat ik uitleg geef over manieren om je paard toch de paddock of wei uit te krijgen, wil ik benadrukken dat het belangrijk is om de oorzaak weg te nemen. Ligt het aan de training? Past je tuig goed? Ben je een goede leider voor je paard of is de kudde veiliger? Vind je paard de training zelf ook leuk? Als je een oorzaak weg neemt, zul je waarschijnlijk al heel snel een verandering in mentaliteit van je paard zien.

Dat gezegd hebbende – hoe overtuig je je paard dat het toch een goed idee is om met je mee te gaan, zonder trucjes te gebruiken? Allereerst: ‘set it up for success’, dus elimineer factoren die het bij voorbaat kunnen laten mislukken. Voorbeelden: probeer je paard niet (altijd) te halen terwijl ze net hun hooi of gras hebben bijvoorbeeld. En zorg bij het benaderen van je paard op je eigen lichaamstaal. Loop niet in een rechte lijn op hem af met de intentie ‘ik ga je pakken’, want dat is roofdierengedrag en onprettig voor je paard.

Laat je paard jóu vangen

Ja, dat lees je goed. Laat je paard naar jou toe komen in plaats van jij naar hem! Loop rustig met een bochtje richting de billen van je paard, tot hij een signaal van interesse toont. Het kan zijn dat hij met z’n billen weg draait zodat hij je beter kan zien, op kijkt of zelfs maar een oor jouw kant op richt. Sta dan direct ontspannen stil. Doe dit elke keer als je zo’n signaal ziet. Daarmee laat je je paard weten dat je het signaal gezien hebt en geef je hem de kans actie te ondernemen. Als hij weg rent loop je achter hem aan en herhaal je dit, net zolang tot je paard tóch nieuwsgierig wordt naar dit volhardende mens. Als hij zich omdraait en naar je toe wilt komen, sta je stil en wacht je rustig af. Gebruik nooit je stem om hem stiekem toch te lokken, maar laat echt de keuze over aan hem.

Afhankelijk van de reactie van je paard, kun je twee dingen besluiten: hem halsteren en meenemen, of hem een aai of wortel geven en weggaan. Als je paard slechts halfslachtige pogingen doet om weg te lopen, maar al heel snel besluit om naar je toe te komen, kun je hem halsteren en tijdens de training bewijzen dat het de juiste keuze was. Maar als je paard het weglopen lang volhield is het een verstandige keuze om hem direct een goede ervaring mee te geven, in plaats van meer prikkels (in de vorm van training) toe te voegen. Geef hem een goeie kriebelsessie of een wortel en vertrek weer. Hij zal ongetwijfeld verbaasd zijn. Bovendien zal je paard de keren erop steeds sneller nieuwsgierig zijn en naar je toe willen komen!

Meer tips

  • Kom niet alléén maar in de weide om hem te halen, maar ga ook eens gewoon in de wei zitten en lees een boek of observeer hem.
  • Leer je paard zijn neus door het halster te steken voor een kleine beloning (snoepje of kriebel, die je later weg kunt laten), zodat halsteren leuk wordt.
  • Ga eens uitgebreid staan kroelen met een ander paard, zodat je eigen paard misschien nieuwsgierig wordt en komt kijken.

Is jouw paard makkelijk uit de wei of paddock te halen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Rianne Dekker

Rianne Dekker

Eigenaar Horse in Mind, revalidatietrainer

Ik ben opgeleid als revalidatietrainer voor paarden, maar mijn interesse is nog veel breder dan dat. Ik kijk met een holistische blik en inspireer graag andere paardenliefhebbers over het houden en trainen van paarden.

Download nu het gratis e-book

In het e-book ’10 Praktische tips voor een gezond & gelukkig paard’ vind je belangrijk inzichten en kennis over paarden houden en trainen. Speciaal voor eigenaren die hun paard een optimaal leven willen geven.

Klik op de knop om hem gratis te ontvangen.