catching game, paard vangen

Help, mijn paard laat zich niet vangen!

Deel dit artikel:

Voor veel ruiters is het eerder regel dan uitzondering: een paard dat zich moeilijk mee laat nemen uit het weiland of de paddock. Al het geschut wordt ingezet: van het halster achter je rug houden, tot in een hoek jagen en hem daar weten te vangen. Maar beter is om je af te vragen waaróm je paard van je wegloopt als je hem wilt vangen.

Waarom loopt mijn paard weg?

Paarden kunnen erg goed communiceren en zijn bovendien heel eerlijk. ‘Pesten’ of iets ‘voor de lol doen’ kennen ze niet, ze hebben altijd een goede reden voor hun acties. In veel gevallen lopen ze weg, omdat ze de training niet leuk vinden. Niet fijn om te horen, maar soms wel de realiteit. Je ziet dit vaak bij paarden die met (veel) kracht of groffe hulpen gereden worden of paarden die elke dag hetzelfde doen. Het kan ook komen door angst of wantrouwen, waardoor ze zich in de kudde veiliger voelen dan bij jou. Sluit ook minder voor de hand liggende redenen niet uit, zoals angst voor pijn van slecht passend tuig of eens geen zin door een negatieve associatie met de training van gisteren. Als ze jou associëren met iets onprettigs, is weglopen een logisch gevolg.

Wat kan ik eraan doen?

Voordat ik uitleg geef over manieren om je paard toch de paddock of wei uit te krijgen, wil ik benadrukken dat het belangrijk is om de oorzaak weg te nemen. Ligt het aan de training? Past je tuig goed? Ben je een goede leider voor je paard of is de kudde veiliger? Vind je paard de training zelf ook leuk? Als je een oorzaak weg neemt, zul je waarschijnlijk al heel snel een verandering in mentaliteit van je paard zien.

Dat gezegd hebbende – hoe overtuig je je paard dat het toch een goed idee is om met je mee te gaan, zonder trucjes te gebruiken? Allereerst: ‘set it up for success’, dus elimineer factoren die het bij voorbaat kunnen laten mislukken. Voorbeelden: probeer je paard niet (altijd) te halen terwijl ze net hun hooi of gras hebben bijvoorbeeld. En zorg bij het benaderen van je paard op je eigen lichaamstaal. Loop niet in een rechte lijn op hem af met de intentie ‘ik ga je pakken’, want dat is roofdierengedrag en onprettig voor je paard.

Laat je paard jóu vangen

Ja, dat lees je goed. Laat je paard naar jou toe komen in plaats van jij naar hem! Loop rustig met een bochtje richting de billen van je paard, tot hij een signaal van interesse toont. Het kan zijn dat hij met z’n billen weg draait zodat hij je beter kan zien, op kijkt of zelfs maar een oor jouw kant op richt. Sta dan direct ontspannen stil. Doe dit elke keer als je zo’n signaal ziet. Daarmee laat je je paard weten dat je het signaal gezien hebt en geef je hem de kans actie te ondernemen. Als hij weg rent loop je achter hem aan en herhaal je dit, net zolang tot je paard tóch nieuwsgierig wordt naar dit volhardende mens. Als hij zich omdraait en naar je toe wilt komen, sta je stil en wacht je rustig af. Gebruik nooit je stem om hem stiekem toch te lokken, maar laat echt de keuze over aan hem.

Afhankelijk van de reactie van je paard, kun je twee dingen besluiten: hem halsteren en meenemen, of hem een aai of wortel geven en weggaan. Als je paard slechts halfslachtige pogingen doet om weg te lopen, maar al heel snel besluit om naar je toe te komen, kun je hem halsteren en tijdens de training bewijzen dat het de juiste keuze was. Maar als je paard het weglopen lang volhield is het een verstandige keuze om hem direct een goede ervaring mee te geven, in plaats van meer prikkels (in de vorm van training) toe te voegen. Geef hem een goeie kriebelsessie of een wortel en vertrek weer. Hij zal ongetwijfeld verbaasd zijn. Bovendien zal je paard de keren erop steeds sneller nieuwsgierig zijn en naar je toe willen komen!

catching game, paard vangen

Meer tips

  • Kom niet alléén maar in de weide om hem te halen, maar ga ook eens gewoon in de wei zitten en lees een boek of observeer hem.
  • Leer je paard zijn neus door het halster te steken voor een kleine beloning (snoepje of kriebel, die je later weg kunt laten), zodat halsteren leuk wordt.
  • Ga eens uitgebreid staan kroelen met een ander paard, zodat je eigen paard misschien nieuwsgierig wordt en komt kijken.

Is jouw paard makkelijk uit de wei of paddock te halen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Rianne Dekker
Volg me op:

Rianne Dekker

Ik ben revalidatietrainer voor paarden en instructrice en heb jarenlange ervaring met natural horsemanship. Horsemanship en rechtrichten zijn mijn hoofdingrediënten 🙂 Oprichter & hoofdredacteur van Horse in Mind.
Rianne Dekker
Volg me op:
Deel dit artikel:

Over Rianne Dekker

Ik ben revalidatietrainer voor paarden en instructrice en heb jarenlange ervaring met natural horsemanship. Horsemanship en rechtrichten zijn mijn hoofdingrediënten :) Oprichter & hoofdredacteur van Horse in Mind.

3 reacties op “Help, mijn paard laat zich niet vangen!

  1. Gelukkig komt mij paard naar me toe. Mijn insteek is inderdaad dan ook om met hem samen te zijn in de wei kudde en niet om hem te vangen. Mijn aandacht gaat van alle paarden dan alleen naar hem. Ik stuur de andere paarden weg (mij paard is onderdanig) en daarmee maak ik hem los van de wei kudde en worden we samen de nieuwe kudde. Om andere kaarden weg te sturen zonder dat je eigen paard mee gaat, is het handig als je paard al gedesensebiliseerd is voor hulpen die niet voor hem bedoeld zijn.
    Nog een kleine tip die bijdraagt bij het uit de wei haken van je paard. Wanneer je paard krachtvoer nodig heeft, voer dat dan voor het rijden en dus net nadat je hem uit het land haalt. Dan krijgt uit de kudde weg gaan ook en positieve lading. Bovendien kan hij de snelle energie, die hij uit krachtvoer haalt, meteen inzetten in de training.

    1. Misschien beetje laat aangezien dit al van midden 2015 is maar krachtvoer net voor de training of direct naar de training is niet gezond. Er wordt aangeraden om minstens een uur voor en een uur na de training te wachten met krachtvoer. Dit omdat de kans op maagzweren dan wordt verkleint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *