fbpx

#138 Help, zand in de darmen – Astrid Noordhoek

door | 29 jun 2023

Zand in de darmen van je paard kan leiden tot koliek en zoals elke paardeneigenaar weet is dat écht geen pretje! Maar hoe zit het nou? Op welke verschillende manieren kan een paard zand binnen krijgen? Hoe kun je het risico zo klein mogelijk maken? En hoe zit het met mest testen op zand en zandkuren geven? Hoe vaak moet het en met welk middel? Astrid Noordhoek van Pure Paardenvoeding vertelt je er alles over in deze aflevering. Veel plezier met luisteren!

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Het Theezaakje, zij hebben biologische, duurzame én sociale thee! Gebruik de code ‘paardenpodcast‘ voor 5% korting: https://bit.ly/theezaakje (PS. probeer mijn favoriet ‘Hoppathee’!)

holistisch kijken naar je paard ebook

Ontvang het gratis e-book

Wil je problemen voorkomen in plaats van oplossen? In het e-book ‘Leer holistisch kijken naar je paard – 10 tips & inzichten‘ ontdek je hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw paard niet alleen ‘overleeft’, maar echt gaat floreren! In 10 tips & inzichten leer je over superfoods voor paarden, verrijking van huisvesting, mindset, passive physio en nog veel meer.

Klik op de knop hieronder om hem gratis aan te vragen.

6 Reacties

  1. Hetty Koenraads

    Dank voor deze podcast.
    Ik had gehoopt ook te horen over de dosering en werkzaamheid van (gekookt) lijnzaad als het gaat om het afvoeren van zand in de darmen.

    Antwoord
    • Rianne Dekker

      Hoi Hetty, dankjewel voor je reactie! Ik heb het nagevraagd aan Astrid. Zoals ze in de podcast aangeeft: er is veel te weinig écht goed wetenschappelijk onderzoek naar dit soort dingen gedaan. In die zin is psyllium al ‘omstreden’, maar lijnzaad nog meer en heeft nog minder bewijs voor de werking ervan voor zandafvoer. Waar je bij psyllium nog wel wat (soort van representatieve) onderzoeken en conclusies vindt, zijn die er bij lijnzaad vrijwel niet of echt niet representatief. Lastig dus! Ruim voldoende hooi lijkt in ieder geval nog het beste te werken voor de afvoer van zand.

      Antwoord
  2. Deborah

    Dankjewel voor deze leerzame podcast over zand in de darmen! Een eye opener dat de aanbevolen doseringen zo nietszeggend zijn. Fijn dat ik nu weet wat ik beter kan doen!

    Antwoord
  3. Heleen Steenstra

    Leerzame podcast! Met name de kwestie van de doseringen zijn waardevol want ook ik hield me keurig aan de voorschrijvingen vd verpakkingen.
    Echter ook ik zou heel graag de werkzaamheid cq dosering/bereiding van lijnzaad als (preventief) middel bij zand willen weten. Gebruik het nu ook al afwisselend met de husk.

    Antwoord
    • Rianne Dekker

      Hoi Heleen, dankjewel voor je reactie! Ik heb het nagevraagd aan Astrid. Zoals ze in de podcast aangeeft: er is veel te weinig écht goed wetenschappelijk onderzoek naar dit soort dingen gedaan. In die zin is psyllium al ‘omstreden’, maar lijnzaad nog meer en heeft nog minder bewijs voor de werking ervan voor zandafvoer. Waar je bij psyllium nog wel wat (soort van representatieve) onderzoeken en conclusies vindt, zijn die er bij lijnzaad vrijwel niet of echt niet representatief. Lastig dus! Ruim voldoende hooi lijkt in ieder geval nog het beste te werken voor de afvoer van zand.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *