fbpx

In deze rubriek op Horse in Mind lichten we een paardengek uit die actief is op Instagram. We vragen hem of haar het hemd van het lijf over paarden, paardentraining en hun instagramaccount. Dit keer in de spotlight: Heidi van @tiamotje met haar paarden Otje en Ti Amo. Lees hier alles over haar leuke Haflinger x Groninger kruising en enthousiaste Shetlander!

Wil je jezelf en je paarden aan ons voorstellen?

Mijn naam is Heidi van Noordenburg, ik ben 21 jaar en de eigenaresse van twee geweldige pony’s, Otje (19 jaar, Haflinger x Groninger) en Ti Amo (12 jaar, Shetlander). Op mijn twaalfde was mijn grote wens (zoals misschien wel die van ieder ander paardenmeisje) een verzorgpony vinden. Ik schreef een briefje en gooide die in de brievenbus bij de stal waar Otje en Ti Amo stonden. Ik kreeg een telefoontje terug en Otje en Ti amo werden mijn verzorgpony’s.

Ik stopte met het rijden op de manege en ging vanaf dat moment iedere dag naar Otje en Ti Amo. Al van jongs af aan vond ik het heel belangrijk om op een vriendelijke manier met paarden om te gaan, ik knoopte mijn eigen touwhalstertjes en reed daar dan mee rond. Ik zocht in boeken naar informatie over bitloos rijden en grondwerk, en probeerde dit dan zelf uit. Films als ‘Flicka’ vond ik fantastisch, zonder zadel en hoofdstel rijden werd mijn grote droom. Op Youtube begon Eva Roemaat met uitlegvideo’s over vrijheidsdressuur. Dit leek mij ook heel erg leuk en spelenderwijs ging ik dit ook proberen met mijn pony’s. Samen met paardenvriendinnen maakte ik zelf ook filmpjes die ik op Youtube plaatste, we hadden de grootste lol. Samen bedachten we de gekste dingen, van zwemmen met Otje tot rijdend door de McDrive of met Ti Amo naar de supermarkt.

Na twee jaar verzorgen kochten mijn ouders Otje en Ti Amo voor mij over en werden ze mijn eigen pony’s. Mijn grote droom kwam uit! Otje en Ti Amo zijn twee hele verschillende pony’s, Otje is heel beleefd en wil alles graag goed doen. Ze kan soms lekker eigenwijs zijn, maar ik vertrouw haar blind. Ook is Otje echt een spiegel voor mij, wanneer ik niet lekker in mijn vel zit merk ik dit meteen aan haar terug. Tijdens het rijden pikt ze dan mijn hulpen niet fijn op bijvoorbeeld. Toch kan ze ook heel goed aanvoelen wat ik dan juist nodig heb, ik heb meerdere keren het gevoel gehad dat ze mij echt wilde troosten of juist opvrolijken. Ti Amo was vooral in haar jonge jaren een kleine boef, nu is haar karakter wat stabieler geworden. Ze is heel extrovert en reageert heel puur op mijn lichaamstaal. Als ik maar de intentie heb om te gaan springen, vliegt Ti Amo al door de lucht. Ze is een echte Shetlander maar kruipt soms het liefst bij mij op schoot.

Met Otje ben ik heel veelzijdig bezig, door middel van dressuur (zowel onder het zadel als aan de hand) houd ik haar soepel en in een fijne conditie. Verder rijden we veel buiten en werk ik heel graag in vrijheid met haar. Ik rijd Otje al jaren bitloos omdat ik dit vriendelijker vind, ‘less is more!’. Ti Amo heb ik zelf beleerd voor de sulky, wat ze heel leuk heeft opgepakt. We rijden als kleinste combinatie mee in de menlessen bij de rijvereniging. Verder heb ik Ti Amo héél veel vrijheidsdressuur kunsten aangeleerd, dat is echt helemaal haar ding!

Wat is je mooiste paardenmoment of herinnering?

​​Twee jaar geleden ben ik met Otje op vakantie geweest naar het strand, op de eerste avond was ik mijn singel vergeten dus besloot ik ‘spontaan’ zonder zadel en met een touwhalstertje te gaan rijden. De connectie tussen ons voelde zo goed dat ik besloot al het tuig af te doen en met alleen een neckrope over het strand te galopperen. De zon ging net onder, en het voelde alsof we één waren. Echt een moment waar ik nu nog steeds kippenvel van krijg!

Wat vind je belangrijk in je training?

Plezier houden in wat je doet en samenwerken vanuit vertrouwen. Ik kijk per dag waar mijn pony’s zin in hebben en wat goed voelt. Ieder paard heeft weer andere talenten, ik probeer deze zoveel mogelijk te benutten in plaats van ‘meer’ te willen en daardoor het plezier te verliezen. Otje kan heel leuk lopen, maar met dressuurwedstrijden doe ik haar geen plezier. Dit heb ik jaren terug een tijdje geprobeerd, maar hoe meer ik hoopte op een prijs, hoe slechter we door de ring heen gingen. Buitenrijden is iets waar ik Otje echt blij mee maak, samen rijden we uren door de natuur en hier genieten we beide heel erg van. Ti Amo staat iedere dag te popelen om met mij te spelen, nieuwe trucjes te leren. Dit doen we dan ook extra vaak, ik zie haar dan trots worden!

Door de jaren heen heb ik geleerd om vooral te genieten van de connectie die ik heb met mijn pony’s en te doen waar we goed in zijn. Ook vind ik het belangrijk om vanuit wederzijds vertrouwen te werken; ik vertrouw mijn pony’s en zij vertrouwen mij (daardoor) ook. Ik ben me bewust van mijn lichaamstaal en rol als leider, ik zorg ervoor dat ik er ben als Otje een keer onzeker is. Dan laat ik met mijn energie en houding weten: “Kom, we gaan gewoon langs die sproeier, er is echt niets engs aan”. Aan de andere kant geef ik mijn pony’s vrijheid en vertrouwen terug, Ti Amo loopt los mee in het bos en met Otje galoppeer ik met een neckrope over velden of het strand. Zo blijft onze relatie mooi in balans. Ik zie mijzelf als een vriendelijke leider en niet als baas. We werken samen als een team. Dat vind ik echt belangrijk.

Wie zijn jouw voorbeelden?

​Ik volg op Instagram en Facebook meerdere paardenmensen, maar ik durf niet te zeggen dat ik een specifiek voorbeeld heb, iemand waar ik graag op wil lijken. Ik word blij als ik een ongedwongen relatie tussen mens en paard zie. Een vriendschap met je paard kun je in mijn ogen niet afdwingen maar moet je opbouwen. Op Horse Event heb ik Alizée Froment zien rijden, zij is mij wel echt bijgebleven. Geweldig als je een paard in zo’n grote ring op een vriendelijke manier (zonder hoofdstel!) rond kan sturen.

Wat zou je graag nog willen doen?

Nu ik klaar ben met mijn opleiding wil ik me naast mijn toekomstige baan als juf graag verder gaan verdiepen in de paarden. Het (natuurlijk) bekappen van hoeven vind ik erg interessant. Ik heb gezien hoe het goed bekappen van hoeven een groot verschil kon maken bij Otje. Dit zou ik dan ook heel graag zelf willen leren. Ook zou ik in de toekomst graag les willen gaan geven in grondwerk of rijden, vanuit een fijne connectie tussen mens en paard. Maar paardentherapie met kinderen lijkt mij ook heel erg interessant. Op zoek naar passende opleidingen of cursussen dus!

In de toekomst wil ik met Otje graag een keer een trektocht maken. En Ti Amo hoop ik nog een keer het liggen aan te leren. Maar mijn grootste wens is om nog heel veel mooie herinneringen te maken met beide pony’s.

Heb je nog een goede tip voor de Horse in Mind lezers?

​Blijf kijken naar je paard, jezelf en jullie als combinatie. De invloed van social media is tegenwoordig groter dan ooit, en hoe leuk dat ook is, wees je ervan bewust dat niet alles ‘echt’ is. Streef niet naar perfectie, maar blijf op je eigen tempo doortrainen en stel doelen die voor jou en je paard haalbaar zijn en met plezier kunnen worden behaald. En, vergeet niet dat alles tijd kost. Ik ben nu al 8,5 jaar met Otje en Ti Amo bezig, en wij zijn nog lang niet uitgeleerd! Geniet!

Tip: Volg ook Horse in Mind op Instagram!