fbpx

In deze nieuwe rubriek op Horse in Mind lichten we twee keer per maand een paardengek uit die actief is op Instagram. We vragen hem of haar het hemd van het lijf over paarden, paardentraining en hun instagramaccount. Deze rubriek trappen we af met het account van @rarityhorses! Lisa, het gezicht achter het account, beantwoordt onze vragen en vertelt over Jackie, haar fantastische Shetlander.

Kun je jezelf en Jackie aan ons voorstellen?

Mijn naam is Lisa Auerbach en ik ben zestien jaar oud. Ik ben al gek op paarden zolang ik me kan herinneren en kon niet wachten tot ik op paardrijden mocht. Ik heb vier jaar lang traditioneel paardgereden voordat ik Jackie ontmoette. Ik ben toen gestopt met traditioneel rijden. Hij heeft alles voor mij veranderd, vooral mijn visie op het trainen van paarden.

Jackie is een achtjarige shetlanderruin. Hij is erg expressief, vindt het geweldig om te laten zien wat hij kan, is onwijs vriendelijk en houdt erg van knuffelen. Met Jackie weet je pas echt wat plezier is! Samen doen we onwijs veel dingen. Van bitloos langeteugelen en mennen tot vrijheidswerk in het bos. Ook doen we veel aan rechtrichten. Eigenlijk doen wij alles wat je ook met een groot paard kan op een natuurlijke en vriendelijke manier (behalve het rijden).

Ik vind een natuurlijke en positieve manier van trainen belangrijk. Dit houdt in dat er niets ‘fout’ is en mijn paard zijn mening mag laten horen. Als er iets fout gaat, kijk ik altijd eerst naar mezelf. Wat heb ik fout gedaan en wat kan ik verbeteren? Dit zorgt voor een fijne communicatie tussen mens en paard. Jackie heeft dus de keuze om bijvoorbeeld van mij weg te gaan of bij me te blijven. Ik moedig paarden aan om hun kwaliteiten te laten zien en hun talenten te ontwikkelen. Jackie is hierdoor van een heel ongemotiveerde pony die geen plezier had in het leven, veranderd naar een stoere minifries die om me heen danst, zonder dat ik hem wat hoef te vragen. Hij vind het heerlijk om te trainen! We hebben veel doorstaan samen en groeien elke dag verder.

Wat is je mooiste paardenmoment of herinnering?

Mijn mooiste paardenmoment is stiekem toch wel de show die Jackie en ik mochten geven op EquiDay 2017. We hebben onwijs veel geleerd, maar vooral heel veel plezier gehad. Dat was dus wel erg speciaal. Ik hoop dit in de toekomst nog een keer te doen, aangezien we het allebei fantastisch vonden. Wie weet wat de toekomst brengt!

De momenten waar Jackie en ik samen in het zonnetje liggen te slapen in het bos zijn ook erg bijzonder voor mij. Ik ben dankbaar voor elke seconde die ik bij Jackie ben.

Wat vind je belangrijk in je training?

Het belangrijkste in een training met paarden vind ik natuurlijk plezier. Niet alleen ik moet er plezier in hebben, maar ook mijn paard. Soms heeft Jackie echt zin om te trainen, dan loopt hij op een piaffe-achtige manier op mij af en gaat naast mij al zijn oefeningen laten zien. Maar soms heeft hij ook geen zin, dan wil hij alleen knuffelen. Ik pas mijn energie aan, aan de energie van Jackie, zodat we goed met elkaar kunnen communiceren en samen kunnen werken.

Wat ik ook erg belangrijk vind is dat Jackie zichzelf durft te laten zien. Hiermee bedoel ik dus dat ik graag zijn persoonlijkheid en talenten zie. Dit is een mega boost voor het zelfvertrouwen en zelfstandigheid van het paard. Zo leren ze echt van zichzelf te houden. Ik doe dus mee in de dans van mijn paard.

Vind je dat kleine pony’s onderschat worden?

Ja, naar mijn mening worden pony’s erg onderschat. Shetlanders of pony’s worden vaak gebruikt als weidemaatje, grasmaaier of pony voor de kinderen. Er wordt af en toe een rondje op gereden en misschien staat hij soms voor een karretje. In de meeste gevallen wordt er verder niets meer mee gedaan. Dit vind ik erg zonde en jammer van de kwaliteiten van de pony’s. Gewoon omdat je er niet op kan rijden, betekent het niet dat ze geen volwaardige paarden zijn. Het is zo leuk om met deze kleintjes te werken. Ze hebben zo’n karakter en kunnen echt alles.

Voordat ik Jackie kende, wilde ik nooit een shetlander omdat ik er niet op kon rijden. Maar Jackie heeft mij de kracht, blijheid en schoonheid van zijn ras laten zien en ik wil niets anders meer dan dansen met mijn kleine maatje. Hij heeft mij laten zien wat kleine pony’s allemaal kunnen doen en elke dag verrast hij me weer. Onderschat nooit deze kleine paardjes, want ze doen je versteld staan van wat ze allemaal kunnen.

Heb je (trainings)tips voor de lezers van Horse in Mind?

Een tip tijdens het trainen met paarden die ik altijd toepas is het luisteren naar elkaar. Dit is soms erg moeilijk aangezien het ene paard meer van zich laat horen dan het andere paard. Maar zonder luisteren is er in mijn ogen geen goede communicatie tussen mens en paard en zal de training moeizaam verlopen. Ook is het accepteren van de antwoorden van je paard belangrijk. Soms zegt een paard ‘nee’ op je vraag. Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld de vraag verkeerd heb gesteld of de verkeerde vraag heb gesteld. Kijk dus altijd eerst naar wat je zelf anders kunt doen, voordat je gefrustreerd wordt. Heb plezier en blijf altijd positief. Twijfel niet aan de kwaliteiten van je paard. Soms zal iets niet lukken, maar dat betekent niet dat het nooit zal lukken. Neem echt de tijd, zodat het minder tijd kost!

Tip: Volg ook Horse in Mind op Instagram!