fbpx
In deze rubriek op Horse in Mind lichten we een paardengek uit die actief is op Instagram. We vragen hem of haar het hemd van het lijf over paarden, paardentraining en hun instagramaccount. Dit keer in de spotlight:  Nicky van der Sluis van @nickyshorsemanship over haar paardenleven in Spanje. Lees hier alles over haar paard(en), mooiste herinneringen en doelen.

Wil je jezelf en je paarden aan ons voorstellen?

Hoi, mijn naam is Nicky, geboren in Nederland en inmiddels alweer bijna twee jaar woonachtig in Spanje. In Nederland had ik drie paardjes in mijn achtertuin staan. Omdat het paardje wat ik als eerste kocht (Najib) zich absoluut niet liet halsteren en ik geen idee had wat ik moest doen, kwam ik via Google op het NH-forum terecht. Zodoende is mijn ‘Natural Horsemanship’ reis begonnen. Lessen, cursussen, kampen, workshops, playdays… Ik wilde zoveel mogelijk leren om mijn paarden zo goed mogelijk te kunnen begrijpen. Het begon met veel invloeden vanuit Parelli, maar inmiddels heb ik er Softness Training aan toegevoegd en is het mijn eigen ‘mix’ geworden. Ik heb destijds in Nederland mijn level 4 Online, Liberty en Freestyle gehaald en stiekem is het mijn wens om ook Finesse nog te halen. Dat voelt toch een beetje als een afsluiting.

Ik heb in Spanje geen eigen paard, maar ik heb wel de luxe om met verschillende paarden te mogen werken. Daarbij focus ik mij vooral op de basis: communicatie, connectie en vertrouwen. Ik ben onlangs begonnen met Pablo, een 7-jarige PRE ruin die nog vrij groen en behoorlijk onzeker is. Weer een gave nieuwe uitdaging en het is zo leerzaam om met verschillende paarden te werken.

Wat is je mooiste paardenmoment of herinnering?

​​Mijn mooiste herinnering blijft mijn zadelloze en hoofdstelloze strandrit met Najib. Volle galop, ogen dicht, armen wijd… Het ultieme gevoel van vrijheid. Dat is altijd een droom van mij geweest en dat moment dat die droom uit kwam zal ik nooit vergeten. Stiekem wil ik dit ook een keer in Spanje doen… Wie weet!

nicky en najib, parelli, strandrit, paardrijden zonder hoofdstel

Wat vind je belangrijk in je training?

Een van de dingen die ik heel belangrijk vind is tijd. Geef je paard alle tijd die hij nodig heeft. Jij hebt de tijdlijn niet in handen, je paard wel. Ik zie vaak dat mensen van alles willen en dat paarden het maar moeten tolereren, maar voor mij werkt dat niet zo. Ik neem echt mijn tijd voor het opbouwen van een goede, stabiele basis. Daarom maak ik ook veel tijd vrij om gewoon niks te doen met ‘mijn’ paard. Om te laten zien dat wanneer ik kom, het niet betekent dat we van alles gaan ondernemen, maar dat ik er ook ben om alleen kriebels te geven of gewoon samen te relaxen. Voor mij zijn die momenten net zo waardevol als ’trainings’momenten, misschien zelfs nog wel waardevoller.

Daarnaast is vertrouwen in jezelf ook een belangrijk aspect. Als je actief bent op social media, lees je zoveel meningen en overtuigingen en iedereen vindt dat hij of zij gelijk heeft. Natuurlijk is het altijd goed om jezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren, maar probeer in de basis in jezelf te blijven geloven. Zodra jij je vertrouwen in wat je doet kwijtraakt, voelt je paard dat meteen. En als jij jezelf al niet vertrouwt, waarom zou je paard je dan vertrouwen?

Wie zijn jouw voorbeelden?

​Voorbeelden, dat vind ik lastig. Voor mij kan iedereen die op een respectvolle manier met zijn paard omgaat een voorbeeld zijn. Of mensen die hun paarden op een hele mooie, natuurlijke manier huisvesten. Ik vind bijvoorbeeld de Instagramaccounts van @motherofstallions, @horsebalance en @nativehorses heel inspirerend. Drie totaal verschillende accounts, met verschillende methodes, maar allemaal op hun eigen manier inspirerend.

Wat zou je graag nog willen doen?

Zoals ik hierboven schreef zou ik nog graag ooit met Parelli level 4 Finesse willen halen, om dat plaatje af te sluiten. Ooit een eigen PRE (en dan het liefst een onbeleerde zwarte hengst) hebben staat ook hoog op mijn verlanglijstje. Voor nu wil ik graag zoveel mogelijk paarden die op mijn pad komen laten zien dat mensen echt wel heel leuk kunnen zijn. De cultuur in Spanje is zo anders dan in Nederland en de trainingsmethodes zijn vaak heel bruut. Als ik ook maar een klein beetje zou kunnen bereiken dat de mensen hier openstaan voor een vriendelijkere omgang met paarden, ben ik heel tevreden!

Heb je nog een goede tip voor de Horse in Mind lezers?

​Neem de tijd.. Voor je paard, maar ook voor jezelf om te ontwikkelen. Neem les, doe cursussen, probeer zoveel mogelijk kennis op te doen en vertrouw vervolgens op het pad wat je hebt gekozen. Een voorbeeld nemen aan iemand is prima, maar vergelijk jouw reis met je paard niet met die van iemand anders. Ieder mens is anders, ieder paard is anders en we hebben niet allemaal dezelfde doelen. Het is dus nutteloos om de tijdlijn van iemand anders na te streven. Jouw paard, jouw reis, doe wat goed voelt voor jullie.

Als je de mogelijkheid hebt om met meerdere paarden te werken, doen! Het is zo ontzettend leerzaam, vooral als je paarden treft met uiteenlopende karakters en achtergronden. Allemaal zullen ze je iets leren, over jou als horseman of -woman, maar ook over jou als persoon.

Een andere tip die ik wil geven is: investeer in de basis. Alles wat je paard doet, betekent iets. Hoe eerder je dat ziet en oplost, hoe meer profijt je daar van gaat hebben. Loopt je paard weg tijdens het opzadelen? Onderzoek waar het vandaan komt. Past je zadel nog goed? Vertrouwt je paard ‘what happens next’, nadat hij is opgezadeld? Stel jezelf bij alles de vraag waarom jouw paard zo reageert. Zo bouw je stapje voor stapje aan een fundering waar je vervolgens de rest van jullie reis samen profijt van hebben.

Tip: Volg ook Horse in Mind op Instagram!