fbpx
Je hebt de intentie om iets te gaan doen, de intentie om ergens heen te gaan, de intentie om vriendelijk te zijn… De Van Dale legt het uit als een ‘bedoeling of voornemen’. Je hebt goede intenties of kwade intenties. Het is een woord met een lading, maar wat is het nu eigenlijk en wat kun je er (bewust) mee? En hoe belangrijk is het voor je paard? In dit artikel leg ik uit wat intentie eigenlijk is.

Paarden zijn zeer gevoelige en intelligente dieren. Hoe verder je komt in jullie communicatie samen, hoe verfijnder dit wordt. Uiteindelijk wordt de communicatie zo verfijnd dat je niet veel meer nodig hebt dan een suggestie als vraag. Het voelt alsof alles vanzelf gaat en je paard voelt je intentie feilloos aan. Heerlijk is dat gevoel!

Vragen met intentie

intentie, rianne dekker

Met mijn intentie en lichaamstaal vraag ik om de juiste buiging en ontspanning

Om je vraag zo duidelijk mogelijk te stellen is je intentie erg belangrijk. Een gedachte of intentie gaat namelijk altijd gepaard met uitstraling en zelfs een beweging, hoe minimaal ook. Om een paard zo licht mogelijk op je hulpen te krijgen, zowel op de grond als onder het zadel, begin je je vraag áltijd met een zo licht mogelijke hulp. Op die manier bied je je paard altijd de kans om ook zo licht mogelijk te reageren. Zorg dus dat je ook met de juiste en met voldoende intentie je vraag stelt. Het kan daarbij helpen om een beeld in gedachten te nemen (denk aan een vloeiende overgang of een mooie steady achterwaarts) en de oefening in te zetten alsof je hem perfect gaat uitvoeren.

Het mooie hieraan is dat je intentie altijd positief is. Je denkt dan namelijk altijd aan wat je wél wilt, namelijk: een mooie overgang, een ritmische achterwaarts, een paar passen met mooi stabiel contact, een ontspannen paard bij friendly game. Denken aan wat níet kan heeft namelijk vaak een tegenovergesteld effect. Bijvoorbeeld denken aan: niet wegrennen in die hoek, niet schrikken, geen hupje van stap naar draf, niet steeds uit galop vallen. Welk plaatje heb je dan namelijk in je hoofd? Juist, ja. Ook creëer je daarmee onbewust spanning in je eigen lijf, waardoor een goede, vloeiende uitvoering door je paard niet meer goed mogelijk is.

Hoe belangrijk is intentie?

Voor je paard is intentie heel erg belangrijk. Voor een paard is intentie namelijk heel duidelijk af te lezen, veel duidelijker dan voor mensen. Ze voelen haarfijn aan wat je bedoeling is. Zoals ik eerder ook al schreef: aan een intentie zit zelfs een (piep)kleine beweging vast. Als je denkt aan rennen, zullen je spieren zich daarop voorbereiden. Hoe beter jij er voor zorgt dat je tijdens grondwerk of rijden de juiste intentie hebt, hoe duidelijker en makkelijker je hulpen voor je paard te ‘verstaan’ zijn.

Oefening baart kunst

Je kunt je intentie en je (fysieke) hulpen ook oefenen met een vriend of vriendin. Begin eens met enkel intentie. Neem een emotie in gedachten (boos, blij, verdrietig) en ga tegenover elkaar zitten. Je vriend(in) mag raden welke intentie jij probeert uit te stralen – maar zonder dat je (bewust) een gezichtsuitdrukking gebruikt! Wie is er het beste in?

Oefen daarna eens op elkaar met bijvoorbeeld grondwerk of longeren. Zonder woorden te gebruiken ga je de ander een opdracht uit laten voeren. Je mag je intentie gebruiken, je lichaamstaal en spullen zoals halster, touw en stick of zweep. Degene die de opdracht uitvoert let goed op en kan tijdens of na de oefening feedback geven over de intentie en lichaamstaal van de ‘opdrachtgever’. Zo leer je al heel snel om je lichaamstaal en je intentie goed op elkaar af te stemmen! En daar zul je met je paard dan weer veel profijt van hebben.

Weet jij nog leuke oefeningen om je intentie te verbeteren? Laat het weten!