fbpx

Ken je deze situatie? Je paard is gepoetst en opgezadeld, je hebt zin om te gaan rijden en je hoeft alleen nog maar even het hoofdstel in te doen. Je paard heeft eigenlijk niet zo’n zin in het bit en draait zijn hoofd weg, steekt zijn neus in de lucht of houdt zijn kaken op elkaar. Gelukkig ben je niet voor één gat te vangen. Met je rechterhand omklem je de neus van je paard terwijl je de bakstukken van je hoofdstel stevig vast houdt. Met je linkerhand houdt je het bit voor de mond van je paard, friemel je met je vingers wat in zijn mond en duw je bij de eerste de beste gelegenheid snel het bit naar binnen. Niet echt fijn, maar ach, het duurde maar even en nu kun je lekker gaan rijden. Je bent het al snel weer vergeten. Tot de volgende keer dat je wilt gaan rijden, dan begint het weer opnieuw. En zo begint iedere rij-sessie eigenlijk met een valse start. Jij vindt het niet tof en je paard ook niet. Goed nieuws, het kan anders!

Eerst een beetje uitleg. De mondspleet van je paard loopt in een hoek van 45 graden omhoog. In zijn mond zitten tanden en kiezen. Doordat het bit omhoog moet in die hoek van 45 graden, komt het bit onderweg de tanden en kiezen van je paard tegen. Iedere keer als het bit de tanden of kiezen raakt, is dat voor je paard een onplezierig gevoel. Dat oncomfortabele gevoel is meestal de reden dat je paard liever zijn kaken op elkaar houdt als je met je bit aan komt. Wat enorm zou helpen is als je paard zijn hoofd laag houdt tijdens het in doen van het bit, zodat de mondspleet in een verticale positie is. Het bit komt dan in zijn weg naar boven geen tanden tegen en kan in een vrije passage naar de mondhoek van je paard. Nu alleen je paard nog vertellen dat hij zijn hoofd moet laten zakken. Hoe doe je dat?

Paarden functioneren het beste bij voorspelbare situaties. Als jij dezelfde vragen op dezelfde manier stelt, dan ontdekt je paard hierin een patroon en vindt daar in zijn rust. Mits het patroon dat je aanbiedt natuurlijk prettig is voor je paard. Je kunt je paard leren zijn hoofd naar beneden te doen door met je vingers een beetje druk achter zijn oren te zetten en de druk weg te halen zodra het hoofd van je paard zakt. Je kunt ook een beetje neerwaartse druk zetten op je halstertouw en de druk van je touw halen zodra je paard zijn hoofd naar beneden doet. Je NH-instructeur kan je hier vast en zeker heel goed bij helpen.

Als je paard eenmaal in staat is om zijn hoofd te laten zakken, dan is het handig om je paard te leren zijn mond open te doen als het bit er aan komt. Terwijl je paard met zijn hoofd laag staat, kun je je rechterarm over zijn nek leggen terwijl je het hoofdstel in je hand houdt. Je hand waarmee je het kopstuk van het hoofdstel vast houdt, komt tussen de oren van je paard door. Het bit komt dan voor de mondspleet te hangen. In je linkerhand houdt je het bit en een paar brokjes of een stukje wortel of appel, maar net wat jouw paard lekker vindt. Je paard zal zijn mond open doen om het lekkers te pakken. Jij kunt vervolgens je rechterhand rustig omhoog brengen zodat het bit in de mond van je paard schuift.

In het begin gaat dat natuurlijk nog niet zo soepel als hier omschreven is. Zoals je weet, vergt een nieuwe oefening onder de knie krijgen altijd even tijd voor jou en je paard. Als je paard je te slim af is, wel zijn lekkers op eet maar jij het bit er niet in hebt gekregen, lach dan alsjeblieft hard om de slimheid van je paard. Verbeteringen komen met vallen en opstaan. Voor het uitdoen van het bit geldt hetzelfde. Zorg dat je paard eerst zijn hoofd laat zakken en wacht vervolgens tot je paard zelf zijn bit los laat. De eerste tijd heb je nog wat lekkers nodig voor het openen van de mond of het laaghouden van het hoofd van je paard maar na een tijdje zal het paard zijn mond ook open gaan doen zonder wat lekkers. Deze oefening vergt een tijdsinvestering. Het eindresultaat is de investering echter meer dan waard. Zowel je paard als jij zullen het bit in doen gaan ervaren als een ontspannen gebeurtenis. Je valse start is vervangen door een fijne start. Ik wens je veel plezier met rijden!

Op het filmpje zie je het eindresultaat van de tijdsinvestering van mijn paard en mij.

Uitgelichte afbeelding: Hanne Dupas