fbpx

Het is koud op de fiets naar huis. En nat. Het regent alweer en het waait. Waterkoud. Ik weet niet of het nu winter is of een eindeloze herfst. Op werk was het druk, nergens tijd voor en het lijkt alsof ik niets gedaan kreeg. Terwijl ik fiets denk ik nog aan die opmerking in de vergadering en aan die ene zaak die ik ben vergeten af te maken. Niet aan werk denken, dat is voorbij. Niet aan je koude vingers denken en de harde wind die je vanmorgen ook al tegen had, spreek ik mezelf en mijn gedachten streng toe.

Met verkleumde vingers lukt het me de achterdeur open te maken en mijn fiets te parkeren in het hok. Het hok ruikt naar kattenbak en naar paard. Soms ruikt het er naar loempia`s of muffins want mijn oventje staat daar ook. Maar mijn gedachten gaan meteen naar paard. Ik moet nog naar stal. Daar heb ik echt geen zin in. Nog meer nat en koud. Zuchtend trek ik mijn vochtige jas uit. En ook maar meteen de rest van mijn natte ‘nette’ kleding. Ik trek mijn paardenkleren aan over een koude, klamme huid. Dan maar meteen door naar stal want als ik ga zitten kom ik niet meer van de bank af.

column signe-sanneEenmaal op stal waai ik met de deur naar binnen. En grijp een halster die ik om de neus van mijn paard schuif. Ik zet hem snel in de paddock voordat er geen plek meer is. Op de terugweg pak ik een kruiwagen mee, nog net de laatste gelukkig, en de mestvork. Ik veeg een natte lok uit mijn gezicht en begin met uitmesten. In stilte mopper ik op het weer en dat het al zo vroeg donker is. Dat mijn paard toch echt te veel poept en gewoon waar het hem uitkomt. En dat ik niets anders doe dan achter hem aan mest opruimen. Op stal, in de bak, op het erf, in de trailer. En als het geen mest is dan is het wel plukken vacht en haar. Of hooi en zijn voerbak. Ik loop altijd op te ruimen.

Ik geloof dat ik vooral de drukte in mijn hoofd aan het opruimen ben. Terwijl de kruiwagen voller raakt, wordt mijn hoofd leger. Ik laat de mestballen stuiteren op de vork en het schone vlas valt tussen de tanden door. Steeds weer tot de stal netjes is. En mijn hoofd leeg. Voldaan vlak ik de bodembedekking uit en leg het hooi netjes in de hoek. Ik draai zijn liksteen een slagje om zodat hij die gelijkmatig kan aflikken. Dan verwijder ik de restjes hooi uit de drinkbak en haal even mijn hand erdoorheen. Dat ik daardoor weer een natte koude hand heb, maakt me niets uit. Ik droog hem af aan mijn broek en veeg mijn loopneus af aan mijn mouw voordat ik de kruiwagen oppak.

column signe-sanneHet is niet ver naar de mesthoop en ik leeg de kruiwagen alsof ik de kopzorgen van de dag uitstort. Kruiwagen leeg, hoofd leeg. Er is nu ruimte voor wat echt belangrijk is. Paard! Ik hoor zijn zachte hinnik als ik naar de paddock loop, ik had hem nog niet eens begroet. Terwijl is daarbij figuurlijk en letterlijk stil sta, kijk ik naar mijn paardje. Mijn ogen zien hem met een frisse blik. Het mooiste paard ooit. De miezerregen heeft zijn voorpluk in dunne strengen gevlochten waar de waterdruppels als pareltjes aan geregen zijn. De wind speel met de tastharen om zijn neus. Het laatste beetje zon van de dag weerkaatst in die diepe bruine poelen van ogen en ik ben verloren. Verliefd. Ik ben waar ik moet zijn. Met een leeg hoofd en een ziel vol paard.