Paarden communiceren met hun hele lichaam, aangezien ze niet kunnen praten. Wij als mens zeggen ook heel veel met ons lichaam. Toch zijn we ons vaak niet bewust van onze krachtigste eigenschap als het gaat communiceren met paarden. Lichamelijk zit er natuurlijk heel veel verschil tussen een mens en een paard en toch hebben we iets gemeenschappelijk.
Wij mensen hebben geen mooie lange hals die we hoog of laag kunnen dragen, geen oren die we heen en weer kunnen bewegen. We hebben ook geen mooie lange staart waar we van alles mee kunnen aangeven, we hebben niet eens vier benen. En toch hebben wij iets dat de paarden ook hebben; een front!
Paarden maken tijdens het communiceren zelf ook veel gebruik van hun front. Wij als mens zijn ons vaak niet bewust van ons eigen front en hoeveel effect het heeft op ons paard.
Ik zal in deze blog proberen uit te leggen hoe je je hier wel bewust van kan worden en daarmee de communicatie met je paard in het vrije werk kan verbeteren. Je kan je paard namelijk precies daar laten gaan waar jij wilt in de baan en dat begint met het richten van je front. Uiteraard komt er nog wel meer bij kijken, maar dit is eigenlijk de belangrijkste les.
Waar zit je front?
Als je je armen recht vooruit steekt dan geef je heel letterlijk de richting van je front aan, daar wordt al je energie heen gestuurd. Het is de combinatie van de richting van je buik en je schouders. Om het beter te visualiseren kun je je voorstellen dat je een grote schijnwerper op je buik draagt en dat jouw front daar gericht is waar het licht naartoe straalt.
Gas geven of remmen?
Iedere paardenliefhebber weet dat een paard een voorhand, een middenhand en een achterhand heeft. Om je paard voorwaarts te drijven, richt je je front op of achter zijn achterhand en om je paard langzamer te laten lopen of zelfs stil te laten staan richt je je front op of voor zijn voorhand.
Je kan het zien als gas geven of remmen, gas zit achter je paard en de rem voor je paard.
Voorbeeld uit de praktijk
Ik zie wel eens mensen longeren, waarbij ze constant met de zweep aanwezig moeten zijn om het paard door te laten lopen. Als je dan ziet dat die mensen hun front constant voor hun paard langs richten vindt ik het niet zo vreemd dat het paard heel beleefd rustig aan loopt, stil gaat staan en misschien wel steeds van hand wil veranderen. Dat is toch wat zijn mens van hem vraagt?
Het tegenovergestelde zie je ook wel eens gebeuren: een paard dat steeds harder en harder gaat, terwijl de mens graag het tempo lager wil hebben of zelfs van hand wil veranderen en de longeerlijn steeds korter maakt. Deze mensen zijn constant met hun front aan de achterzijde aanwezig en hoe korter de lijn wordt hoe meer druk het paard ervaart. Herkenbaar?
Wat kan er fout gaan als je je front bewust gaat inzetten?
In principe kan er weinig fout gaan, maar het komt wel eens voor dat je je paard even moet helpen met resetten. Gebruik jij je front namelijk al jaren verkeerd tijdens de communicatie met je paard, dan kan het zomaar zijn dat hij het heel normaal is gaan vinden, om dwars door de energie van jouw front heen te lopen. De paarden waarbij dit aan de hand is, komen niet terug in tempo of veranderen niet van richting als je je front bewust gaat inzetten. Bij deze paarden is het gebruik van een leadrope gewenst om je front letterlijk te verlengen. Dreigt je paard door jouw front heen te lopen, dan gooi je de leadrope recht voor je uit. Dit doe je om hem duidelijk te maken dat hij niet door jouw front heen mag lopen en respect moet hebben voor jouw ruimte.
Is het echt zo makkelijk?
Het is geen hogere wiskunde, maar toch blijkt het in de praktijk soms lastiger dan je denkt. Bewustwording van je front creëer je door veel te doen, net als met alles waar je je eerst niet bewust van was. Probeer het maar. Oefening baart kunst en als je het fout doet vindt je paard je heus niet minder lief.
Wat ik je nog meer ga leren?
Naast het bewust gebruik maken van je front, zijn er nog een aantal dingen die heel belangrijk zijn bij het communiceren met lichaamstaal. De volgende blog ga ik je uitleggen hoe belangrijk een correcte ruimteverdeling van de baan is voor jou en je paard.