Mijn paard is niet geschikt voor natural horsemanship

‘Maar mijn paard is niet geschikt voor NH!’

Deel dit artikel:

Hoor jij dat ook wel eens? “Mijn paard is niet geschikt voor natural horsemanship”, “Mijn paard snapt dat niet” of dit pareltje: “Ja, maar jouw paard is braaf!” Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Kan een paard überhaupt wel of niet geschikt zijn voor natural horsemanship? Ik help je met het beantwoorden van deze vraag.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: JA! Ieder paard, groot of klein, jong of oud, is ‘geschikt’ voor natural horsemanship. Dat staat expres tussen aanhalingstekens, want het is eigenlijk niet eens een kwestie van geschikt zijn. Ieder paard communiceert door middel van lichaamstaal: houding en energie. Op het moment dat jij hier goed gebruik van maakt in je communicatie met je paard, zal hij dit begrijpen.

NH gaat niet vanzelf

Natural horsemanship lerenHoewel je gebruik maakt van de natuurlijke communicatievorm van een paard, betekent dit niet dat alles vanzelf gaat. Tenzij je onmiddellijk volleerd horse(wo)man bent natuurlijk. Niet je paard, maar jij, zult zelf moeten leren hoe je je houding en energie op zo’n manier gebruikt dat je paard het snapt. Hoe beter je je eigen lichaamstaal in kunt zetten, hoe makkelijker je paard je zal begrijpen.

Misschien is je paard jarenlang gewend geweest aan jouw manier van communiceren met hem. Hij is niet gewend dat je zijn lichaamstaal spreekt. Dit kan ervoor zorgen dat je inderdaad denkt: Hij snapt het niet/is er niet geschikt voor. Het is niet gek, dat het begin moeizaam is. Immers moet hij er ook even aan wennen dat jij op een andere manier oefeningen van hem vraagt! Geef jezelf en hem de tijd. Zodra je paard door heeft dat communicatie tweerichtingsverkeer is, wordt trainen pas écht een leuk samenspel.

“Maar jouw paard is braaf”

Misschien is deze nu wel een inkoppertje? Een braaf paard zorgt niet per se voor vlekkeloos natural horsemanship, maar natural horsemanship kan wel voor een braaf paard zorgen! Juist paarden die in de regel als ‘moeilijk’ bestempeld worden, kunnen heel veel baat hebben bij iemand die zich verdiept in paardentaal. Als voorbeeld neem ik graag mijn eigen paard. Zij begon als een kip zonder kop te rennen zodra je in het zadel zat, en trok zich los en rende weg als je ook maar de aller-, allerkleinste oefening van haar vroeg. Ze vond mensen erg onbetrouwbaar! Inmiddels -ik heb haar nu vier jaar- is ze een paard wat ontzettend graag voor je werkt en je ook je fouten vergeeft.

Echt waar: ieder paard is geschikt om natural horsemanship mee te leren.

Wat is jouw ervaring hiermee? Ik ben benieuwd naar de reacties!

Rianne Dekker
Volg me op:

Rianne Dekker

Ik ben revalidatietrainer voor paarden en instructrice en heb jarenlange ervaring met natural horsemanship. Horsemanship en rechtrichten zijn mijn hoofdingrediënten 🙂 Oprichter & hoofdredacteur van Horse in Mind.
Rianne Dekker
Volg me op:
Deel dit artikel:

Over Rianne Dekker

Ik ben revalidatietrainer voor paarden en instructrice en heb jarenlange ervaring met natural horsemanship. Horsemanship en rechtrichten zijn mijn hoofdingrediënten :) Oprichter & hoofdredacteur van Horse in Mind.

12 reacties op “‘Maar mijn paard is niet geschikt voor NH!’

 1. Heel herkenbaar deze opmerkingen! Leuk om hier nog eens te lezen hoe ik daar het beste op kan antwoorden.
  Het is als NH’er niet eens een methode, maar een way-of-life geworden, ik zou me geen andere manier van communicatie meer kunnen voorstellen. Soms is dat moeilijk uit te leggen als het zo vanzelfsprekend voelt.
  Bedankt voor je leuke column!
  Groetjes, Sieneke

  1. Dankjewel, Sieneke! En graag gedaan. Inderdaad, NH is meer een way of life, dat ben ik helemaal met je eens! Het is niet iets wat je enkel in de bak doet.

   Groetjes, Rianne

 2. Leuke stukken Rianne. Ga zo het e-book downloaden.
  En de site doorgeven aan onze nieuwe verzorgster.
  NH is voor ons ook een wat of life. Waar ook mijn andere huisdieren van profiteren. En zelf de mensen waar ik mee werk en voor mag zorgen.

 3. Mooi stukje Ri! Heel herkenbaar.
  De paarden wereld zou zo anders zijn als mensen zich ECHT gaan verdiepen in hetgeen we het allemaal zeggen voor te doen, het paard.
  Je krijgt er zoveel voor terug!

 4. Goed stukje, helder verwoord.
  En ja, zo herkenbaar, die opmerkingen: “mijn paard snapt dat niet” en “maar jouw paard is braaf”.
  Fijn om mensen te inspireren via deze weg, het schrijven van informatieve blogs, om eens anders naar hun paard en zichzelf te kijken!
  Dank voor je initiatief Rianne.

 5. Ik ben ooit begonnen met horsemanship toen iedereen zei: verkoop je paard, het is een slecht paard, je kan er niks mee doen, ze is gevaarlijk…
  Ik heb altijd opgekeken naar de mensen die vanuit hun gevoel met paarden konden werken en naar mensen die in vrijheid zo’n mooie band hebben met hun paard.
  wij hadden een ‘moeilijk’ paard… Een eerlijk paard, een duidelijk paard. Toen ik begon met luisteren naar haar en de wegwijzer grondwerk tegenkwam op mijn pad, veranderde alles. We zijn enkele jaren verder en ik heb een heerlijk paard omdat we hebben geleerd samen te werken. Ik maak geen plannen meer in de zin van: en ik moet dit vandaag doen en dat moet beter en dit moet vlugger. Nee, we beginnen samen aan een training grondwerk, rechtrichten of rijden. We bekijken wat goed gaat en pas de training daar aan aan. Het paard is nu actief betrokken in het leren. Al de mensen die nooit in ons geloofden, moeten nu toegeven dat het ons wel lukt en dat mijn paard een geweldig beleefd en netjes opgevoed paard is. Want zij heeft haar baasje opgevoed.

  1. Bedankt voor het delen van je ervaring, Sanne! Klinkt me bekend in de oren. Wat fijn dat jullie band nu zo goed is!

 6. Wat herkenbaar dit! Natuurlijk is NH geschikt voor iedereen. Wij zijn met onze jonge draver ook zo begonnen. Ze kwam super gestresst bij ons op 4 jarige leeftijd. We zijn begonnen met NH en dat is nog steeds de basis waar wij naar terug keren, ook als het even minder gaat.
  Kennen jullie deze al? Mijn paard vindt NH echt niet leuk! Die hoor ik om de haverklap. Nou jouw column en deze commentaren onderstrepen dat alle paarden het leuk vinden er baat bij hebben. Nu de eigenaren nog ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *