natural horsemanship, touwhalster

Man-van-paardenmeisje schrijft over ‘Natural Horsemanship’

Deel dit artikel:

Geinig hè, dat Natural Horsemanship? Beetje dansen met je paard, met een knipoog een galopswissel krijgen en het ziet er allemaal nog zo monsterlijk makkelijk uit ook! Ik heb onlangs een kind van een jaar of 14 een half uur tegen haar knol aan zien duwen, omdat het de trailer in moest. Ik schat het schatje in op een kilootje of 50. Haar paard woog ongeveer het twaalf-voudige daarvan. Toegegeven, het concept was niet slecht. Je wilt voorwerp A in hok X krijgen, dus je duwt voorwerp A richting hok X.

Advertentie:
pure horse, biologisch paardenvoer

Het probleem is alleen dat voorwerp A dermate zwaar is dat je het niet op kunt tillen en dat voorwerp A niet bepaald staat te trappelen om in hok X te belanden. Na een half uur duwen kwam het tweede concept eraan te pas. Je raadt het al, als duwen niet lukt, dan moet je trekken! Concept B om voorwerp A in hok X te krijgen. Meisje Y probeert voorwerp A in hok X te trekken, conform Concept B. Er is weinig wiskundige kennis voor nodig om te beseffen dat de uitkomst ook ditmaal negatief was. Hoe het is afgelopen durf ik niet te zeggen, vast zeer bevredigend voor alle partijen, maar de vraagt komt wel in mij op waarom zo’n meisje Y zowel concept A als concept B toepast in een “set it up for fail-model”. Iemand moet dat arme kind toch verteld hebben dat ze het paard niet moet laten winnen en dat ze moet laten zien dat zij de baas is! Menig kind barst juist daardoor in tranen uit, maar dat terzijde.

Ergens hebben onze voorouders het voor ons verpest. Tradities zijn leuk, maar het verziekt wel iets wat een normaal denkend mens ‘logisch nadenken’ noemt. Als Concept A en Concept B niet lukt, dan ga je op zoek naar Concept C. Of nog veel beter: Oplossing 1! Toch doen we dingen (ook met paarden) gewoon zo, omdat het zo hoort. We doen het al duizend jaar zo, dus dan doe ik het ook zo. Veel mensen weten niet beter, wat natuurlijk kan en wat prima is. Veel mensen hoeven ook niet beter, ook prima (niet altijd voor het paard, maar ook dat terzijde). Maar je hebt ook van die mensen die hun manier altijd het beste vinden. Van die mensen die consequent het oneens zijn met elke willekeurige invalshoek, zodra die afwijkt van die van hun.

Ik snap niet genoeg van paarden om hier een beetje te gaan lopen doen alsof ik er verstand van heb. Ik ben veel liever de cynische hufter die vanaf een zijlijntje toekijkt en glimlachend kijkt hoe de wereld om zich heen vergaat. Dat is immers veel makkelijker. Je stoot er niemand mee voor het hoofd (meestal) en je bent niemand tot last. Toch heb ik inmiddels genoeg stof van Natural Horsemanship voorbij zien komen om daar een mening over te hebben. In mijn optiek doe je iets voor de volle honderd procent (ja, nog steeds wiskunde), of je moet er niet aan beginnen. Als je iets alleen maar doet voor een klein stukje, kun je beter thuisblijven, want dan zul je nooit op het gewenste eindpunt uitkomen. In mijn beleving is dat hele Natural Horsemanship ook meer een omgangsvorm dan een trainingsmethode. Je past het geen uurtje per dag of per week toe, je past het altijd toe, in alles wat je doet. Elke situatie, elke gebeurtenis. Op die manier ben je duidelijk, ben je consequent. Waar ik wat jeuk van krijg zijn mensen die – ongetwijfeld met de beste intenties – een touwhalster aanschaffen en zichzelf vervolgens een Natural Horsemanshipper noemen. Dat is een beetje hetzelfde alsof ik een paar knappe voetbalschoenen aanschaf en mijzelf vervolgens vergelijk met Messi (ja dames, da’s een voetballer van FC Barcelona). Het heeft dan ineens niets meer weg van iets waar je zelf achter staat, maar meer dat je een Sony Playstation koopt omdat je overbuurjongetje er ook een heeft en die daarom zo waanzinnig populair is bij al het schorem uit je wijk.

Als je ergens goed in wilt zijn, zul je ervoor moeten werken. Er zijn maar dermate weinig mensen die over zo’n ontzaglijk talent beschikken dat ze vanaf poging 1 ergens wereldklasse in zijn, dat de kans bijzonder klein is dat het diegene overkomt. Je zult ervoor moeten ploeteren, dag in en dag uit. Koop niet een product om erbij te horen. Zorg dat je erbij wilt horen, zorg vervolgens dat je erbij hoort en koop dan het product. Eén zwaluw maakt nog geen zomer en één touwhalster maakt nog geen Natural Horsemanship.

Jurgen Claassens

Jurgen Claassens

“Man-van-paarden-meisje” Jurgen (32) schrijft soms over zijn leven als hardwerkende man van, met een beetje humor en een kern van waarheid. Samen met zijn vriendin Mariska zorgt hij voor hun trots Shiraz op de mooie Veluwe!
Jurgen Claassens

Latest posts by Jurgen Claassens (see all)

Deel dit artikel:

About Jurgen Claassens

“Man-van-paarden-meisje” Jurgen (32) schrijft soms over zijn leven als hardwerkende man van, met een beetje humor en een kern van waarheid. Samen met zijn vriendin Mariska zorgt hij voor hun trots Shiraz op de mooie Veluwe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *