fbpx

Monty Roberts (Join-Up®)

monty robertsMonty Roberts is een Amerikaanse paardentrainer die voornamelijk bekend staat om zijn ‘Join-Up’-methode. Ook heeft hij een aantal boeken geschreven en geeft regelmatig demonstraties.

Join-Up methode

De Join-Up is vernoemd naar het gewenste resultaat van deze oefening, namelijk dat het paard ervoor kiest zich bij je te voegen. De oefening is toepasbaar bij ieder paard, maar wordt bij voorkeur gebruikt bij groene, oningereden paarden of paarden die opnieuw ingereden moeten worden. Bij deze methode werk je, zonder halster of touw, in een kraal. De Join-Up begint door het paard van je weg te sturen met geluid en grote bewegingen, zodat hij van je weg rent. Vanaf dit moment geef je het paard een vrijwillige keuze jou als leider te accepteren. Volgens Monty Roberts vraag je met lichaamstaal het paard: “Wil je mij het respect van een leider gunnen en mij volgen?”

Je geeft het paard de keuze om te vluchten of zich bij je te voegen. Als het paard één oor op je richt, begint te kauwen en likken en zijn hoofd omlaag doet, is het paard klaar om zich bij je te voegen. Je wendt dan je lichaam van hem af en nodigt hem passief uit om bij je te komen. Als het paard besluit dat te doen, heb je de Join-Up bereikt.

Spullen

Monty Roberts heeft het Dually Halster ontworpen. Een halster met een dubbele neusband en twee ringen aan weerzijden. Het is ontworpen voor meer duidelijkheid en meer controle over het paard. Monty biedt ook een ‘Giddy-up touw’ aan, een pijnloze manier om langzame paarden mee aan te sporen, en een ‘Buckstopper’: hierbij loopt er een touwtje van het zadel, via het kopstuk naar het tandvlees van het paard. Deze geeft druk als het paard probeert te bokken.

Educatie

Monty Roberts biedt een online leeromgeving met een groot aantal video’s. Je kunt zijn methode ook ontdekken via dvd’s of door de boeken die hij geschreven heeft, waarvan ‘De man die naar paarden luistert‘ de bekendste is. Er is tevens één gecertificeerde Monty Roberts instructeur in Nederland.

Boeken over Monty Roberts

Deze pagina bevat affiliate links