fbpx
paard duurzaam trainen

Word de beste trainer van jouw paard

Duurzame, blessurevrije training voor een gezond en gelukkig paard

Ontwikkel je oog en gevoel, verbeter je techniek en voorkom overbelasting en blessures, door de modernste inzichten in biomechanica en duurzame paardentraining.

online training 4dimensiondressage

Paard gelukkig = jij gelukkig

Je voelt gewoon dat er iets niet klopt. Aan de manier waarop je paard beweegt. Of aan de manier waarop zijn lichaam zich ontwikkelt. Train je oog en je gevoel met de juiste informatie en ontwikkel jezelf tot de beste trainer van jouw paard.

Voorkom overbelasting en blessures

Verreweg de meeste blessures worden veroorzaakt door chronische overbelasting. Dat is te voorkomen en in veel gevallen zelfs te herstellen. Met het terugbrengen van gezonde, veerkrachtige beweging in het lichaam van je paard.

Train je techniek

Een bewegingspatroon veranderen bij paard en ruiter is complex, want het is tweerichtingsverkeer. Jullie beïnvloeden elkaar. Dat doorbreek je door stap voor stap je techniek te trainen en jullie balans op te bouwen. Eerst die van je paard. Dan die van jou, en dan jullie balans samen.

Plezier in paardrijden voor ruiter én paard.
Dat is waar het allemaal om draait.

Samen met je paard shinen in de rijbaan, in het bos, op het strand. Jullie vormen één geheel. Elke training ervaren jullie beiden vooruitgang, niet gehinderd door fysiek ongemak of vervelende blessures.  Je voelt hoe fijn je maatje door zijn hele lijf beweegt, steeds sterker wordt en trots en tevreden is. Je ziet dat je paard zich ontwikkelt tot een zelfverzekerde, krachtige atleet die met plezier door het leven gaat.

Hoe maak ik van mijn paard een krachtige atleet?

Klinkt je dat als muziek in de oren? Het kan echt! Een gezond bewegingspatroon maakt dit mogelijk. Het klinkt misschien zo logisch, maar toch is dit waar het vaak mis gaat. Een gezond bewegingspatroon ontstaat vanuit een goede lichaamshouding in combinatie met de juiste energie. Zo kan het lichaam van je paard zich goed ontwikkelen. Niet alleen zijn spierkracht en coördinatie nemen toe, ook mentaal zal hij groeien. De controle over zijn lichaam zorgt voor (zelf)vertrouwen!

Maar wat ís nu een correcte lichaamshouding om een ruiter te dragen? Hoe help je je paard naar die houding? En hoe zorg je dat je daar met je eigen balans in het zadel aan bijdraagt? Karin Leibbrandt (dierenarts en ervaren revalidatietrainer) en Tessa Roos (ervaren instructrice gespecialiseerd in biomechanica van paard en ruiter) gaan jou daar in deze online training ‘Je paard blessurevrij trainen’ stap voor stap bij helpen. We helpen je je oog te trainen, je technieken te verbeteren en jullie balans op te bouwen. Eerst die van je paard, dan die van jou en dan jullie balans samen.

Karin Leibbrandt en Tessa Roos

Dit levert de training jou op

Je wordt zelf de beste trainer van jouw paard

Je minimaliseert de kans op blessures bij je paard

Je paard is tevreden en beweegt in balans en vol vertrouwen

Je weet veel beter waar je op moet letten als je balans en lichaamshouding beoordeelt

Je hebt concrete handvatten om zelf probleemoplossend te trainen

Je ontwikkelt een onafhankelijke zit, met positief effect op je paard

ruiters & paarden geholpen

jaar ervaring

blije online cursisten

Wie zijn Karin en Tessa?

karin leibbrandt

Karin Leibbrandt

“Twintig jaar geleden studeerde ik af als dierenarts, monotraject paard. Ik heb altijd een speciale interesse gehad voor beweging en training. Aan het einde van mijn studie realiseerde ik mij hoeveel paarden er in hun leven wel niet te maken krijgen met blessures en het grote aantal paarden dat daardoor ongeschikt raakt als rijpaard. En dat dit vaak op relatief jonge leeftijd gebeurt. Dit triggerde mij om op zoek te gaan naar antwoorden. Want waarom gebeurt dit en vooral: hoe kunnen we dit voorkomen? Twintig jaar lang zocht ik naar antwoorden en heb ik zelf paarden gerevalideerd van dag één tot en met de dag dat ze naar huis konden. Hiervoor selecteerde en bestudeerde ik de meest effectieve behandelwijzen en trainingsprincipes en werkte deze tot in detail uit.

Inmiddels ben ik auteur van het boek Je paard succesvol trainen- Paardvriendelijk presteren met het moderne sportpaard. Daarnaast heb ik samen met een aantal fantastische collega’s de opleiding Revalidatie- en sporttrainer en de MRT (myofasciaal release therapeut) opleiding opgezet bij Equicare-Plus en geef ik wereldwijd lezingen, webinars, clinics en workshops.”

over tessa roos

Tessa Roos

“Van oorsprong ben ik bioloog en heb ik onderzoek gedaan naar het gedrag van huispaarden en wilde paarden. Mijn hippische loopbaan begon ik als houding- en zitinstructeur. Al snel viel mij op dat zowel ruiters als paarden moeite hadden om zichzelf in balans te houden. Daardoor waren ze vaak meer met elkaar en met hun eigen lijf aan het worstelen, dan dat ze samen plezier hadden. Dit wilde ik oplossen! Gedreven door deze wens heb ik me verder geschoold tot basis dressuurtrainer, Feldenkrais practitioner voor mensen en revalidatietrainer voor paarden.

Inmiddels heb ik ruim twintig jaar ervaring als paardrij-instructrice, ben ik docente bij de revalidatie- en sporttrainersopleiding van Equicare-Plus en geef ik clinics en lessen in binnen- en buitenland. Mijn lessen richten zich op bewustwording en training voor ruiters, grondwerk voor paarden en balanstraining voor ruiter en paard samen om gezonde, duurzame beweging en plezier voor beiden te creëren.”

Wat zeggen de deelnemers?

De cursus is een heel mooi beginpunt waar ik direct mee kon leren om de correcte lichaamshouding te beoordelen. De tekst en begeleidende filmpjes zijn duidelijk opgebouwd. Ik vond het erg fijn dat de filmpjes met en zonder begeleidende tekst werden herhaald. Je krijgt een goed beeld van de oefeningen, hoe deze uit te voeren en wat je kan tegenkomen om tot het juiste beeld voor jouw paard te komen. Wat ik ook leuk vond is dat je als ruiter ook meegenomen wordt in het proces. Ik check mezelf nu regelmatig op mijn eigen houding.

– Mandy – studente

De training geeft je dé inzichten die nodig zijn om dit ultieme doel te bereiken. Praktisch, door oefeningen en video’s om je oog te trainen. En daarnaast theoretisch, met informatie over de anatomie en biomechanica van het paard. Het mooie is dat daarbij de ruiter niet vergeten wordt!  Superhandige tips laten je werken aan een stabiele en onafhankelijke zit. Onmisbaar als je je paard wilt begeleiden in het vinden van zijn verticale balans.

Kortom, een complete training en een absolute aanrader voor iedere ruiter die op zoek is naar harmonie in de training en zijn of haar paard een gedegen basis wil geven.

– Natalie – studente

Ja, dit wil ik!

Word zelf de beste trainer van jouw paard

Toegang tot de online training ‘Je paard blessurevrij trainen’ met behapbare modules

Onbeperkte toegang, zodat je informatie later makkelijk kunt terugzoeken

Ontvang een certificaat wanneer je de toets met goed resultaat afrondt

BONUS: twee opnames van Q&A’s met Karin en Tessa, vol filmpjes met feedback en antwoorden op vragen

Betaal eenmalig € 125,– en ontvang direct de inloggegevens, zodat je kunt starten!

Wat zit er in de online training?

De online training ‘Je paard blessurevrij trainen’ bestaat uit zeven verschillende behapbare modules. Je krijgt zowel theorie in tekst, als uitleg en praktische voorbeelden in afbeeldingen en video’s. Je kunt afsluiten met een toets, waarna je een certificaat ontvangt! Bekijk de video voor een kijkje in de keuken!

Module 1 - Introductie in 'je paard blessurevrij trainen'

In deze introductie, bestaande uit drie lessen, ontdek je wat het doel is van paardentraining zoals wij dat voor ogen hebben en waarom dit een duurzame en prettige manier is voor je paard. Wat hoor je juist wel en niet te gaan zien aan je paard wanneer je correct traint?

Module 2 - Een correcte lichaamshouding

In vijf lessen leer je welke lichaamshouding gezond en prettig is voor je paard. Je ontdekt onder andere wat een correcte voorwaarts-neerwaartse tendens is, hoe het fasciale systeem daar een grote rol bij speelt en welke signalen jouw paard kan geven om je te laten merken dat het goed gaat.

Module 3 - Correcte voorwaarts-neerwaartse tendens: simpel, maar niet eenvoudig

Na deze uitgebreide module met zeven verschillende lessen heb je kennis van de vijf ingrediënten die nodig zijn voor een biomechanisch gezonde voorwaarts-neerwaartse tendens. Verticaal en horizontaal evenwicht, energie, ruiterbalans en een gevende hand. Ook fijn: één les is volledig gewijd aan troubleshooting, voor als het toch niet helemaal lijkt te lukken.

Module 4 - Goed leren longeren

Grondwerk, zoals longeren, is een goede voorbereiding op het rijden, mits het goed gebeurt! Train je oog, zodat je beter weet waar je naar moet kijken en waar je op moet letten. Daarna ga je aan de slag met technieken om je paard in balans te longeren zonder hulpteugels. Deze module bestaat uit drie verschillende lessen.

Module 5 - Balans van de ruiter

Jouw paard kan alleen optimaal in balans bewegen als jij dat ook bent! Daarom besteden we ook een module, met twee uitgebreide lessen, aan uitleg en oefeningen, zowel met als zonder paard, om jouw houding en zit te verbeteren.

Module 6 - Verticale balans onder het zadel

Module 6 wordt nog iets praktischer: je gaat aan de slag met balans onder het zadel! In de eerste les gaan we in op hoe je precies informatie kunt verzamelen over de balans, energie en lichaamshouding van je paard, zodat je daarna de juiste vervolgstappen kunt nemen. In de twee daaropvolgende lessen krijg je twee technieken uitgelegd waarmee je de verticale balans van je paard kunt herstellen en verbeteren.

Module 7 - Aan de slag!

In deze laatste module met drie lessen ronden we de online training af. Je kunt nog een keer goed je oog trainen en je kennis testen in verschillende opdrachten met video’s en dan… lekker aan de slag!

“Na het lezen van het boek van Karin was ik al super enthousiast geworden over de kennis die ik daardoor opgedaan had. Toen ik vervolgens zag dat Karin en Tessa een online training gaven, twijfelde ik dan ook geen moment om me daarvoor aan te melden.

Ik heb heel veel gehad aan het onderdeel van de training over houding en zit. De filmpjes hierover hebben serieus mijn ogen geopend. Ik realiseerde me hierdoor dat ik vaak onbewust met een holle rug aan het paardrijden was en dat ik verre van een onafhankelijke zit had. Door de oefeningen werd ik me hier bewust van en kon ik dit ook leren aanpassen. Veel fijner voor mijn paarden en ook voor mijzelf! Zeker een aanrader.

– Daniëlle – studente

Twijfel je nog?

Misschien vraag je je toch nog af of het wel iets voor jou is. Daarom hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Heb je een andere vraag? Mail dan gerust even naar info@horseinmind.nl.

Wanneer start de training?

Achter de schermen worden nu de laatste voorbereidingen getroffen om de online training soepel te laten verlopen. Komende vrijdag is het klaar en ontvang je de inloggegevens!

Hoelang heb ik toegang tot de training?

Onbeperkt! Heel fijn, want zo kun je ook een aantal maanden na de start nog even je geheugen opfrissen wanneer nodig.

Ik heb een jong paard, is het dan wel geschikt?

Absoluut! Hoe eerder je begint met correcte training en optimale balans, hoe meer profijt jullie er beiden van zullen hebben in de toekomst. Jonge paarden hebben er wel profijt van als je eerst zorgt dat ze in het grondwerk goed en in balans bewegen, voordat er ruitergewicht toegevoegd wordt. Gelukkig gaat module 4 volledig over longeren in balans!

Krijg ik een certificaat na deelname?

Aan het eind van de training volgt een online toets. Als je deze met goed resultaat afrondt, ontvang je een certificaat!

Is dit hetzelfde als 'Van Start met 4D'?

Ja, dat klopt. Als je die voorheen al hebt gekocht heb je inmiddels nieuwe inloggegevens ontvangen voor de nieuwe online omgeving. Kun je ze niet vinden? Mail dan gerust naar info@horseinmind.nl, dan helpen we je graag!