fbpx

Windkracht 10, maar wij gaan rijden! De voorpluk van mijn Tinker wappert als een vaandel tussen zijn oren en het lijkt alsof hij moeite heeft om zijn sokken aan te houden. Ik had in elk geval moeite met opzadelen. Een westernpad is niet licht, maar de wind speelt ermee alsof het een veertje is. Met één hand hou ik het ding in bedwang en ik gebuikt de kracht van de wind om het zadel erop te slingeren. De rest van hetoptuigen is minder problematisch gelukkig. Paardlief is klaar om te gaan.

dapperdier, buitenrit

Op het Friese platteland heeft de wind vrij spel, maar er is een klein stukje bos buiten het dorp met slingerend ruiterpad van amper een kilometer. Daar is meer beschutting dan op rechte wegen met hun strakke bermen. In het bos voelt onheilspellend en alsof we helemaal alleen op de wereld zijn. De takken van de bomen kletteren tegen elkaar als enorme klauwen van ongekend grote, maar onzichtbare draken. Wie gaat er dan ook naar buiten met zulk weer? Er schieten twee herten voor ons langs, blijkbaar ook op de vlucht geslagen voor de brullende wind. Het is bijzonder want ik heb nooit eerder of sindsdien herten gezien in dit stukje bos.

We stappen verder langs de grote weg en zo komen we bij het oude spoor. Mijn paardje ziet het uitgestrekte pad voor zich en begint al te drentelen. “Mag ik?” Lijkt hij te vragen. Ik test eerst of een rustig galopje ook kan. En als dat goed gaat fluister ik in zijn oor dat hij mag: “Let it rip”, maar hij is al weg voor ik de zin afmaak. Met de wind in ons rug lijkt het alsof zijn staart ons inhaalt en zijn benen het tempo niet bij kunnen houden. Ik verdring de gedachte van de mogelijkheid dat hij kan struikelen en probeer te genieten van de rengalop. Het midden van het pad wordt doorkruist door een modderig stuk. Het is grijze gladde klei, zie ik en ik doe een schietgebedje, want remmen lukt niet meer. Maar mijn stabiele paardje blijft met zij korte pootje zonder moeite overeind. Hoe doet hij dat toch? Na nog een halve kilometer knoerthardvraag ik hem om tempo te minderen. Hoofdschuddend en briesend vertelt mijn paard me hoe stoer hij wel niet is en hoe hard hij kan! Was hij vergeten dat ik op zijn rug zat of vond hij het juist heerlijk om de snelheid en vrijheid van een rengalop met mij te delen? Sneller dan dewind gingen we voor mijn gevoel.

signe-sanne, dapperdierHet laatste stuk naar huis is weer in bermen langs wegen en open weilanden. We doen het in stap en een rustig drafje tot we bij de boerderij zijn. We waaien het erf op. Ik haal snel het zadel eraf, want ik wil uit de wind. Afkoelen kan mijn paardje vandaag het beste op stal doen. Hijgend, maar tevreden staat hij in zijn stal, zijn kin rust op de deur, zijn neus tussen de spijlen. Neusgaten wijdgesperd, zijn ogen dicht en met een hangende onderlip.

Ik blijf nog even bij hem en luister naar de wind die rondjes om de schuur galoppeert. Wie gaat er nou naar buiten met zulk weer? Trots kijk ik naar mijn paardje. Wij doen dat, wij gaan naar buiten. Wat een avontuur.