fbpx

“Ik ga even een uurtje sporten.” daarmee wordt meestal de sportschool of een balsport mee bedoeld. Op zaterdag en zondag zie ik wandelaars, hardlopers en fietsers langskomen. Zijn dat sporters of recreanten? “Ik ga lekker naar stal,” is wat ik zelf zeg als ik naar mijn pony ga. Het woord sport komt daar niet in voor. Is paardrijden dan geen sport of juist méér dan sport?

Ik loop zelf ook hard. Eén keer per week. Niet voor mijn plezier, maar voor mijn conditie. En ik fiets naar werk vier dagen in de week. Ik moet van mezelf iets aan sport doen. Wanneer ik hardloop, zweet ik en adem ik zwaarder. Dat overkomt me tijdens het paardrijden alleen op hele warme dagen. En soms als ik een groot bewegend paard train die wat meer ondersteuning nodig heeft in bepaalde oefeningen. Wanneer is rij is mijn eerste doel balans en ontspanning. Het zijn meditatieve momenten van opperste concentratie waarbij ik probeer één te worden met mijn paard. Verweven daarmee is de didactische uitdaging hoe ik mijn paard een oefening aan leer. En er komt kennis kijken bij het trainen en gymnastiseren van de spiergroepen en het bewegingsapparaat.

Paardrijden is voor mij dan ook meer trainen dan sporten. Ik ben de trainer en mijn paard is de sporter. Hij is degene die het meeste zweet, ik ben de motivator, inspirator en coach. Mijn taak is om hem niet in de weg te zitten en te voelen wat hij nodig heeft van zijn ruiter.

signe-sanne, paardrijden, paardensportBij het grondwerk maak ik zelf ook nogal wat kilometers in het zand van de bak. Bij werk aan de hand bijvoorbeeld, naast mijn paard. Dan loop ik als snel hijgend met grote passen naast hem ook al neem ik zoveel mogelijk de binnenbocht. Ik heb tenslotte maar twee benen waar hij er vier heeft. Ik concentreer me teveel op hem en de oefening en haal niet diep genoeg adem. Funest.

Vroeger rende ik bij het grondwerken als een bezetene achter mijn flegmatieke paard aan om hem te motiveren. Ik kan zeggen dat ik daar beter, of eigenlijk meer lui, in geworden ben. Het is een kunst om je paard op een subtiele commando met lichaamstaal in beweging te krijgen. En rondjes rennen achter je paard aan, terwijl je met een zweep zwaait en “galop galop” roept is niet bepaald subtiel. Wel goed voor je conditie, dat dan weer wel.

Wat is nou het sporten in de paardensport? Het paard heeft geen idee dat hij de sporter is die kan winnen of verliezen. Dat wat voor ons als mens in een wedstrijd zo belangrijk is, betekent helemaal niets voor het paard. Die voelt waarschijnlijk meer euforie bij zien van zijn voerbak of een wei vol gras dan bij een goed gereden proef.

In de paardensport is het paard de bal, het veld, de goal, de schaats, het middel waarmee de mensen de sport uitoefenen. En het is de sport om te laten zien aan anderen hoe goed jij als ruiter dat middel kunt inzetten. Wat een voetballer kan met een bal, kan een ruiter met een paard. Ik ben een ruiter die zo nu en dan sport. En ik vind het nog leuk ook, zelfs als ik een wedstrijd verlies. Want op stal ben ik op mijn best, als trainer van dat geweldige, mythische, prachtige dier; het paard.