fbpx

Zesenzestig paarden die overgestapt waren van bereden worden met bit naar een bitloos hoofdstel, lieten een grote vermindering van 87 procent zien in 69 pijngerelateerde gedragingen. In totaal profiteerden 65 van de 66 paarden van het bitloos gaan. Dit blijkt uit een studie van onderzoekers Matthew Kibler en Bob Cook, die werd gepubliceerd in het blad Equine Veterinary Education.

Terwijl de paarden met bit gereden werden, zijn er in totaal 1575 pijnsignalen geteld. Toen de paarden bitloos bereden werden slechts 208. De resultaten zijn gebaseerd op zes jaar aan feedback, gegeven via een 106 onderdelen tellende vragenlijst. Deze werd tweemaal ingevuld. Een keer tijdens de periode met bit en een keer tijdens de periode zonder bit.

De getelde 69 gedragingen bestonden onder andere uit het bit haten, niet graag betuigd worden, boven het bit gaan, hoofdschudden, gebrek aan focus, moeite met sturen, staartzwaaien, hoofd kantelen, bovengemiddeld speekselen, bokken, moeite met gang behouden en struikelen.

Het onderzoek was niet willekeurig en het was niet blind. Toch vonden onderzoekers Cook en Kibler het een betrouwbare uitslag, omdat de assessors (de paardeneigenaren) de paarden goed kenden en daardoor de verschillen goed konden beoordelen.

 

Dit bericht is samengevat en vertaald, het origineel vind je op Horsetalk.co.nz.

Behavioural assessment of pain in 66 horses, with and without a bit
W. R. Cook M. Kibler
31 maart 2018, https://doi.org/10.1111/eve.12916