fbpx

Paardengedrag Seminar

Ontdek de ware betekenis van paardentaal en -gedrag en ontwikkel de beste relatie met jouw paard

Bestel je ticket en ontvang direct onbeperkt toegang tot alle opnames

Ik wil hierbij zijn!

Paarden vertonen veel gedrag dat we op verschillende manieren kunnen interpreteren… Ongewenst gedrag zoals bijten, trappen, bokken, steigeren, lostrekken of wegrennen tijdens de training. Heftige reacties op kuddegenootjes die uit het niets lijken te komen. Protest tijdens de training. Herken jij dit?

Ik herken het bovenstaande in ieder geval wel. Casindy was mijn allereerste paard. Een heel bijzonder en leerzaam paard, wat zich vaak lostrok en wegrende, en er vaak vandoor ging onder het zadel. Ze pikte geen bullshit van mij, om maar zo te zeggen.

Beetje bij beetje, jaar na jaar, leerde ik meer over wat ze mij met haar lastige gedrag eigenlijk vertelde. Ik kon steeds beter met haar omgaan en haar extreme gedrag verminderde. We kwamen steeds meer op één lijn!

Toch denk ik dat we veel sneller meer ‘leuke dingen’ hadden kunnen doen als ik destijds meer kennis had gehad van de subtiele lichaamstaal die paarden onderling hebben en gedrag in de omgang. Inmiddels weet en zie ik wel wat meer, maar ik ben nog steeds gefascineerd door gedrag en de betekenis ervan.

De missie van Horse in Mind is een wereld vol gezonde en gelukkig paarden, en het juist interpreteren van gedrag hoort hier absoluut bij. Om die reden heb ik besloten een online event te organiseren waarbij paardengedrag helemaal centraal staat.

Op 24 en 25 juni was het zover: het Paardengedrag Seminar. Tijdens dit seminar hebben diverse experts hun kennis gedeeld over gedrag en lichaamstaal van paarden onderling en richting mensen. Het was echt zó waardevol!

En jij kunt nu nog de opnames bestellen en onbeperkt terugkijken! Je krijgt direct toegang na je betaling. Fijne zomerbesteding!

Super dankjewel voor dit summit! Heel leerzaam en duidelijk uitgelegd. De plaatjes, filmpjes en attributen maakte het voor mij heel duidelijk.

Susanne

Deelnemer Paardenrevalidatie Summit

Wat een kennis is er tegenwoordig over paarden! En fantastisch georganiseerd.

Anoniem

Deelnemer Paardentraining Seminar

Deze onderwerpen komen aan bod

N

Natuurlijk gedrag van paarden onderling

N

Verschillen in gedrag tussen wilde en gedomesticeerde paarden

N

Mogelijke oorzaken van ongewenst gedrag of probleemgedrag

N

Het interpreteren van verschillende gedragingen tijdens het rijden

N

Herkennen van stress signalen en ontspanning

N

Gedrag en problemen tijdens het inscharen van een nieuw paard in de kudde

N

Oorzaken van en omgaan met extreem gedrag

N

Subtiel gedrag zien en herkennen bij erg gesloten paarden

Deze sprekers zitten voor je klaar

Zefanja Vermeulen, paardengedrag seminar
Suzy Deurinck, paardengedrag seminar
Rianne Dekker, paardengedrag seminar
liesbeth jorna, paardengedrag seminar
Femke Dölle, paardengedrag seminar
paula van de geest, paardengedrag seminar
Jolien Dalenberg, paardengedrag seminar

Ben je al enthousiast?

Het programma

Dit was het programma tijdens het Paardengedrag Seminar. Als je de opnames bestelt kun je natuurlijk zelf bepalen welke lezing je als eerste kijkt!

Vrijdag 24 juni

10:00 - 10.15 Welkom + belangrijke mededelingen - Rianne Dekker
Rianne Dekker stelt zichzelf en Maartje Pol voor, de twee hosts die je veel zult zien tijdens dit seminar. Ook zal Rianne uitleg geven over dit seminar, de technische aspecten, wat je kunt verwachten en hoe je er het meeste uit kunt halen.
Rianne is eigenaar van Horse in Mind en host van de Paardenpodcast. Maartje verzorgt voor Horse in Mind de social media en host regelmatig de live webinars. Ook heeft ze een eigen borduurstudio.
10:15 - 11.45 Verschillen tussen wilde en gedomesticeerde paarden - Zefanja Vermeulen
Zefanja Vermeulen is anatomie- en biomechanicaspecialist en daarnaast ook onderzoeker. Ze spendeert uren aan het bekijken van wilde en gedomesticeerde paarden om meer te leren over beweging, houding en gedrag.
 
Over haar lezing:

“We beginnen deze lezing met het bepalen van de basisbehoeftes van het paard. Daarna zullen we eens kijken hoe de Koniks en hoe onze gedomesticeerde paarden hierin worden voorzien. Welke verschillen en overeenkomsten zijn er? En als we verschillen zien, zorgt dit dan ook voor een verschil in gedrag? Als we dit weten, kunnen we conclusies trekken over of we iets zouden willen en kunnen veranderen voor onze gedomesticeerde paarden, waardoor ze nog beter in hun oerbehoeftes worden voorzien. Welke mogelijkheden kunnen we allemaal voor ze creëren? Kijk en denk mee tijdens deze lezing!”

13:00 - 14:30 Inzicht in gedrag bij het inscharen van een nieuw paard & 3 tips - Femke Dölle

Femke Dölle is welzijnsadviseur en gedragsdeskundige en helpt paardeneigenaren met natuurlijke huisvesting en zij helpt ze hun paard beter te begrijpen. Regelmatig ziet ze onrustige kuddes en onderlinge stress tussen paarden, die soms goed voorkomen had kunnen worden door het op de juiste manier inscharen van een nieuw paard.

Over haar lezing:

“Een nieuw paard introduceren in een groep gaat soms gepaard met veel vuurwerk. En dat is echt niet nodig. Maar ook minder heftige reacties zijn te vermijden. Stressvrij paarden samenvoegen is een uitdaging, vergt veel geduld en een goed plan. Wat willen we wel en niet zien in het gedrag? Wat is verstoord gedrag en hoe ga je hier mee om? Eerste Hulp bij Inscharen.”

15:00 - 16:30 Het herkennen van stresssignalen en de betekenis hiervan - Jolien Dalenberg

Jolien Dalenberg is bodyworker en trainer voor paarden en weet veel af van stresssignalen. In haar werk en behandelingen helpt ze paarden en eigenaren hiermee, zodat er meer ontspanning en plezier voor beiden komt.

Over haar lezing:

“Niemand zit te wachten op een paard met stress en angst. Toch gebeurt het wel eens dat paarden in hun gedrag escaleren en er vervelende situaties ontstaan. 9 van de 10 keer heeft het paard wel degelijk geprobeerd te communiceren. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet altijd simpel om die tekenen van spanning snel te herkennen! Een paard dat op hol slaat, dat zien we natuurlijk wel. Maar hoe fijn zou het zijn als je kleine, subtiele signalen zou herkennen? Zodat een paard niet meer hóeft te rennen?”

19:30 - 21:00 Gedrag tijdens rijden: zien & voelen, beïnvloeden & benutten - Liesbeth Jorna

Liesbeth Jorna is de oprichter van Sport & Horsemanship United en tevens Licensed Dressage Naturally Instructor, ORUN**** Instructeur, (ex) ZZ-licht jury en specialist op het gebied van biomechanica, gedrag en horsemanship. Zij leert ruiters om op een paardvriendelijke en gezonde manier hun paard op te leiden en te trainen. Meer weten? Download een gratis film, challenge en e-book op www.sporthorsemanshipunited.nl

Over haar lezing:

In de dagelijkse omgang en bij grondwerk, longeren of werken aan de hand kan je alles goed zien. Als je een beetje oplet krijg je veel informatie over wat je paard doet, denkt en voelt door het lezen van zijn lichaamtaal. Maar zit je in het zadel dan mis je een stuk van die informatie. Je krijgt er echter andere informatie voor terug! Waar moet je allemaal op letten? Wat betekent het? Hoe kan je die informatie op een positieve manier benutten? En ook: hoe kan je het gedrag van je paard vanuit het zadel zodanig beïnvloeden dat je er samen beter van wordt?

Zaterdag 25 juni

10:00 - 11:30 Een holistische visie op ongewenst gedrag - Paula van de Geest

Paula van de Geest is gespecialiseerd in dat wat we vaak ‘probleemgedrag’ of ‘ongewenst gedrag’ noemen. Ze schrijft regelmatig informatieve artikelen voor Bit Magazine, is instructrice en helpt bijvoorbeeld bij problemen met trailerladen, bijten, trappen of niet stil kunnen staan. Omdat ongewenst gedrag heel vaak samen gaat met fysiek ongemak heeft Paula zich nog verder verdiept en ook een opleiding gedaan tot myofasciaal behandelaar, zodat ze de paarden niet alleen mentaal, maar ook fysiek beter kan helpen. Het is immers altijd heel belangrijk om naar het hele paard te kijken en niet alleen de uiting (het gedrag).

Over haar lezing:

“Bij ongewenst gedrag is een holistische aanpak noodzakelijk. Training is niet altijd het antwoord, soms is het slechts symptoombestrijding. In dit webinar vertel ik over de meest voorkomende oorzaken van ongewenst gedrag. We nemen paardengedrag onder de loep en bekijken welke factoren van invloed kunnen zijn op ongewenst gedrag. Hoe kun je dit gedrag voorkomen? Welke oplossingsrichtingen zijn er? En wanneer zet je training in om ongewenst gedrag op te lossen? Aan de hand van ingezonden video’s bespreek ik ook een aantal real-life-casussen.”

 

13:00 - 14:30 Het gesloten paard - Suzy Deurinck

Suzy is dierwetenschapper en paardengedragsexpert en ervaren presentator. Bij Suzy staan empathie en nieuwsgierigheid centraal. Het paard hoeft namelijk niet gehoorzaam te worden, maar mag juist leren om op een veilige manier tijdig te communiceren. Angst, onzekerheid en stress verdwijnen niet als een paard ‘gewenst gedrag’ vertoont, dus ‘braaf maar bang’ is niet wat we zoeken. Haar droom is dat we emotioneel welzijn net zo belangrijk gaan vinden als lichamelijk welzijn!

Over haar lezing:

“Tijdens het Paardengedrag Seminar zal Suzy een lezing verzorgen over ‘Het Gesloten Paard’. We kennen er allemaal wel één. Een ogenschijnlijk superbraaf paard, dat alles netjes doet, maar waar ook geen vuurtje in lijkt te zitten. Een paard dat altijd z’n ‘harnas’ aan lijkt te hebben. Wat zit daaronder verborgen? Welke signalen kun je wél aflezen aan zo’n paard en wat vertelt dat jou? Suzy zal het je laten zien.”

15:00 - 16.30 Mijn eerste eigen paard: van 'terror' naar partner - Rianne Dekker

Rianne Dekker is oprichter van Horse in Mind en breed opgeleid. Ze heeft zich jarenlang verdiept in horsemanship en klassieke dressuur en heeft een aantal jaar als hoefbekapper gewerkt. Ook heeft ze een opleiding gedaan tot paardenrevalidatietrainer en is ze als instructrice werkzaam geweest. In deze lezing op het Paardengedrag Seminar bespreekt ze de casus van haar eigen eerste paard.

Over haar lezing:

“Casindy was mijn eerste eigen paard en toen eigenlijk veel te hoog gegrepen voor mij. Ze trok zich los als je alleen al naar haar wees en ging er heel hard vandoor zodra je in het zadel zat. Geen enkel handig trucje kon dit voorkomen, dus moesten we echt terug naar de basis. Ik begreep soms maar weinig van haar, maar had wel een oneindige liefde voor haar en de wens om de relatie te laten slagen. Met ups en downs hebben we uiteindelijk ontzettend veel bereikt. Ik heb enorm veel van haar geleerd. In deze lezing laat ik je aan de hand van verhalen en beeldmateriaal zien hoe haar gedrag was toen ik haar net had en door de jaren heen, wat hier de mogelijke oorzaak van was en hoe ik hierop ingespeeld heb.”

19.30 - 20.00 Samenvatting, belangrijke inzichten en afsluiting - Rianne Dekker & Maartje Pol

In deze korte afsluitende sessie vatten Rianne en Maartje de lezingen samen van de afgelopen twee dagen. Je krijgt een beknopte samenvatting en de belangrijkste inzichten uit elke presentatie. Handig, want op deze manier steek je nog meer op en onthoud je meer van wat er allemaal verteld is! Ook kun jij als kijker je bijdrage leveren en delen wat jij geleerd hebt en wat jouw aha-momenten waren.

Bestel vandaag je ticket

N

Je gaat je paard beter begrijpen in omgang en training

N

Meer begrip van natuurlijk gedrag en ongewenst gedrag

N

Ontwikkel daardoor betere communicatie en een betere relatie met je paard

Bestel nu je ticket voor het online Paardengedrag Seminar en ontdek alles dat je moet weten over de taal en het gedrag van jouw paard.

Je krijgt direct en onbeperkt toegang!

Eenmalig slechts € 79,-

Voeg dit toe aan je bestelling!

Bij het afrekenen van je ticket kun je eenmalig de opnames van de vorige evenementen toevoegen. In plaats van € 79,– betaal je nu slechts € 59,– per pakket.

Paardentraining Seminar: In het Paardengedrag Seminar leer je natuurlijk veel over gedrag, maar met de opnames van het Paardentraining Seminar ontdek je ook hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met gedrag, zodat je training leuker én effectiever wordt! Met lezingen van onder andere Mireille den Hoed, Karin Leibbrandt, Liesbeth Jorna en Inge Teblick.

Paardenrevalidatie Summit: In de opnames van dit summit ontdek je alles over duurzame paardenrevalidatie met een holistische aanpak. Met lezingen over voeding, hoef-beenbalans, fascia, therapieën en meer. Met onder andere Karin Leibbrandt, Anne Schuite, Jantine Steehouder en Liesbeth Jorna!

paardengedrag seminar

Twijfel je nog?

Misschien vraag je je toch nog af of het wel iets voor jou is. Daarom heb ik de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Heb je een andere vraag? Mail dan gerust even naar info@horseinmind.nl.

Ik vind het wat teveel geld, waarom kost het € 79,–?

Een privéles van een goede instructeur kost makkelijk € 40,– of meer. Voor de prijs van slechts twee lessen heb je dus toegang tot de kennis van 7 verschillende experts! Je investeert in jezelf en in je paard, en in jouw kennis van het wezen ‘paard’ op een veel langere termijn.

Ik heb geen (eigen) paard, is het dan wel geschikt?

Het online Paardengedrag Seminar is eigenlijk geschikt voor iedereen die meer wil weten over het trainen van paarden en het verbeteren van de band tussen mens en paard. Ook als je geen (eigen) paard hebt, kan de kennis later nog goed van pas komen.

Wat is het programma van het Seminar?

Als je een stukje naar boven scrollt kun je zien welke lezingen er gegeven zijn en wat de inhoud daarvan is.

Kan ik ook een ticket kopen voor maar één van de drie dagen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. We hebben het seminar zo ingedeeld dat alle belangrijke facetten aan bod komen en we zouden het zonde vinden als je daar een deel van misloopt 🙂