fbpx

Paardenrevalidatie Summit

Dé online summit over duurzame paardenrevalidatie vanuit een multidisciplinaire aanpak

Bekijk onbeperkt de opnames van alle presentaties!

Koop je ticket

Paardenrevalidatie – een traject om jouw paard weer blij en gezond te krijgen, waarvan het belangrijk is dat het echt goed en duurzaam gebeurt.

Als eigenaar wil je niets liever dan jouw paard gezond en gelukkig zien, toch? Super vervelend dus als er toch een revalidatietraject nodig is… Wat houdt het eigenlijk in, het revalideren van een paard? Vaak denk je bij revalidatie direct aan het herstellen van blessures, zoals peesblessures of hoefkatrolontsteking. Echter houdt paardenrevalidatie veel meer in dan dat! Een gerevalideerd paard is niet alleen een paard zonder zichtbare of actieve blessure – goede revalidatie zorgt er ook voor dat de kans op terugval zo klein mogelijk is.

Heel veel paarden hebben nog geen blessure, maar vertonen wel al problemen als (grote) onbalans, een verstrakt lichaam, ongelijke hoeven, moeilijk te rijden of vage onregelmatigheden. Als je dán al op zoek gaat naar de oorzaak en revalidatiegericht gaat behandelen en trainen kun je blessures voorkomen. Fijn voor jou, je paard én je portemonnee.

In dit summit komen diverse experts aan het woord over alle facetten van paardenrevalidatie. Van diagnostiek tot behandeling en training. Zowel voor eigenaren van paarden met een blessure, als voor eigenaren die het willen voorkomen.

Op 14, 15 en 16 mei vond de eerste online Paardenrevalidatie Summit plaats. Je kunt de opnames nog bekijken! Bestel je ticket en krijg direct toegang.

online summit over paardenrevalidatie

Klik op de knop om direct je ticket te kopen en de opnames te bekijken

Deze onderwerpen komen aan bod

N

Hoe zorg je voor duurzame revalidatie?

N

Wanneer revalideer je een paard wel of niet?

N

Een revalidatieplan opstellen

N

Diverse behandelmethodes bij acute blessures

N

Ondersteunende therapieën tijdens de revalidatie

N

De ideale huisvesting tijdens revalidatie

N

De rol van voeding bij revalidatie

N

Het effect van gezonde fascia

N

Hoe gaat revalidatietraining in zijn werk?

N

Mentale gezondheid van revalidatiepaarden

Deze sprekers waren aanwezig

Rianne Dekker
Karin Leibbrandt
Jantine Steehouder
Jolien Dalenberg
emma blijdenstein, lasertherapie bij paarden
tamara dorresteijn
hypermobiel paard trainen
thirza hendriks
hester bouwman, stichting dimarte
Anne Schuite, hoeven revalidatie
paardenrevalidatie casus, alexandra van der hout
fenna elzinga, vitafloor, aquatrainer paarden

Bestel je ticket en wees er bij

Het programma

Vrijdag 14 mei

09:30 - 11:00 Opening Summit + 'Het belang van een multidisciplinaire aanpak' - Rianne Dekker
“Ik ben er van overtuigd dat een revalidatietraject het meest succesvol en duurzaam is, wanneer verschillende professionals met elkaar samenwerken. Niet elk hun eigen kunstje doen, maar samen over het paard communiceren, bevindingen bespreken en overleggen hoe paard en eigenaar zo goed mogelijk verder kunnen.
In deze presentatie aan de start van de summit, deel ik mijn visie op deze samenwerking en waarom een multidisciplinaire aanpak zo belangrijk is. Zo wil ik je een mooie context mee geven voor alle specialismen, behandelingen en methodes die daarna nog aan bod komen in de summit.”
14:00 - 15:30 Huisvesting van je paard als ondersteuning van revalidatie - Tamara Dorresteijn
Wat ik zie als Management en Mental Health Coach, is dat veel fysieke en mentale problemen ontstaan doordat we de paarden houden op een manier die niet bij hun blauwdruk past. Als er op meerdere vlakken ’tekorten’ ontstaan, ontstaat uiteindelijk ziekte. In een geheel nieuwe presentatie mag ik jullie meenemen welke invloed huisvesting heeft op het paard zowel op fysiek en mentaal vlak. Het belang van het aanbieden van variatie, beweging en uitdaging heeft een enorme invloed op het herstellend vermogen van het levende systeem. Een belangrijke sleutel in preventie én revalidatie!
19:30 - 20:00 Live interview met Thirza Hendriks - Hoe beoordeel je belastbaarheid?

In dit live interview ga ik (Rianne Dekker) in gesprek met gangen- en revalidatiespecialist Thirza Hendriks. Hoe bepaal je of een paard wel of niet te revalideren is? Waar let je op en hoe bepaal je het actieplan? En hoe beslis je eigenlijk of een paard belastbaar is of niet?

20:00 - 20:30 Live interview met Hester Bouwman - Hoe gaat opvang van (revalidatie)paarden in zijn werk?

Hester Bouwman is oprichter van Stichting Dimarte, het goede doel dat wij gekozen hebben om te steunen tijdens dit summit. Stichting Dimarte vangt paarden met uiteenlopende problematiek op, revalideert en bemiddelt waar mogelijk. In dit live interview ga ik (Rianne Dekker) met Hester in gesprek over hoe het opvangen van (revalidatie)paarden bij hun in z’n werk gaat. En hoe is het eigenlijk voor de paarden, mentaal gezien? Waar moet je rekening mee houden in het traject naar gezondheid?

Zaterdag 15 mei

09:30 - 11:00 De rol van voeding in revalidatie - Jantine Steehouder
“Wat ik zie als voedingsspecialist, is dat veel lichamelijke problemen niet alléén door fysiek ‘gedoe’ komen. Vaak is zijn er ook stofwisselingsprocessen die onhandig verlopen. Sommige fysieke problemen kunnen zelfs geheel hun oorsprong vinden in stofwisselingsstoornissen.
Het lichaam is een chemisch vat, waar biljoenen omzettingen per seconde plaatsvinden. Ontelbaar veel tegelijk. Echt een geniale fabriek aan reacties. En als beweging, voeding of huisvesting chronisch niet matcht met de (oer)behoefte van het paard, krijg je uiteindelijk altijd problemen in het lichaam. Daarom is voeding een essentieel onderdeel van revalidatie. De bouwstoffen die je er in stopt, bepalen de kwaliteit van al die chemische processen.
Tijdens de Paardenrevalidatie Summit zal ik spreken over de rol van voeding in de revalidatie en je vragen over dit onderwerp beantwoorden. Zodat je echt weet hoe jij jouw paard adequaat kan ondersteunen!”
13:00 - 14:00 Wat doen de Vitafloor trilplaat en aquatrainer voor je revalidatiepaard? - Fenna Elzinga

Beschrijving volgt nog

15:00 - 15:45 High Power Lasertherapie bij blessures - Emma Blijdenstein

Beschrijving volgt nog

16:00 - 17:30 Hoefbalans in functie van lichamelijke balans - Anne Schuite

Hoefgezondheid en beenstanden, waaronder de hoef-beenbalans, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We kunnen van een wisselwerking spreken. Een probleem in lijf of benen kan voor een verkeerde hoefbalans en hoef-beenbalans zorgen, maar andersom kan een probleem in de hoef ook voor een scheve stand en problemen in het lichaam zorgen. Paarden kunnen bijvoorbeeld door pijn in een deel van de hoef gaan compenseren om het te ontzien, waardoor er een standverandering ontstaat, die op zijn beurt dan weer zorgt voor een scheve belasting en groei van de hoef. Vanuit de hoefverzorging kun je (of je bekapper) hier heel stapsgewijs en planmatig mee aan de slag, ik neem je graag mee door deze stappen.

19:30 - 21:00 Veerkracht in de fascies - Karin Leibbrandt
Het fasciale systeem is het bindweefselnetwerk dat door het hele lichaam van mens en paard loopt. Het verbindt letterlijk alles: van neus tot staart en van huid tot en met organen. Het belang van dit bindweefsel is tot vrij recent over het hoofd gezien. De afgelopen 10 jaar is in hoog tempo de kennis over dit weefsel vergroot en in het kader van revalidatie blijkt hier een belangrijke sleutel tot succes te liggen.
Het fasciale systeem zorgt er voor dat het lichaam van het paard zijn vorm behoudt, tijdens beweging energie opslaat en weer vrijgeeft, waardoor het paard efficiënt en moeiteloos kan bewegen. Als je weet hoe je het fasciale systeem optimaal laat functioneren kun je veel blessures voorkomen EN genezen.

Zondag 16 mei

09:30 - 11:00 Het effect van controle en keuzevrijheid op de revalidatie - Jolien Dalenberg
Revalideren kan een lastig proces zijn voor het paard. Het lichaam opnieuw leren gebruiken, spieren aanspreken die wat roestig zijn, of wellicht nooit goed gebruikt, is niet altijd een pretje. Een paard beseft meestal niet dat we het beste met hem voor hebben. Als je begrijpt hoe een paard leert, en hoe dit voelt, kun je er je voordeel mee doen. Zo kun je van de revalidatie voor zowel je paard als jezelf een zo fijn mogelijk proces maken!
  Dus: Hoe leren paarden? Welke emoties kunnen er een rol spelen? Zien en herkennen wij ze wel goed genoeg? En wat is het effect op het paard en de relatie tussen mens en paard als we dit heel bewust wel gaan doen?
  Ik denk dat er nog enorm veel winst te behalen is op dit gebied. Zodanig, dat niet alleen het gewenste gedrag getoond wordt, maar dat het ook nog eens echt leuk voor het paard voélt. Op het moment dat een paard controle heeft en keuzevrijheid gebeurt er iets in het brein. Er komen andere neurotransmitters/hormonen vrij. Als je dit weet, kun je hier slim gebruik van maken.
  Angst of spanning, hoe klein ook, heeft vaak een negatief effect op beweging. Het risico dat het paard gaat verkrampen is groot. Of door gaat terwijl het eigenlijk niet goed voelt. Belangrijke redenen waar blessures door ontstaan. Maar het goede nieuws is: het omgekeerde geldt ook: een ontspannen paard beweegt fijner. Een paard dat voelt dat het controle en keuzevrijheid heeft, durft eerder aan te geven dat iets niet zo goed (meer) voelt. Dat komt je revalidatie enorm ten goede!
13:00 - 14:00 Casus È la Vita: van geblesseerd paard tot succesvolle revalidatie - Alexandra van der Hout
Als revalidatietrainer en -therapeut neem ik jullie tijdens de Paardenrevalidatie Summit mee in het verhaal van een van de paarden die ik, samen met de eigenaar van het paard, succesvol heb gerevalideerd. Dit paard is bij mij terecht gekomen vanwege een band/peesblessure, maar dit was absoluut niet het enige probleem! Ik vertel jullie het complete verhaal van het paard , van aanloop tot de huisige status, en wat er nodig is geweest om dit paard succesvol te revalideren. 
  Ben je nieuwsgierig geworden en wil je hier meer over weten? Dan zie ik jou heel graag tijdens de revalidatiesummit op zondag 16 mei!
15:00 - 16:30 Trainen van een hypermobiel paard: het pad naar balans en stabiliteit - Liesbeth Jorna
De trainingstips die Liesbeth Jorna in deze lezing met je gaat delen zijn eigenlijk voor iedereen die een paard heeft. Ze vormen voor hypermobiele paarden een noodzaak maar elke ruiter kan met deze principes, tips en oefeningen zijn paard helpen om een gezond en blij rijpaard te zijn. Wat je in deze lezing gaat leren is dus ook niet alléén voor revalidatie, want in de eerste plaats wil je het natuurlijk niet zover laten komen dat revalidatie nodig is! Zowel voor revalidatie als ter voorkoming van (chronische) blessures is het belangrijk om zodanig te trainen dat je paard gezond wordt, is en blijft.
  Is je paard hypermobiel genoemd door een dierenarts of behandelaar? Heb je een superlenig en/of heel groot bewegend paard? Heeft hij een S-bocht in zijn lichaam of voelt hij als een slang? Heeft je paard moeite met zijn balans en rechtuit lopen? Verliest hij makkelijk zijn ritme of is hij rommelig met de beweging van zijn benen? Voelt hij bij het rijden aan als “all over the place” of is hij nog jong en/of slap?
Dan ga jij zeker wat hebben aan de tips die Liesbeth gaat delen!
19:30 - 20:30 Afsluiting summit
Beschrijving volgt nog

Bestel je ticket

Bestel nu je ticket voor de allereerste online Paardenrevalidatie Summit en bekijk onbeperkt alle de opnames van de presentaties.

Kosten voor je passe-partout: € 79,-

Paardenrevalidatie Summit ticket

Horse in Mind steunt Stichting Dimarte

Stichting Dimarte vangt paarden met uiteenlopende problematiek op om ze te revalideren of een prachtige oude dag te geven. Paardenwelzijn staat hoog in het vaandel! Tijdens het afrekenen kun je ervoor kiezen om € 2,50 te doneren aan dit mooie goede doel. Alvast enorm bedankt namens Stichting Dimarte!

Twijfel je nog?

Misschien vraag je je toch nog af of het wel iets voor jou is. Daarom heb ik de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Heb je een andere vraag? Mail dan gerust even naar info@horseinmind.nl.

Wat als ik niet live bij alle presentaties kan zijn?

Geen probleem, zo snel mogelijk na elke presentatie komt er een link naar de opname beschikbaar. Die kun je dan kijken wanneer het jou uitkomt! De opnames blijven onbeperkt toegankelijk.

Mijn paard heeft geen blessure, is het dan ook interessant?

Jazeker. In de summit komt ook veel informatie aan bod die je gaat kunnen helpen om blessures te voorkomen! Daarnaast kun je de kennis maar beter al op zak hebben vóórdat je paard onverhoopt een blessure oploopt, toch?

Ik heb geen (eigen) paard, is het dan wel geschikt?

Het online Paardenrevalidatie Summit is eigenlijk geschikt voor iedereen die meer wil weten over het revalideren van paarden, maar ook juist over het voorkomen van revalidatie! Ook als je geen (eigen) paard hebt, kan de kennis later nog goed van pas komen.

Wat is het programma van de Paardenrevalidatie Summit?

Er is op dit moment nog geen programma bekend, maar er zal elke ochtend, middag en avond sowieso een presentatie zijn. Zodra er meer bekend is van de tijden en sprekers plaatsen we het op deze pagina.

Kan ik ook een ticket kopen voor maar één van de drie dagen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. We hebben de summit zo ingedeeld dat alle belangrijke facetten aan bod komen en we zouden het zonde vinden als je daar een deel van misloopt 🙂