fbpx

Als kind speelde ik vaak paardje, met vriendinnetjes op het schoolplein en dan een springtouw om je schouders als teugels en het fietsenrek was onze stal. Mijn fiets was meestal een crosspony, schuin door de bochten en in verlichte zit over hobbels, het voelde soms bijna echt…

Afgelopen weekend was ik voor het eerst weer naar school, samen met mijn beste vriendinnetje; Fenna. Hoe gaaf is dat, naar school met je eigen paard?! Samen nieuwe dingen leren en beter worden, beter in dressuur vanaf de grond in ons geval, want het is een opleiding tot Lange Teugel instructeur en daarbij leren we ook correct longeren en werken aan de hand. Een vrij complete dressuurbasis dus. Dat is wennen voor mij, als eeuwig natural-meisje, met haar harige modderpony aan een losjes, over de grond slepend touwtje…

slechte stap, dubbele longe, lange lijnen

Slechte stap keer twee!

Nu is dat dressuren vanaf de grond heel gaaf, maar net zoals met rijden gaat ook dit beter als je aan je eigen lichaam werkt, en dan niet alleen aan je houding, maar ook nog eens aan je loopje, je wil toch tenslotte een beetje leuk mee kunnen komen met je paard. Oeps! Dat is echt mijn zwakke punt, ik ben slecht in de stap… Van nature is mijn houding niet ideaal, zo’n echte S-vorm met een holle onderrug, opgetrokken schouders, ga zo maar door. Jarenlang hoefde mijn ‘core’ niet aan het werk en hing mijn ‘achterhand’ er maar een beetje achteraan. Ook ontdekte ik dat ik een ‘afzetbeen’ heb, mijn rechterbeen stuwde mij voort, niet alleen bij het lopen maar ook op de fiets. Het was zelfs zo erg dat mijn fietszadel er scheef van ging staan, kan je nagaan hoe dat Fenna heeft beïnvloed al die tijd!

Zo’n 2,5 jaar geleden kwam ik bij een juf terecht die naast zitlessen te paard ook houding- en zitles gaf op een simulator, daar leerde ik niet alleen rechter te zitten, maar ook welke spieren ik juist wel en niet kon gebruiken. Sindsdien rij ik anders op mijn paard en brengen we samen onze achterhand steeds beter onder. Ik speel weer paardje op mijn fiets, ga op mijn zit door de bochten bijvoorbeeld, vooral bij het fietsen zonder handen fietsen kun je goed zien of je onafhankelijk en recht zit en of je kan sturen met je zit. Ook deed ik wat oefeningen voor een goede rompstabiliteit én let ik op mijn loopje.

dubbele longe, lange lijnen, eva lazet

Goede stap

Dat loopje vergt toch nog wat oefening, wandelen met je romp recht, je achterhand er onder en dan ook nog tempo maken is zwaar! Ik oefen sinds mijn opleiding gestart is dagelijks tijdens het uitlaten van de hond, en wat me opvalt is dat ook mijn voeten echt moe worden. Die doen nu actief mee en worden helemaal afgerold, wat mij dan weer aan het denken heeft gezet. Nu snap ik nog beter hoe belangrijk het is om gezonde voeten onder je paard te hebben die goed kunnen afrollen, want wat zal het vervelend zijn als je flink door moet lopen met voeten die dat niet lekker kunnen. Ik geloof dat ik morgen eerst even naar Fenna’s voetjes kijk voor we aan het werk gaan, gewoon om er zeker van te zijn dat ze oké zijn.