fbpx

Parelli Natural Horsemanship

Wat is Parelli natural horsemanship?

Parelli Natural Horsemanship is een methode die ontstaan is in Amerika en ontwikkeld door Pat Parelli. De methode heeft als basis acht principes, vier ‘savvy’s’ en ‘seven games’ en heeft vier lespakketten.

De acht principes

De acht principes van Parelli zijn als volgt:

 1. Horsemanship is natuurlijk
 2. Maak en leer geen veronderstellingen
 3. Communiceren is als twee of meer individuen een idee delen
 4. Paarden en mensen hebben beiden vier verantwoordelijkheden:
  Het paard
  – Gedraag je als partner, niet als prooidier
  – Verander niet ongevraagd van gang
  – Verander niet ongevraagd van richting
  – Kijk zelf waar je je voeten plaatst
  De mens
  – Gedraag je als partner, niet als roofdier
  – Zorg voor een onafhankelijke zit
  – Denk vanuit het paard
  – Gebruik de natuurlijke kracht van focus
 5. Een rechtvaardige houding is effectief
 6. Lichaamstaal is universeel
 7. Paarden leren aan mensen en mensen leren aan paarden
 8. Principes, doelmatigheid en tijd zijn de handvatten van het leren

Deze principes zijn altijd en overal toepasbaar.

De vier savvy’s

Om de methode goed behapbaar en concreet te maken, heeft Parelli de oefeningen en lessen ingedeeld in vier savvy’s. Een savvy is een skill, in de brede zin van het woord.

 • Online – Grondwerk met een halster en touw
 • Liberty – Grondwerk zonder halster en touw
 • Freestyle – Rijden zonder contactteugel, leren rijden op enkel je zit
 • Finesse – Rijden met contact, verfijning en precisie

Het programma kent tien niveaus ofwel levels. Slechts de eerste vier hiervan zijn uitgewerkt in de lespakketten. Level 1 bestaat uit online, level 2 bestaat uit online en freestyle, level 3 uit online, freestyle en liberty en vanaf level 4 bestaan de oefeningen uit online, freestyle, liberty en finesse. Volgens Parelli is deze volgorde ook de beste en duidelijkste manier om jezelf en je paard een zeer stevige basis van heldere en lichte communicatie te geven. In iedere savvy, maar voornamelijk in het grondwerk, maak je gebruik van de zeven games.

Pat Parelli, parelli natural horsemanship
Pat Parelli speelt ‘At Liberty’ met zijn paard

De seven games

 1. Friendly game – Het gaat hier om jouw intentie die zegt ‘het is oké’. Bij de friendly game horen rust, kriebels, desensibilisatie (niet bang zijn voor spullen en ongewone situaties). Ook de ‘allow’ van de circling game hoort hierbij (zie Game 5).
 2. Porcupine game – Wijken voor constante druk, waarbij je de druk opvoert tot je paard uitwijkt.
 3. Driving game – Wijken voor indirecte of suggestieve druk (je paard aanraken doe je pas als hij eerder niet reageert), waarbij je de druk opvoert tot je paard uitwijkt.
 4. Yoyo game – Combinatie van friendly game en porcupine game. Achterwaarts van je af door middel van het wiebelen van je touw, voorwaarts door middel van een uitnodigende lichaamshouding en eventueel druk op het touw.
 5. Circling game – Cirkels, waarbij je paard zelf de verantwoordelijkheid heeft om te blijven lopen, zonder dat jij mee draait. Combinatie van de eerste drie games. De cirkel op sturen (send) door de schouder opzij te zetten & voorwaarts te sturen (driving), toestaan zijn verantwoordelijkheid over gang & richting te houden (allow, dus friendly) en de bring back: terug bij je vragen (friendly & porcupine).
 6. Sideways game – Zijwaarts door de voor- en achterhand (eerst omstebeurt, later tegelijk) van je af te sturen zonder voorwaarts te lopen.
 7. Squeeze game – Je paard over, tussen en onder dingen door laten lopen, hier wordt gebruik gemaakt van een halve cirkel, met een send, allow door/over/onder de squeeze en bring back.

Spullen

Parelli starter toolkit, parelli spullen, parelli materiaal
Carrotstick, string, touwhalster & 12ft leadrope

Bij Parelli Natural Horsemanship wordt gebruik gemaakt van een touwhalster, leadropes (dat is een wat zwaarder en langer touw) in verschillende lengtes en een stok met een touwtje eraan. Dit wordt een stick of ‘carrot stick’ (hij is van origine oranje) genoemd met een ‘string’ eraan. De spullen zijn bedoeld om hulpen zo licht als mogelijk, maar zo duidelijk als nodig te laten doorkomen bij het paard. Er wordt gebruik gemaakt van 3 lengtes leadropes, afhankelijk van hoe licht het paard reageert op hulpen. Je begint met 12ft (3,6 meter), daarna 22ft (6,7 meter) en bij zeer goede communicatie op grote afstand gebruik je een lasso touw van 45ft (13,7 meter). Je kunt deze spullen kopen via de Parelli Shop (origineel Parelli materiaal) of via een Nederlandse webshop (geen Parelli-merk).

Educatie

Parelli heeft een concrete, stap-voor-stap manier om Natural Horsemanship te leren, door middel van de savvypakketten. Je kunt per savvy een lespakket kopen, waarin het benodigde lesmateriaal van level 1 t/m 4 te vinden is. Parelli biedt ook een lidmaatschap van de ‘Parelli Savvy Club’. Dit is een online community die extra’s biedt zoals (heel) veel video’s, een forum en door middel van het afvinken van oefeningen kun je je progressie bijhouden. Om je vaardigheden te toetsen kun je audities doen. Een officiële Parelli instructeur kijkt dan naar een tien minuten durend filmpje waarin je achtereen bepaalde verplichte oefeningen uitvoert. Je kunt er een certificaat en een Parelli string (touwtje) mee verdienen.

In Nederland zijn ook officiële Parelli instructeurs actief. Je vindt ze in de instructeurslijst op Horse in Mind.

Boeken over Parelli Natural Horsemanship

Deze pagina bevat affiliate links