fbpx

Ik ben Parelli-student, ondertussen al meer dan een decennium. Ik ‘doe’ geen Parelli, voor mij is Parelli zo verweven in alles wat ik doe dat het bijna vanzelf gaat. Als het dat niet gaat, dan val ik terug op de acht principes van Parelli. Dat zijn deze:

Eight Principals
1. Horsemanship is natural
2. Don’t make or teach assumptions
3. Communication is two or more individuals sharing or understanding an idea
4. Horses and humans have mutual responsibilities (4 each)
5. The attitude of justice is effective
6. Body language is universal
7. Horses teach humans and humans teach horses
8. Principals, purpose and time are the tools for teaching

In de komende blogs wil ik elke keer een principe uitspitten, toelichten hoe ik er op dit moment tegenaan kijk en hoe ik het toepas.

Principe 1: Horsemanship is natural

Da’s best een sterke uitspraak van de man die z’n methode “Parelli Natural Horsmanship” noemt. Horsemanship is natural betekent voor mij dat alle horsemanship natuurlijk is. Er is dus geen “natural horsemanship”, het is horsemanship of niet.

Ik zie soms horsemanship op wedstrijdterreinen en op keuringen, op maneges en op rijverenigingen, mensen die helemaal niet “natural” zijn maar meer gevoel voor paarden in hun kleine teen hebben dan ik in m’n hele lijf. M’n gebrek aan talent compenseer ik door heel hard aan mezelf te werken. Door te kijken naar hoe andere mensen dingen doen, waarbij het altijd goed gaat. Goed observeren, analyseren wat er gebeurt en waarom dat gebeurt.

Maar ook door na te denken over een sessie; waarom ging het zoals het ging? Wat had ik anders of beter kunnen doen? Met grote regelmaat film ik mezelf tijdens grondwerk of rijden en kijk dat terug, vooral om te kijken welke signalen ik miste voordat dingen “echt fout” gingen. Meestal heb ik honderd steken laten liggen voordat één van m’n pony’s besluit om maar iets heel anders te doen dan de vraag. Of ik stel de vraag onduidelijk, meestal veel te groot voor het moment.

Oog hebben voor het paard

Voor mij is horsemanship oog hebben voor de natuurlijke behoeftes van het paard in het moment. Weten waar het paard mentaal zit op elk willekeurig moment en een paraat plan hebben om daarmee om te gaan. Waar m’n paard mentaal zit op dat moment probeer ik af te lezen aan de lichaamstaal. Niet alleen oren, maar vooral de combinatie van oren, ogen en mond. Positie ten opzichte van mij en lichaamshouding tellen ook mee. Omdat ik uiteindelijk niet wil analyseren probeer ik “te voelen”. Hoe komt het paard op dat moment op me over? Tuurlijk zit ik dan wel eens fout, maar ik train m’n gevoel en uiteindelijk wordt het hopelijk beter. Maak ik een foutje, dan zeg ik maar sorry tegen m’n pony en gaan we gewoon door. Als ik een beredeneerde gok heb gedaan naar de mentale staat van m’n pony, wil ik graag nog een plan om met die mentale staat te gaan doen wat ik heb verzonnen.

Daarvoor gebruik ik games (van de seven games), patterns of andere oefeningen, wat nodig is om te zorgen dat paard en ik met minimale communicatie dingen kunnen doen.

Een beetje bestaat niet!

horsemanship, parelli, parelli principesEen beetje horsemanship bestaat dus niet; in het moment is het horsemanship of helemaal niet. En als het horsemanship is (oog voor de natuurlijke behoeftes van het paard in dat moment) dan is dat natuurlijk. Zoek de horsemanship om je heen, bestudeer andere mensen die in jouw ogen makkelijk met paarden omgaan. Leer van ze, natural horsemanship is overal!