fbpx

Ik ben Parelli-student, ondertussen al meer dan een decennium. Ik “doe” geen Parelli, voor mij is Parelli zo verweven in alles wat ik doe dat het bijna vanzelf gaat. Als het dat niet gaat, van ik terug op de acht principes van Parelli. Ik leg de acht principes uit in een serie van acht blogs (lees hier het vorige deel). In deze blog leg ik principe twee uit: ‘Don’t make or teach assumptions’.

Parelli principe 2: Don’t make or teach assumptions

Als mens doen we voor ons paard zoveel aannames, zoals:

  • Gisteren kon je deze oefening wel
  • Dat doe je anders nooit
  • Mijn paard gedraagt zich altijd zo
  • Dat doet mijn paard nooit

Feit is dat een paard elk gedrag zou kunnen vertonen als de omstandigheden daar aanleiding voor geven. Bij paarden geldt geen “nooit” en “altijd”, misschien voor mensen ook wel niet. Inzicht in je eigen patronen en aannames maakt het makkelijker om te begrijpen waarom je paard doet wat hij doet.

Te voorspelbaar?

Paarden doen ook aannames, houden van patronen en voorspelbaarheid. Het vinden van patronen geeft vertrouwen en rust, het maakt de mens een betrouwbare partner. Teveel voorspelbaarheid maakt echter dan het paard niet meer meedenkt en oplet, maar gewoon maar doet waarvan hij veronderstelt dat het gevraagd wordt.

parelli, parelli principes, aannames, assumptions

Wat moet ik doen? Zijwaarts misschien?

M’n wat onzekere, beweeglijke merrie geeft als eerste antwoord ‘zijwaarts’, als ik haar een voor haar nieuwe vraag stel. Ik denk dat dat komt, doordat ze nieuwe vragen moeilijk vindt en zijwaarts ook. Dus op een moeilijke vraag geeft ze als antwoord dat wat ze het moeilijkst vindt. Hartstikke lief, maar echt luisteren en denken doet ze niet. Ze denkt wel, maar niet mee. Ze denkt tegen!

Als we vervallen tot aannames probeer ik eerst haar vertrouwen weer wat op te poetsen, door simpele vragen te stellen en haar veel te belonen. Als ik dan haar aandacht heb en ze weer meedenkt, dan kan ik iets nieuws proberen.

Mijn aanname is dat ze na al die jaren ‘toch gewoon wel mee kan blijven denken’. Frustratie ligt op de loer, frustratie die zich omzet in onredelijkheid van mijn kant. Hmm, aannames doen zijn niet handig.  In het moment blijven en vooral de lol van haar gedrag inzien helpt me meestal om niet in de frustratie te komen. Maar niets menselijks is me vreemd, neem dat maar van me aan!

Expressie

aannames, assumprions, parelli principes, parelli

Pup vindt het niet interessant

M’n zelfverzekerde dame doet ook aannames, meer meestal vanuit een heel ander perspectief. Bij twee pionnen geeft ze automatisch een achtje met een “Het zal wel een figure 8 zijn”-hoofd. Zo’n verveelde blik, rimpels rond de neusgaten en mentaal al op de weide zijn. Haar gedachtes bij de les krijgen is dan best lastig, voorkomen is beter dan genezen in dit geval. Veel verschillende kleine vraagjes en kijken naar haar inzet voor de kwaliteit van het antwoord maakt dat we bijna niet in de veronderstellingen-stand komen.

Hoe weet je nou of je paard mee denkt of tegen? De expressie bij de vraag verraadt een boel, maar ook of het antwoord stopt als je de druk weg haalt. Past het antwoord bij je vraag en bij de manier waarop je de vraag wilde stellen? Als ik mijn paard achteruit wil vragen door tegen z’n neus te duwen en hij gaat achteruit als mijn hand alleen al richting de neus beweeg, is dat dan antwoord op m’n vraag? Zoals ik hem wilde stellen? Of doet m’n paard een aanname en heb ik een probleem met mijn friendly game? Leer je paard om geen aannames te doen, maar te wachten op de vraag!

Ook ik doe aannames

Voor mijn beide paarden geldt dat ik aannames voorkom en bestrijd met het verrassingselement. Op het moment dat ze niet meer echt meedenken en opletten op de vragen, maar meer eigen initiatief tonen dan ik wenselijk acht, stel ik een onverwachte vraag. Iets simpels, zoals een overgang naar halt of bij me komen. Even stil staan, of juist even lopen, om de gedachte te verzetten. Ik wil meedenkende paarden. Voor mezelf moet ik ontdekken waarom ze vervielen in aannames, zodat ik die fout niet snel weer maak. Ik zeg expres ‘niet snel’, want laat ik alsjeblieft niet veronderstellen dat ik nooit meer die fout maak. Ook ik ben aan het leren en als ik leren lastig vind verval ik in oude, bekende patronen. Sorry paarden, zeg ik dan maar!