Het is een eeuwige discussie: wat is nu beter, rijden met bit of bitloos rijden? Rijden met bit is algemeen geaccepteerd, maar er is ook een grote groep die het idee van metaal in de mond een hele nare vinden. Er zijn ruiters die beweren dat je met een bitloos hoofdstel ook veel schade kan doen, maar er zijn ook ruiters die beweren dat een bit áltijd pijn doet. Hoe zit het nou echt? Wat zegt de wetenschap? In deze aflevering deelt Lydia Nieuwe-Weme wat zij gevonden heeft in wetenschappelijke artikelen die bit en bitloos met elkaar vergelijken. Dit gesprek is zeker NIET bedoeld om een goed of fout aan te wijzen, maar wel om je nieuwe inzichten te geven, ongeacht waar je mee rijdt. Veel plezier met luisteren!
Lydia is ook spreker tijdens het online event Paardvriendelijk Presteren en zal dan een presentatie geven over pijnherkenning bij paarden. Wil je hierbij zijn? Scoor dan nog gauw je ticket via deze link: https://bit.ly/3I3TxQy
Je kunt dan haar lezing bijwonen én vele andere over paardenwelzijn en paardentraining. Laat je inspireren!
Hoi Rianne,
Ik luister al jouw podcast en heb net de podcast over bitten gehoord. Het was zo super interessant: het heeft me echt gegrepen! Sinds ik mijn eerste eigen paard heb (nu ondertussen 15jaar geleden) ben ik altijd bitloos bezig geweest en ik heb mijn kennis en kunde toen vooral uit de horsemanship en academische rijkunst gehaald. Ondertussen werken Marein en ik al een tijdje heel kleinschalig onder de naam AmaSoMa (www.amasoma.be). Bekappen heb ik eerst via Pien en Jack geleerd, daarna ook van Heleen Davies en de praktijk ben ik beginnen toe te passen bij Jossy Reynvoet. Recent ben ik afgestudeerd als Barefoot Paarden Adviseur. Om terug te komen op de Podcast: Ik zou het super interessant vinden om iemand een zelfde soort feitelijkheden te horen vertellen over bekapmethodes. Volgens mij is dit namelijk ook helemaal niet one size fits all, maar wat is het dan wel? Zo veel verschillende ideeën over hoefwand, steunsels, welke delen er meedragen etc. In de praktijk krijg ik te maken met variabelen als ras, de voorgeschiedenis van het paard, wat het paard moet doen voor zijn mens, weersomstandigheden…
Het zou een grote hulp zijn voor mij als er wetenschappelijke feiten bekend zijn over wanneer paarden het beste pijnvrij lopen op iedere ondergrond. Mooie hoeven zijn in mijn ervaring niet altijd functioneel. Nog iets anders wat ik super voor een podcast zou vinden zijn wetenschappelijke feiten uit onderzoek naar stress bij trainen met/ zonder voer. In ieder geval wil ik je bedanken voor de alle kennis die je deelt: ik zou niet meer zonder Horse in Mind kunnen! Vele groetjes, Sophie
Hoi Sophie, wat tof om te horen dat je er zoveel aan hebt gehad! En zeker interessante topics die je noemt. Ga ik zeker over nadenken en kijken of ik daar een geschikte gast bij kan vinden. Ik denk dat het met bekappen lastiger is omdat er zoveel variabelen zijn (genetica, omgeving, ondergrond, betreffende bekapper, type en hoeveelheid training, voeding)… Maar wie weet!