fbpx

Singeldwang: wat is het en hoe kom je er vanaf?

door 7 dec 201513 reacties

Veel paarden hebben er last van: singeldwang, ook wel singelnijd genoemd. Kribbig doen, lelijk kijken, dreigen of zelfs bijten tijdens het aansingelen. Veelal wordt gedacht dat het gewoon bij het paard hoort. Hij ‘doet gewoon zo’. Maar is dat wel zo? Wat is singelnijd eigenlijk en kun je het ook oplossen?

De oorzaak van singeldwang

Als eerste is het belangrijk om na te gaan waarom je paard reageert op de singel. Paarden doen nooit iets ‘zomaar’, dus wellicht wil hij je iets duidelijk maken. Laat je zadel controleren door een professional, om er zeker van te zijn dat deze goed ligt. Als een zadel drukpunten heeft, in plaats van een mooi groot draagoppervlak, kunnen deze in de spieren prikken en pijn doen.

singel, aansingelen, singeldwang, singelnijd

Een lederen en kunststof singel

Kijk vervolgens naar de singel zelf. Zit deze wel prettig voor jouw paard? Er zijn veel verschillende soorten singels, niet alleen qua stof (touw, neopreen, leer of kunststof), maar ook qua vorm en de manier waarop ze druk verdelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je paard meer baat heeft bij een brede anatomisch gevormde singel, in plaats van een smalle neopreen singel, waarbij de druk over een kleiner oppervlak verdeeld wordt. Test er eens een paar uit. Als je duidelijk verschil ziet wat betreft de singeldwang, kan het zijn dat daar je oplossing al ligt.

Behalve niet goed passende zadels en singels zijn er nog meer mogelijke oorzaken van singeldwang, die vaak over het hoofd wordt gezien. De manier waarop je aansingelt kan een oorzaak zijn. Veel paarden vinden het niet zo fijn als je te snel, hard of strak aansingelt. Als het paard is aangesingeld moet je (met een beetje moeite) je hand er tussen kunnen steken. Strakker dan dat kan het ademen bemoeilijken of pijn doen.

Laat ook onderzoeken of je paard mogelijk maagzweren heeft. Een paard met maagzweren zal zeker geen (strakke) singel precies over die plek heen willen dragen. Maagzweren kunnen ontstaan door te weinig ruwvoer, te lange tijd tussen de (ruw)voerbeurten, stress of bepaalde (langdurige) medicatie. Overleg in geval van twijfel altijd met je dierenarts.

Hoe leer je singeldwang af?

Singeldwang kun je enkel afleren als het inderdaad ligt aan je manier van aansingelen en andere oorzaken zijn uitgesloten. ‘Afleren’ vind ik eigenlijk een woord met een naar smaakje, het klinkt alsof er straf bij komt kijken. ‘Ontleren’ klinkt misschien beter. Het ontleren doe je met behulp van de friendly game of desensibilisatie. Begin met het oefenen met je hand of een borstel op de singelplek. Aai rustig en ritmisch vanaf het borstbeen naar je toe, daarmee boots je de richting en het gevoel van de singel na. Hier ga je mee door tot je geen nijdige reactie meer krijgt of je paard ontspant. Herhaal dit net zo vaak tot je paard ook op de eerste aanraking geen reactie meer geeft. Doe de singel op één van de eerste gaatjes, of in ieder geval zo los, dat je de singel met groot gemak losjes vast zou kunnen maken aan de andere kant. Haal de singel naar je toe, leg hem langs de buik en laat weer los. Als je paard hierop reactie geeft herhaal je dit weer net zo vaak tot je paard ontspant en niet meer nijdig reageert.

Dan pas maak je de singel heel losjes vast. Het aansingelen zelf kun je het beste doen met tussenpozen. Dus niet in één keer naast de stal en dan erop klimmen om te gaan rijden, dat is niet prettig. Als je vaak grondwerk doet voordat je gaat rijden, is het het beste om tussen het grondwerk door steeds één gaatje aan te singelen. Doe dit elke keer langzaam en met beleid, en check of je paard niet al op je hand reageert. Als je wel direct wil opstappen kun je even je cap opzetten – en dan nog een gaatje aansingelen. Even je handschoentjes of laarzen aandoen – en dan weer een gaatje. Even een rondje lopen met je paard – en dan weer een gaatje. Op deze manier hoeft je paard niet in één keer een strakke riem om, iets waar ik ook kribbig van zou worden!

Herhalen, herhalen, herhalen…

Belangrijk is om dit niet maar één keer zo te doen, maar elke keer dat je paard reactie op de singel geeft. Zo leer je hem systematisch dat de singel niets ergs (meer) is en dat geen reactie de juiste reactie is. Singeldwang kun je op deze manier soms heel snel afleren!

Heb je iets gehad aan dit artikel? Of heb je tips om singeldwang op te lossen? Laat het weten in een reactie!

Rianne Dekker

Rianne Dekker

Eigenaar Horse in Mind, revalidatietrainer

Ik ben opgeleid als revalidatietrainer voor paarden, maar mijn interesse is nog veel breder dan dat. Ik kijk met een holistische blik en inspireer graag andere paardenliefhebbers over het houden en trainen van paarden.

Download nu het gratis e-book

In het e-book ’10 Praktische tips voor een gezond & gelukkig paard’ vind je belangrijke, waardevolle inzichten en kennis over paarden houden en trainen. Speciaal voor eigenaren die hun paard een optimaal leven willen geven.

Klik op de knop om hem gratis te ontvangen.