fbpx

Omdat het een belangrijk onderdeel is van training, is het touwhalster één van de eerste dingen die besproken worden als je met NH(-lessen) begint. Wat zijn de voordelen van een touwhalster? En als het zo prettig is, waarom hebben we dan voor ieder paard ook nog een stalhalster in de zadelkamer hangen? Je leest er alles over in deze blog.

Deze blog is een samenvatting van een eerder gepubliceerde blog van Elvira Noot – instructeur bij Paard & Ruiter Natuurlijk.

Wat voor spullen heb ik nodig voor mijn training?Paard & Ruiter Natuurlijk

Je kunt stellen dat het materiaal dat je wilt gebruiken de volgende eigenschappen nodig heeft:

  • Het moet licht zijn en het paard niet in de weg zitten;
  • Het mag bij normaal gebruik geen brand-/schaafwonden of drukplekken veroorzaken en er mag geen mogelijkheid zijn om er verstrikt in te raken;
  • Wanneer nodig moet het materiaal effectief jouw hulpen doorgeven zonder ruis;
  • Zodra het paard positief reageert en je stopt met je hulp, moet het tuig dit direct doorgeven (want het paard leert van het moment dat de druk wegvalt).

Zo, nu we dat op een rijtje hebben, is het tijd om te bekijken welk halster je in welke situatie gebruikt.

Doel & werking stalhalster

Stalhalsters zijn over het algemeen vrij log en er zitten metalen tussenstukken in. Hij voldoet dus al niet aan eigenschap 1: lichtheid. Het halster is gemaakt van vrij brede leren of nylon banden. Hoe breder het oppervlak, hoe meer de druk wordt verdeeld, en hoe comfortabeler het is. Dit verklaart waarom paarden zo gemakkelijk hangen in een stalhalster; de druk wordt goed verdeeld en hij ondervindt dus geen last van het hangen. Omdat de druk zo vaag is en moeilijk te voelen,  is het ook moeilijker voor het paard om te voelen wanneer de druk van een hulp wegvalt en ze het dus goed gedaan hebben.

Eén voordeel: Dit halster breekt bij genoeg gewicht (zeker de leren halsters) en is daarom erg veilig. Een stalhalster is dus prima geschikt als je je paard op pension hebt staan en hij op de wei een halster om moet houden of als je hem vast zet (bijvoorbeeld in de trailer als veiligheidsmaatregel).

Doel & werking touwhalster

Een goed touwhalster heeft bij voorkeur geen metalen ringetjes, extra knoopjes, bontjes of extra brede neusriemen. Een goed touwhalster is van 6mm dik soepel touw dat gemakkelijk in en uit de knoop te halen is, een stevige kern heeft zodat het halster lang mee gaat. Hoewel eerder in dit artikel staat dat een licht halster de voorkeur heeft, is het belangrijk om van touwhalsters niet de allerlichtste variant te nemen, omdat hulpen dan minder duidelijk door komen.

Door deze kwaliteiten zorgt een touwhalster er voor dat je paard nergens last van heeft als je geen hulp geeft, voelt hij het duidelijk wanneer je wel iets van hem vraagt, en wordt hij direct beloond bij de juiste reactie doordat de druk onmiddellijk weg is.

Let op! Een goed touwhalster breekt NIET! Daarom zullen trainers je in de regel aanraden je paard niet vast te zetten hiermee, en daarom mag je je paard NOOIT hiermee los in de stal of wei zetten. Als je paard komt vast te zitten en probeert los te komen, breekt hij eerder zijn nek dan zijn halster.

Conclusie

Om even samen te vatten: een stalhalster is voor op stal, de poetsplaats, in de trailer of wei, en niet om verfijnd mee te communiceren.

Een touwhalster is bedoeld voor training en communicatie en in de regel niet om je paard mee vast te zetten – en zeker niet voor op stal of op de weide.

Vragen? Laat ze achter in een reactie en we geven zo snel mogelijk reactie.