fbpx

Krijg jij bij het woord ‘trailerladen’ ook spontaan rillingen over de rug? Dan is dit voor jou hét artikel. Veel paardenmensen krijgen als ze met hun paard op pad gaan op voorhand al stress. Ze weten dat het uren duurt en dat ze hulp nodig hebben om, als ze hun paard dan toch op de trailer gepusht krijgen, hem zo snel mogelijk te kunnen opsluiten. Vaak ontstaan er ook gevaarlijke situaties en is het plaatje allesbehalve mooi om te zien.

Ik denk dat er weinig mensen zijn die er niet voor zouden tekenen om hun paard zonder drama en stress de trailer op te kunnen sturen. Vaak is het probleem echter dat we niet begrijpen waarom ons paard het ‘ons’ zo lastig maakt en we gefrustreerd worden. In dit artikel licht ik het probleem van trailerladen toe en geef ik concreet advies over wat je kan doen om het op te lossen.

Waarom heeft ons paard problemen met de trailer?

trailerladen

Tekening door Eddy Modde

Iedereen die in zijn leven paardengedrag bestudeerd heeft weet dat paarden vluchtdieren zijn. Ook al zijn ze gedomesticeerd, toch blijven de primaire instincten die ze in de natuur hadden nog steeds van kracht. Het krachtigste instinct van een paard is veiligheid. Als hij zich onveilig voelt moet hij kunnen vluchten, en liefst zo snel mogelijk. In dat opzicht kunnen we beter begrijpen waarom ons paard in eerste instantie weinig zin heeft om een luciferdoosje in te kruipen. De trailer is een nauw object, waar hij langs alle kanten barrières voelt. Vluchten is niet mogelijk. Daarbij komt dat vaak de mensen die het paard de trailer in willen krijgen met stress of frustraties kampen en zij zich als roofdieren gedragen en met de zweep of longe het paard de trailer in dwingen. Als de klep achteraan dan nog eens gesloten wordt en het ding begint te wiebelen kunnen we begrijpen dat een niet goed voorbereid paard volledig in paniek kan raken. De volgende keer zal het paard de trailer associëren met al die gevoelens en zal hij nog minder de trailer in willen gaan. De mens gebruikt nog meer dwang en zo wordt het probleem alleen maar erger.

Wat kunnen we eraan doen?

Hét sleutelwoord in de oplossing van ons probleem: voorbereiding. Het is absoluut niet eerlijk van ons om nooit te oefenen op het trailerladen en dan de dag van de wedstrijd of buitenrit te verwachten dat ons paard netjes voor ons de trailer in loopt.

trailerladenProbeer je paard niet krampachtig de trailer in te zetten, vijf minuten voor je echt weg moet. Als je weet dat je paard het wat moeilijker heeft, neem dan wat extra tijd in rekening en zorg dat je de volgende keer een betere voorbereiding hebt. Tijdsnood zal je alleen maar nog meer stress en frustraties bezorgen en je paard zal dit vast en zeker aanvoelen. Een van Pat Parelli’s gezegdes is “Take the time it takes, so it takes less time”. Hier zit enorm veel waarheid in, ook bij het trailerladen. Het zal ons uiteindelijk veel meer tijd kosten om telkens als we weggaan een uur of twee te staan sukkelen, dan wanneer we misschien in twee of drie oefensessies hadden kunnen investeren om het probleem op te lossen.

Tips

  1. Het gaat eigenlijk niet om de trailer. Heeft je paard in je basisgrondwerk evenveel vertrouwen in je als dat hij respect heeft voor je? We willen dat onze paarden geen schrik hebben van ons en dat we kunnen leren hoe we hem dapperder maken voor dingen waar hij angst voor heeft. We willen ook dat hij kan wijken voor druk en dat hij jou als leider ziet. Als dit wel snor zit merk je al snel dat je paard veel meer voor je wil proberen, ook al heeft hij ergens problemen mee.
  2. Verwacht niet te veel ineens. Test of je eerst weg van de trailer je paard tussen nauwe ruimtes door kan sturen zonder dat jij hem voorgaat. Dit klinkt simpel maar vaak zien we hier al problemen omdat paarden claustrofobisch zijn. Als dit in orde is kan je met de trailer aan de slag gaan.
  3. Probeer te trainen met de instelling dat alles oké is, of hij er nu op gaat of niet. We willen dat ons paard in eerste instantie probeert en zijn grenzen verlegt, niet dat hij de trailer helemaal inloopt. Heeft hij moeite met de laadklep? Beloon hem dan als hij nog maar in de trailer durft kijken en met zijn nek erover hangt. Daarna als hij er met één voet durft op gaan staan, daarna twee, drie, vier… Push zeker niet te hard en laat hem er terug afkomen als hij daar nood aan heeft. Leer je paard lezen om te weten wanneer je hem beter even tijd geeft en wanneer je een beetje kan doorvragen.
  4. Op het moment dat je paard de trailer in gaat wil dat niet altijd zeggen dat hij er helemaal oké mee is. Weersta de verleiding om snel de stang achter zijn achterhand te sluiten, zodat hij er niet meer uit kan. Als hij echt schrik heeft, breek je daarmee jullie vertrouwen. Heb geduld tot hij zelf kan blijven staan zonder de stang ook al moet hij er daarvoor tien keer opnieuw terug uit komen.
  5. Luister niet naar ‘goede raad’ van anderen. Heel veel mensen die je zien trainen zullen je ‘hulp’ aanbieden om je paard de trailer op te jagen. Leg vriendelijk uit dat dit niet je hoofddoel is en dat je het graag alleen wil trainen. Laat je niet van de wijs brengen door commentaar. Als je het gevoel hebt dat je hulp nodig hebt, ga dan op zoek naar een paardvriendelijke trainer (van de instructeurslijst) die hierin gespecialiseerd is.