fbpx

Het is zomer, het gras is groen, het is langer licht, de paarden staan buiten in de wei. Ik geef het toe, dit jaar laten de snikhete dagen en lange warme zomeravonden even op zich wachten. Voor mij wordt het einde van de herfstachtige Nederlandse winter gemarkeerd door het moment dat de paarden de wei in gaan. Dat moment wordt bepaald door moeder natuur en onze pensionstalhouder.

Ik maak gebruik van een pensionstalling waarbij je in de winter zelf de stal uitmest. En waar de paarden gevoerd en binnen en buiten gezet worden door de pensionstalhouder. Dat is in de winter wel eens puzzelen met de beperkte uren daglicht. Dus afspraken zorgvuldig inplannen zodat ik in elk geval iedere dag naar stal kan om mijn paard van de rest van zijn verzorging te voorzien. Ik vind het dan ook vreselijk als ik een dag niet naar stal kan en voel ik me schuldig.

In de zomer is het anders. Mijn paardje staat dan 24 uur buiten in een kudde. Het is altijd even wennen aan het begin van het seizoen dat ik niet elke dag meer naar stal hoef en dat er zoveel meer uren daglicht zijn. Dat geeft me een gevoel van vrijheid wat nog even vreemd voelt.

Met het zomerseizoen komen ook de vakanties. Het is dan veel makkelijker om een weekend of week weg te gaan. Paardje staat toch comfortabel in de wei, er wordt op hem gelet en voor hem gezorgd, hij heeft mij niet nodig. Maar die dagen weg zijn nog veel leuker als paardje meegaat op vakantie!

Als ik nu naar buiten kijk zie ik hem lopen in het weitje dat we hebben afgezet. Samen met een reisgenoot want één paard alleen is geen vakantie. Verderop loopt een lokale kudde paarden. Wij mensen zitten in een knus vakantiehuisje in een prachtige omgeving met de hele dag uitzicht op onze viervoeters. We kunnen gaan rijden wanneer we willen, zo vaak we willen. Maar wat we het meeste doen is kijken. Om de paar uur loopt één van ons naar buiten. Al snel volgt dan ook de ander. En daar staan we, nog in pyjama met ons kopje koffie naar de paarden te kijken.

vakantie, paardenWe observeren en filosoferen over wat er in onze paarden omgaat en het duurt niet lang voordat we er grappige stemmetjes bij bedenken. Maar soms valt het even stil. Een zucht klinkt als de zon over de vacht en door de staart en sokken van onze paarden speelt. Wat zijn ze toch mooi.

Die middag maken we een rit en na het avond eten gaan we naar het strand voor wat foto’s. Bij de ondergaande zon spelen we met de paarden in de branding. Dit zijn de momenten waar je in de Penny en de paardenromans over leest. En wij beleven het zomaar. Voldaan staan we die avond onder de sterrenhemel in het zachte maanlicht te kijken naar de vage witte vlekken waarvan we weten dat het onze paardjes zijn. Een glaasje in ons hand, het strandzand nog tussen de kiezen, de foto’s op onze ipads en facebook, de herinneringen in ons geheugen gegrift. Het is zomer, het gras is groen.