fbpx

Op de vraag “Wat is jouw grootste struikelblok?” krijg ik in verschillende vormen regelmatig hetzelfde antwoord: mijn uitstraling. Er worden verschillende dingen genoemd die mis zijn met iemands uitstraling, zoals: te hard, te zacht, te onzichtbaar, te zichtbaar, etc. In ieder geval wordt vaak het probleem ervaren dat iemand heel anders overkomt dan hoe hij of zij zich daadwerkelijk van binnen voelt. Maar wat doe je daar aan?

paardencoaching, lichaamstaal, wendela den tonkelaarIn paardencoachingsessies laten de paarden vaak heel duidelijk zien wat er mis is met iemands uitstraling. Ze doen hetzelfde als wat de mensen om je heen zouden doen, maar dan in uitvergrote vorm. Het paard loopt weg als je uitstraling te hard of overheersend is en loopt over je heen als je uitstraling te zacht of onzichtbaar is.

Veel mensen zouden graag hun uitstraling veranderen. Ze zenden namelijk (onbewust) een boodschap uit aan mensen in hun omgeving die ze niet zo bedoelen. Ze zouden dus als persoon op een makkelijkere manier, meer uit zichzelf en het leven kunnen halen als hun uitstraling ‘goed’ zou zijn. Maar hoe doe je dat?

In de paardencoaching gaan we vaak met dit struikelblok aan de slag. Met behulp van de feedback van de paarden onderzoeken we hoe je je uitstraling kan veranderen, zodat je gelukkiger en zelfverzekerder wordt en je meer rust en balans in je leven ervaart.

Met de volgende stappen kan je heel simpel je uitstraling veranderen:

  1. Stel objectief vast wat je uitstraling op dit moment is

De meest gemaakte fout bij mensen die hun uitstraling willen veranderen is dat ze geen objectief beeld hebben van de uitstraling die ze op dit moment hebben. Het is heel erg moeilijk om zelf je eigen uitstraling te beoordelen. Je hebt daar iemand anders voor nodig die je eerlijke en objectieve feedback geeft. Ik adviseer hier een paard voor te gebruiken 😉

  1. Bepaal wat voor een uitstraling je graag wil hebben

Nadat je bepaald hebt welke uitstraling je nu hebt ga je vaststellen welke uitstraling je wil krijgen. Veel mensen weten wel wat ze niet willen uitstralen, maar niet wat ze wel willen uitstralen. Hoe wil je in het dagelijks leven zijn? Welke waarden wil je uitdragen met je uitstraling?

  1. Verander eerst de binnenkant

Een uitstraling kan je niet ‘faken’, je kan niet doen alsof. Je kan bijvoorbeeld geen zelfverzekerde uitstraling hebben als je je niet zelfverzekerd voelt en je niet zelfverzekerd gedraagt. Hoe je je van binnen voelt moet dus ‚congruent’ zijn met wat je naar buiten toe uit wil stralen. Congruentie betekent dat alles in je gedrag met elkaar overeenkomt. Paarden zijn het perfecte oefenmiddel hiervoor. Paarden geven het namelijk direct aan als je niet congruent bent.

Werk eerst aan de ‘binnenkant’ Begin met het bewust ontwikkelen van de gevoelens en gedachtes die passen bij wat jij uit wil stralen. Dit is niet makkelijk, maar wel de meest effectieve manier om te zorgen dat je meer jezelf kan zijn.

  1. Na de binnenkant volgt de buitenkant

Nadat je aan de binnenkant hebt gewerkt ga je werken aan de buitenkant. Je uitstraling wordt bepaald door je lichaamstaal. Wederom zijn paarden perfecte leermeesters als het gaat om het ontwikkelen van je lichaamstaal. Als mens zijn we ons voor 95% onbewust van onze lichaamstaal. Door met paarden te werken vergroot je dit bewust zijn en kan je je lichaamstaal bewust inzetten voor een uitstraling die beter bij je past.

  1. Neem de tijd

In het begin zal je nieuwe uitstraling onwennig aanvoelen. Maak je daar geen zorgen over, dat is normaal. Je bent in het begin nog erg bewust bezig met je gevoelens en je lichaamstaal. Maar na verloop van tijd zal dit steeds meer vanzelf gaan en wordt het een automatisme. Het mooie van paarden is dat ze direct reageren op je nieuwe uitstraling, ook als dit voor je eigen gevoel nog heel onwennig is. Dit zal je veel zelfvertrouwen geven om te durven experimenteren met je uitstraling en te durven groeien.

Kortom, als je op dit moment een uitstraling hebt die niet bij je past, volg dan deze stappen om te zorgen dat je uitstraling verandert. Als je een betere uitstraling hebt dan zal je voelen dat je meer uit jezelf en het leven haalt, en je meer rust en balans ervaart!

Ben jij tevreden over jouw uitstraling? Wat wil jij graag uitstralen naar buiten toe? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!