fbpx

Wanneer doe je het goed genoeg voor je paard?

door 24 apr 2024

Veel paardeneigenaren zijn leergierig en willen het leven van hun paard verbeteren. Waarschijnlijk ben je op die manier ook bij Horse In Mind of dit blog terecht gekomen, je houdt je bezig met paardenwelzijn. Door deze toewijding leren we een heleboel bij, volgen we webinars, lezen we blogs, zijn we lid van honderd Facebookgroepen, volgen we allerlei inspirerende accounts op social media, noem het maar op. Maar… hoe meer we leren, hoe meer we ook door krijgen wat er nog níét optimaal gaat. Dit kan leiden tot veel onzekerheid. Het is een enorme valkuil dat je je gaat focussen op alles wat er niet goed gaat. Zeker als dit dingen betreft waar je (nog) geen invloed op hebt. Want wanneer is het dan wel goed genoeg?

Ignorance is bliss

De welbekende uitspraak, “ignorance is bliss”. Hoe minder kennis, hoe minder zorgen. Hoe meer je leert, hoe meer zorgen je hiervoor terugkrijgt. Je merkt ineens allerlei dingen op die niet goed gaan, of in ieder geval beter kunnen. Hoe meer je weet, hoe meer je ziet, hoe meer je ook weer wilt leren. En hoe meer je leert, hoe meer je je ook realiseert hoeveel dingen je eigenlijk nog niet weet! Als je als kind hebt leren rijden op een reguliere manege, herinner je je vast nog wel dat je alles wat je daar zag en wat je verteld werd, aannam als juist. Als ik voor mezelf spreek, was dat in ieder geval wel het geval. Zolang je niet beter weet, maak je je er ook niet druk over, want je wéét niet eens dat er iets is om je druk over te maken. Zo simpel is het.

Altijd twijfelen

Het hele ‘wanneer is het goed genoeg?’-vraagstuk is voor mij persoonlijk echt een groot euvel. Een voorbeeld: de hoeven van mijn merrie Ziggy waren alles behalve in goede conditie toen ik haar kocht. En hoewel het echt verbeterd is in de tijd dat ze bij mij was, kon ik me eigenlijk alleen maar blind staren op dat het echt nog totaal niet zo was als het zou moeten zijn. Zonde, want “voor en na foto’s” laten zien dat de stand en hoefwand echt ontzettend verbeterd zijn. In plaats van dat ik me daar op focuste, kon ik alleen maar zien wat er nog niet goed aan was.

Imperfecte huisvesting

Ook huisvesting blijft een dingetje. Het liefst zou ik paarden aan huis houden, ook al is het een illusie dat je daar de huisvesting wel tot in perfectie kunt bewerkstelligen, want dan zit je alsnog vast aan een budget, regels omtrent bouwen en afwatering en de grootte van je perceel. Ik ben blij met onze huidige plek, maar we hebben hier geen mogelijkheid tot het voeren van onverpakt hooi en deze mogelijkheid gaat er ook niet komen. En hoewel de plek verder enorm veel voordelen heeft, kost het me moeite om me niet blind te staren op het feit dat er dus verpakt hooi gevoerd wordt. Het feit dat er ontelbaar veel paarden in Nederland zijn die het slechter hebben dan mijn merrie, doet weinig af aan hoe erg ik me hier druk om kan maken. Zonde, want zoals gezegd is het verder eigenlijk een hartstikke fijne locatie.

Tips van Rianne

Op sommige dingen hebben we nu eenmaal geen invloed, zelfs niet als we alles in eigen beheer hebben. In dat geval is het dus volstrekt zinloos je daar zo druk over te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan, helaas. Die dingen loslaten, vind ik persoonlijk enorm lastig. Herkenbaar? Lees dan gauw verder, want Rianne Dekker geeft je in podcast 82 van de Paardenpodcast zes tips om hier beter mee om te leren gaan.

6 tips om je minder druk te maken:

 • Volg niet te veel stromingen tegelijkertijd

Binnen paardenland bestaan heel veel verschillende stromingen en deze stromingen bestaan op hun beurt ook nog weer uit allerlei aftakkingen. En dan zijn er binnen al deze takken nóg veel meer instructeurs, met ook weer elk hun eigen visie en kennis. Hetzelfde geldt voor behandelaars, zij hebben allemaal hun eigen visie op jouw paard. Voor voedingsexperts, hoefsmeden, bekappers en dierenartsen geldt hetzelfde, ook zij hebben net weer een andere visie vanuit hun opleiding en halen verschillende bronnen aan bij hun werk, die soms wellicht niet overeenkomen. Als je deze mensen en stroming allemaal tegelijkertijd probeert te volgen, creëer je alleen maar verwarring voor jezelf, omdat je te maken krijgt met tegenstrijdigheden. Probeer te beperken welke stromingen en personen je tegelijkertijd volgt. Kijk vooral waar je je het meest in kan vinden, wat sluit aan bij de visie die jij zelf hebt?

 • Kijk zelf goed naar je paard

Ook hier geldt het principe van “ignorance is bliss”. Als jij over het hoofd ziet dat jouw paard bijvoorbeeld onregelmatig loopt, een ongezonde vacht heeft, te dik is of veel stress heeft, dan is dat voor jou misschien heel prettig, want dan lijkt je paard volledig in orde! Maar voor je paard is dat natuurlijk niet ideaal. Het principe van het trainen van je oog is hierbij enorm belangrijk. Als je iets moet kiezen om goed in te worden, dan zou het trainen van je oog je prioriteit moeten hebben, aldus Rianne. Leer pijn- en stresssignalen van je paard herkennen (zie blog en podcastaflevering), zowel groot en klein. Wanneer je dit onder de knie hebt, kan je daarna alles langs die lat leggen. Wat zie je aan je paard? Heeft hij pijn? Heeft hij stress? Nee? Top! Merk je toch wat dingen op? Dan kan je gaan uitzoeken waar dat door komt. Dat hoef je uiteraard niet alleen te doen, je kan hiervoor hulp inschakelen van professionals waar jij vertrouwen in hebt.

 • Je kunt niet alles tegelijk

Laat je niet misleiden door posts van anderen op social media. Mensen posten vaak alleen de positieve, mooiste beelden. Vergelijk jezelf hier niet mee, daar ben je niet door geholpen. Je kan je zeker laten inspireren, maar laat je niet aan het twijfelen brengen door hun mooie posts. Er kan van alles mis zijn wat achter de schermen blijft. Er is altijd wel iets te verbeteren, dat geldt net zo goed voor hen als voor jouzelf. Schudt jouw paard niet de knapste kunstjes of moeilijkste dressuuroefeningen uit zijn mouw, maar oogt hij wel blij en fit? De vergelijkingen dan los te laten en wees gewoon blij met wat er al wél is.

 • Accepteren van wat er nu is, wat jullie nu hebben en wat jullie nu kunnen doen

Nee, misschien is het nu niet perfect. Misschien kan de huisvesting beter. Misschien kunnen de hoeven beter. Misschien heeft je paard wel pijntjes. Misschien heeft hij stress. Maar je bent ermee bezig. Je bent druk met oplossingen te bedenken en verbeteringen door te voeren. Vaak gaan dingen nu eenmaal helaas niet van de ene op de andere dag over. Probeer je er niet non stop druk over te maken. Accepteer hoe het nu is. Paarden zijn heel goed in “in het nu leven”, veel beter dan wij mensen. Paarden accepteren ook de situatie zoals hij is. Daar kunnen wij nog wat van leren. Dit is uiteraard geen vrijbrief om dingen dan maar zo te laten zoals ze zijn. Maar probeer, terwijl je je bezig houdt met het verbeteren van de situatie, te accepteren dat dit nu is hoe het is en dat je doet wat je kunt. Dat brengt je veel rust.

 • Wees in het moment

Dit haakt in op het vorige punt. We zijn heel veel bezig met wat er allemaal zou moeten verbeteren, wat er nog niet is, wat er wel zou moeten zijn. Paarden doen dat zelf niet. Paarden “zijn” gewoon. Zit jij wel eens gewoon bij je paard in de stal of paddock, zonder haastgevoel, zonder je volle agenda in je achterhoofd? Ben je wel eens tijdens een training echt alleen maar met die training bezig, en niet met een boodschappenlijstje, wat je straks nu weer moet koken of iets wat er speelt op je werk? Wees in het moment. Kijk ook eens terug naar de afgelopen tijd die je hebt gespendeerd met je paard. Waar stonden jullie een jaar geleden, of twee, of vijf? Dit hoeft niet eens training gerelateerd te zijn, maar ook bijvoorbeeld qua jullie band, de huisvesting, hoeven, tanden of andere dingen die speelden. Laat niet al je tijd opslokken door alles wat nog zou moeten, sta stil bij wat wel al is of is gekomen.

 • Perfectie bestaat niet

Er bestaat geen perfect gezond paard, er bestaat geen perfecte training, geen perfecte huisvesting, geen perfecte trainer, geen perfecte instructeur. Streven naar perfectie is zinloos. Bijleren, dingen aanpassen, verbeteren: doen! Maar perfectie nastreven is echt zonde van je energie, omdat je het niet gaat bereiken. Veel van wat je kan leren, gaat natuurlijk over wat er (nog) niet goed is. Waarom zou je anders een trainingsweekend boeken, een webinar volgen, een blog lezen of een podcast luisteren? Als je erover nadenkt, zal alles altijd kunnen blijven verbeteren. Biomechanica, de houding van je paard, jouw zit en hulpen als ruiter, jullie trainingen, de huisvesting, hoeven, tanden, de bespiering van je paard, voeding, de kwaliteit van het hooi… anders nog iets?

Nogmaals: perfectie bestaat niet. Perfectie ga je nooit bereiken. Neem het zoals het is. Blijf bijleren, verbeter jezelf en neem je paard daarin mee, stop met vergelijken met anderen, accepteer wat er nu is, accepteer wat er misschien nooit gaat komen en probeer te focussen op wat er in het nu allemaal goed gaat. Want dat is ongetwijfeld meer dan het aanvankelijk lijkt!

Elsemieke Tijmstra

Elsemieke Tijmstra

Auteur

Ik ben Elsemieke en naast dat ik moeder ben van twee zoontjes, werk ik als tekstschrijver en blogger. Op mijn zesde begon ik met rijlessen op een manege en sindsdien is de liefde voor paarden nooit meer over gegaan. In 2015 werd mijn grote droom werkelijkheid: een eigen paard! Romi is nog altijd bij mij en ze geniet intussen van haar pensioen. Romi heeft mij enorm veel geleerd over paardenwelzijn, huisvesting en training. En ik ben gelukkig nog lang niet uitgeleerd!

2 Reacties

 1. Loes Rijckaert

  Hoi Elsemieke,
  Ik herken dit helemaal!!! En je hebt echt gelijk, de neiging om te focussen op wat je niet hebt, is zo groot… Terwijl het feit alleen al dat je bewust met het welzijn van je paard bezig bent, en je verdiept in verschillende materies om dat welzijn steeds te verbeteren, is eigenlijk al top.
  Ik had net je blog gelezen toen ik, door de regen uiteraard, mijn paarden ging voeren. En in plaats van te vloeken op alle blubber en plassen in de bak, ben ik in het hooi van de inloopstal gaan zitten. En ik zag m’n 29jarige merrie smullen van de slobber, het grasweiland waar ze non stop op lopen,… en toen dacht ik over wat jij zei: wat heb ik het toch goed :). Waarop m’n 2 jarige ruin langs me kwam staan en vroeg om gekroeld te worden. Dat is geïndigd in een warme knuffel, waarbij ik een heerlijke verbinding met hem voelde. En daar doe je het eigenlijk gewoon voor :).
  Om maar te zeggen: je woorden hebben geïnspireerd, waarvoor dank!
  Groetjes Loes

  Antwoord
 2. Ineke

  Heerlijke en herkenbare blog! Ik ben blij dat iemand dit inderdaad heeft durven uiten en sluit me er compleet bij aan!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

holistisch kijken naar je paard ebook

Ontvang het gratis e-book

Wil je problemen voorkomen in plaats van oplossen? In het e-book ‘Leer holistisch kijken naar je paard – 10 tips & inzichten‘ ontdek je hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw paard niet alleen ‘overleeft’, maar echt gaat floreren! In 10 tips & inzichten leer je over superfoods voor paarden, verrijking van huisvesting, mindset, passive physio en nog veel meer.

Klik op de knop hieronder om hem gratis aan te vragen.