Wat is een paddock paradise?
De term ‘paddock paradise‘ (ook wel paddock paradijs) komt oorspronkelijk bij Jaime Jackson vandaan, een Amerikaanse hoevenspecialist. Met een paddock paradise zorg je ervoor dat een paard zoveel beweging en natuurlijke slijtage aan de hoeven heeft, als het in de natuur zou krijgen. Je bootst met dit concept een natuurlijke leefomgeving na, binnen de beperkingen die er zijn als het gaat om indeling en variatie van ons, door mensen gecreëerde landschap.
Een paddock paradise bestaat op zijn minst uit een breed pad dat om een weiland heen loopt. Doordat de paarden niet in een rechte lijn kunnen oversteken bewegen ze meer. Dit kun je stimuleren door voedsel en water niet op één plek aan te bieden, maar te verdelen over verschillende plekken. Zo bewegen ze vaker kleine stukken om aan hun ruwvoer te komen, wat beter overeenkomt met hun natuurlijke gedrag. Bovendien krijgen ze minder gras binnen en hoofdzakelijk hooi, waardoor het ook ideaal is voor sobere paarden.
Dit concept kan een echt ‘paradijs’ voor paarden als je hier nog meer natuurlijke elementen in verwerkt. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen voor variatie in ondergrond, eetbare bomen planten, natuurlijke beschutting creëren en hoogteverschillen in je paddock paradise verwerken.
Welke voordelen heeft een paddock paradise?
Paarden zijn van nature kuddedieren die tot wel 30 kilometer per dag afleggen, op zoek naar water, eten en beschutting. Hun spijsvertering, bloedsomloop en lymfesysteem zijn erop ingesteld om de hele dag door stukjes te lopen en kleine beetjes te eten. De maag produceert 24 uur per dag maagzuur. Als een paard dus te lange pauzes heeft tussen de voerbeurten, kunnen er maagzweren ontstaan. Het onderbeen van een paard heeft geen spieren, enkel pezen. De hoeven kunnen bloed rond ‘pompen’ door het uitzetten en krimpen onder de druk van neerzetten en optillen. Als een paard te weinig beweging heeft zal het lymfesysteem en de bloedsomloop daar last van krijgen.
Een paddock paradise zorgt ervoor dat een paard meer beweegt en vaker kleine beetjes kan eten door de verschillende voerplekken. Als er ook eetbare planten staan ondervang je ook de diversiteit in voeding die onze gedomesticeerde paarden vaak missen.
Je kunt zorgen voor meer natuurlijke hoefslijtage door verschillende ondergronden aan te bieden. Je kunt paddockzand afwisselen met grof zand, ronde kiezels, grind of zelfs een puinpad. De hoeven kunnen zich, met het juiste onderhoud, vaak goed aanpassen als ze de tijd krijgen.
Tips voor jouw paddock paradise
Je kunt natuurlijk gewoon met trial & error je ‘PP’ gaan bouwen, maar ik heb hier alvast wat tips voor je om gelijk goed te beginnen.
-
Zet in eerste instantie de track uit met prikpaaltjes
Zo kun je eerst een tijdje observeren of je track wel gebruikt wordt zoals je het bedacht had, of dat je je ontwerp wellicht moet aanpassen -
Maak de track breed genoeg
Afhankelijk van het aantal paarden dat je hebt kan een te smalle track zorgen voor gevaarlijke of stressvolle situaties. Een paard moet met gemak kunnen omkeren op de track, liefst zelfs met twee tegelijk. - Zorg dat het nergens dood loopt
Doodlopende stukken kunnen net als een te smalle track zorgen voor stressvolle of gevaarlijke situaties. Zorg dat je track rond loopt of dat je aan het eind van een track een open paddock hebt waar de paarden elkaar makkelijk kunnen ontwijken. - Breng verharding in de vorm van roosters of tegels aan op de voerplekken
Stenen of rubberen verharding zorgt dat het makkelijk schoon te houden is voor jezelf. Ook blijft je bodem langer goed als het geknoeide hooi niet langzaam in de grond getrapt wordt en vergaat. - Kijk naar een efficiënte indeling
Een paddock paradise is leuk voor je paarden, maar nog leuker als het voor jezelf ook behapbaar is. Door goed te kijken naar efficiëntie in voer- en mestrondes bespaar je dagelijks veel tijd. - Betrek bestaande bomen en struiken bij je paddock paradise
Als je eetbare planten hebt of een natuurlijke beschutting, maak hier dan goed gebruik van! De lekkerste planten moet je wellicht afzetten met lint, zodat alleen de uiteinden opgegeten worden. - Wacht een winter af voordat je de bodem gaat verbeteren
Na een winter weet je waar het meeste water blijft staan en waar je dus moet beginnen met eventuele bodem verbeteringen, zoals zand of grind storten, roosters leggen of grond keren.

Hierboven zie je een afbeelding van een paddock paradise in de winter. Aan deze bodem is niets veranderd, behalve platgelopen door de paarden. Deze bodem zou je kunnen verbeteren door zand te storten, drainage te leggen of de grond te keren.
Voorbeelden
Er zijn heel veel voorbeelden en ontwerpen te vinden van verschillende paddock paradises. Je vindt hier bijvoorbeeld een luchtfoto van een combinatie tussen een paddock en een paddock paradise op een stuk van iets meer dan een halve hectare. De track loopt weliswaar niet rond, maar is wel breed genoeg om de paarden makkelijk te laten omkeren, ook als ze er samen staan.
Op de Pinterest pagina van NatuurlijkPaarden kun je veel ideeën opdoen voor verschillende inrichtingen en toevoegingen. Klik hier om naar de voorbeelden te gaan.

Samenvatting
Met deze elementen maak je een super paddock paradise voor jouw paarden.
‘Must haves’
- (Breed) pad of track rond je weiland
- Verschillende voerplaatsen
- Beschutting door bomen of schuilstal
Voor een extra gaaf paradijs
- Verschillende ondergronden
- Eetbare planten, bomen en struiken
- Voeg een poeltje en een heuvel toe
- Extra fijne rolplekken met ronde kiezels of mul zand.

Download nu het gratis e-book
In het e-book ‘10 Praktische tips voor een gezond & gelukkig paard‘ vind je belangrijke, waardevolle inzichten en kennis over paarden houden en trainen. Speciaal voor eigenaren die hun paard een optimaal leven willen geven.
Klik op de knop om hem gratis te ontvangen.