Wat is natural horsemanship?

Deel dit artikel:
Wat is natural horsemanship, natural horsemanship uitleg

Foto: Hanne Dupas

Natural horsemanship betekent letterlijk vertaald ‘natuurlijke band tussen mens en paard’. Maar wat is zo’n natuurlijke band dan? Dat kun je opvatten als de band die je verkregen hebt door wederzijds begrip en vertrouwen, een band die ‘natuurlijk’ ontstaat. Dat begrip en vertrouwen ontstaat alleen als je elkaar verstaat, dus dezelfde taal spreekt. Paarden kunnen tot op bepaalde hoogte jouw taal leren, denk hierbij aan stemcommando’s en aangeleerde reacties op jouw hulpen. Je kunt je paard echter niet in gewoon Nederlands uitleggen wat je bedoelt, op het moment dat hij niet de gewenste reactie geeft. Hiervoor heb je taal nodig die het paard wel begrijpt, namelijk lichaamstaal, maar je hebt ook kennis van de psychologie van het paard nodig.

Als je begrijpt hoe een paard denkt en leert, kun je dit gebruiken in jouw omgang met het paard, zodat je op een voor hem natuurlijke manier met hem communiceert. Het wederzijdse begrip en vertrouwen groeit door deze heldere communicatie en zo bouw je een goede band op met je paard. Natuurlijke communicatie kun je toepassen in zowel grondwerk als rijden, het is een omgangsvorm die je op alles toepast.

Hoe leer je natural horsemanship?

Er zijn diverse stromingen binnen de natural horsemanship-wereld. Allemaal gaan ze van hetzelfde principe uit (vertrouwen en communicatie), maar hoe ze dit bereiken verschilt van elkaar. Welke stroming (of combinatie van stromingen) het beste bij jou en je paard past, moet je zelf bepalen. Wel staan op deze website de grootste natural horsemanship-stromingen uitgebreid beschreven, zodat je makkelijker een keuze kunt maken óf ervoor kunt kiezen om ze te combineren.

Natural horsemanship les

Je kunt ook les volgen in natural horsemanship. Het kan immers erg handig zijn als iemand je in de praktijk helpt. Er zijn instructeurs die gecertificeerd zijn in één methode, maar er zijn ook veel instructeurs die gewoon veel ervaring hebben of verschillende methodes combineren.

Hier vind je een lijst met natural horsemanship instructeurs in Nederland en België, inclusief woonplaats, prijs en website.

Boeken over natural horsemanship

Deze pagina bevat affiliate links

Deel dit artikel: