schrikkerig paard, friendly game, paard vertrouwen, paard schrikt

Wat te doen als je paard schrikt

Deel dit artikel:

Paarden zijn prooidieren en dat betekent dat er op ze gejaagd wordt door andere dieren. Ze moeten dus alert zijn en snel kunnen vluchten als er gevaar dreigt. Loop zelf eens door een eng gedeelte van de stad, dan weet je hoe je paard zich kan voelen. Niet zo gek dus dat ze wel eens schrikken, zelfs van -in onze ogen- totaal ongevaarlijke dingen. Maar hoe reageer je daar dan op? Waar help je je paard mee en waarmee juist niet? Je leest het in deze blog.

Het is aan ons de taak om ons paard zich veilig te laten voelen als ze bij ons zijn, waar dan ook, wat er ook gebeurt. Dat kan alleen met voldoende leiderschap. Hoe vaker jij je paard kunt overtuigen dat je te vertrouwen bent, dat je voorspelbaar bent, dat objecten hem niet opeten, hoe kalmer en zekerder je paard wordt.

Wat moet je niet doen als je paard schrikt?

 • Aan de teugels trekken

Natuurlijk schrik je zelf ook en wil je niet als een raket door de bak gaan, maar door aan de teugels te trekken sluit je je paard op. Dat is voor een vluchtdier eng! Bovendien geeft hem nog beter de kans om zijn beide achterbenen stevig onder zijn lijf te zetten, omdat hij tegen het bit of halster in kan duwen.

 • Snauwen tegen je paard dat hij zich niet zo idioot moet gedragen

Door je geïrriteerd (en dus emotioneel) te gedragen, ben je niet echt een goede partner, laat staan een leider. Door onbegrip naar je paard te uiten verliest hij vertrouwen in je. Een paard schrikt nooit ‘zomaar’.

 • Je paard dwingen er naartoe of er langs te gaan

Als je bang bent voor spinnen en iemand duwt je er naartoe, helpt dat dan? Ik denk het niet. Paarden schrikken door negatieve associaties (er is voorheen een keer een vogel uit de bosjes gevlogen) of omdat het er anders dan anders uit ziet. Dat moet ook wel, want alles dat er ‘verdacht’ uit ziet, moeten ze aandacht schenken, omdat het mogelijk een roofdier kan zijn. Dat is nu eenmaal het instinct van een prooidier. Paarden kunnen niet net zo rationeel denken als wij, dus zelfs als je ze erlangs dwingt, zal het de volgende keer weer spannend zijn.

Wat moet je wel doen als je paard schrikt?

 • Hou zijn neus richting het ‘gevaar’, maar doe verder niets

Drijf hem niet die kant op, maar zorg dat zijn neus ernaartoe blijft wijzen. Hij kan misschien zijwaarts of achterwaarts, maar dat is prima. Dat gaat namelijk nog altijd stukken minder hard dan galop!

 • Blijf kalm

Een goede leider blijft altijd kalm als er niets aan de hand is. Als jij namelijk ook schrikt of bang wordt, bevestig je daarmee aan je paard dat het inderdáád heel spannend is.

 • Blijf in balans zonder je vast te houden

Wat bij veel ruiters een reflex is, is om je benen direct om je paard te klemmen en je spieren aan te spannen. Paarden zijn van nature claustrofobische dieren, dus je kunt je voorstellen wat voor effect dat heeft. Hou jezelf in balans door je onderrug bol te maken en je desnoods stevig in je zadel te duwen door op de voorboom of schoft van je paard te duwen. Dan kun je je benen ook makkelijker ontspannen.

 • Gebruik één teugel in plaats van twee

Als je paard er echt vandoor dreigt te gaan, breng dan met één teugel zijn neus richting je teen. Zorg dat je goed op je binnenbeen leunt. Door maar één teugel op te nemen haal je de voorwaartse beweging uit je paard en kan hij alleen nog draaien, tot hij stilstaat. Dit is de one rein stop.

 • Stap af wanneer nodig

Als je erop zit, ziet je paard véél minder van je. Hij moet vertrouwen op wat hij van je voelt in plaats van ziet. Op de grond is het vaak een stuk makkelijker om een goede leider voor je paard te zijn dan wanneer je erop zit. Stap dus af als het nodig is! Je paard ‘wint’ dan niet van je – het is geen competitie. Door af te stappen en met een beetje grondwerk hem te laten zien dat het oké is, bereik je vaak veel meer dan door te blijven zitten met alle gevaren (en vertrouwensverlies) van dien.

Wat vindt jouw paard eng en hoe los je dat op? Deel je ervaringen en tips in een reactie onder deze blog.

Bron

Rianne Dekker
Volg me op:

Rianne Dekker

Ik ben revalidatietrainer voor paarden en instructrice en heb jarenlange ervaring met natural horsemanship. Horsemanship en rechtrichten zijn mijn hoofdingrediënten 🙂 Oprichter & hoofdredacteur van Horse in Mind.
Rianne Dekker
Volg me op:
Deel dit artikel:

Over Rianne Dekker

Ik ben revalidatietrainer voor paarden en instructrice en heb jarenlange ervaring met natural horsemanship. Horsemanship en rechtrichten zijn mijn hoofdingrediënten :) Oprichter & hoofdredacteur van Horse in Mind.

8 reacties op “Wat te doen als je paard schrikt

  1. Hoi Angelique,

   Als je dat zeker wilt weten zou je dat een keer kunnen laten controleren bij de dierenarts. Maar als een paard veel schrikt is het in de meeste gevallen zo dat ze vooral erg onzeker zijn over zichzelf of hun ruiter. Door veel schriktraining te oefenen en hem te laten zien dat hij op je kan vertrouwen kan deze onzekerheid flink afnemen.

   Succes!

   Groetjes, Rianne

 1. Hoi,
  Mijn pony is zo schrikachtig en is al 14 jaar, ze is al 2 jaar bij ons maar nog steeds schrikkerig.
  Ze schrikt zelfs van schaduwen op de grond.
  Mijn dochter wil nu wedstrijden gaan rijden , zij is 11, maar ik zie dat niet zo zitten, ze zal zeker
  op een andere manege gaan schrikken.
  Het is een super leuke pony, maar zodra je in de bak gaat rijden, eerst wil ze niet de hoefslag volgen,
  dan ziet ze iets in de verte en blijft ze stokstijf staan en als je dan verder wilt rijden gaat ze met haar
  hoofd schudden en is ze heel gespannen.
  Ook er naast lopen snuift ze naar alles.
  Mijn reactie is dat ik ook schrik, ik weet dat ik dat absoluut niet moet doen, maar dat is de reactie van mij.
  Voordat we gaan rijden longeer ik haar eerst, dat ze dan alles heeft gezien, weet niet of dat wel goed is.
  Misschien heeft u een paar tips.
  Hartelijk dank, groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *