fbpx

Wat zijn gezonde snoepjes voor je paard?

door 3 jul 2024

De tijd waarin we op zondag naar de manege trokken met een klontje suiker in onze broekzak ligt gelukkig ver achter ons. Tegenwoordig staan de rekken van de ruitershop vol met lekkers om je paard of pony mee te verwennen. Hoe gezond zijn die paardenkoekjes? En van welk lekkers kan je met een gerust hart een handvol voeren? Ik geef jou een blik in mijn voorraadkast en help je met je keuze voor gezonde snoepjes voor paarden.

Dit bericht bevat affiliatelinks.

Hoe gezond zijn paardensnoepjes? 

Veel producten die kant-en-klaar verkocht worden als snoepjes, koekjes of snacks voor paarden, zijn ook écht niet meer dan dat. Ze zijn heel lekker, maar ook heel ongezond. Vooral het suiker- en zetmeelgehalte van zulke voedingsmiddelen is soms erg hoog, maar ook andere vulmiddelen en ingrediënten in het gemiddelde paardensnoepje zijn niet geschikt als onderdeel van een gebalanceerd dieet. 

“Weet wat je eet”, dat adagium geldt ook voor alles wat je in een paardenmond steekt. Alleen door de verpakking te bestuderen kan je een weloverwogen keuze maken. Een goede indicator is de som van het suiker- en zetmeelgehalte. Zit die boven de 10 à 15%, dan kies je liever voor een andere lekkernij. En wil je écht gezond doen? Laat dan snoepjes met ingrediënten zoals melasse, maïs, soja of tarwegries sowieso staan. Die voedingsstoffen voegen niets toe voor je paard, omwille van het suikergehalte of de hoge mate van bewerking ervan. Dat kan negatieve invloed hebben op de darmflora van het paard.

Natuurlijk kan het nauwelijks kwaad om af en toe een paar van die snoepjes aan je paard te geven, bijvoorbeeld telkens wanneer je hem uit de weide haalt om wat te gaan doen. Alleen hebben we vaak neiging om paarden veel te veel van dat lekkers te geven: die brokken zijn in verhouding amper groter dan een tictac voor mensen! Dus laat je paard gerust genieten, maar doe het met mate.

Wat zijn dan wél gezonde snoepjes voor paarden? 

Een snoepje per dag? Dan maakt het niet veel uit. Maar wat als je zin hebt om je paard allerlei trucjes aan te leren? Of wat als je vaak of zelfs altijd met voerbeloning traint? Of als je kind staat te popelen om allerlei lekkers aan de pony des huizes te voeren? Misschien wil je je paard gewoon eens een keer extra verwennen? Gelukkig bestaan er heel wat alternatieven waar je paard minstens even blij van wordt. 

gezonde brokjes voor paarden

Het grote voordeel bij paarden is dat de meesten er eigenlijk niet om malen wat je precies in hun mond stopt – zolang het niet uitgesproken bitter of zuur is. Paarden eten van nature de ganse dag door, je kan hen dus even goed belonen met een handje van hun dagelijkse voer, zoals een vitamine- en mineralenbrokje. Zeker wanneer je paard op dieet staat of kampt met suikergevoeligheid kan je ervoor kiezen om een deel van zijn rantsoen apart te houden voor een dagelijks verwenmoment. 

Hou je wel van afwisseling (of denk je dat je paard daar nood aan heeft), dan kan je ook voor deze opties kiezen: 

 • Kruidenbrokjes: dit type ‘paardensnoep’ wordt steeds vaker te koop aangeboden in online webshops. Zoek naar een variëteit waar het hoofdbestanddeel daadwerkelijk kruiden zijn, zonder overbodige ingrediënten en met een laag suiker- en zetmeelgehalte.
   
 • Hooibrok, grasbrok of luzernebrok: deze brokken bestaan in feite uit niets meer dan geperst ruwvoer en kan je dus quasi onbeperkt voeren, mits er geen of weinig melasse aan toegevoegd is. Let wel op dat je kiest voor een variant die je niet hoeft te weken in water, anders riskeer je slokdarmverstopping of koliek. 
   
 • Balancer of vitaminebrok: dit aanvullend paardenvoer bevat belangrijke mineralen en vitamines die een paard nodig heeft, naast een gezond dieet op basis van ruwvoer. Het grote verschil met klassiek krachtvoer is dat er geen zetmeelrijke granen en andere vulmiddelen aan toegevoegd zijn. 
   
 • Rozenbottels: deze vruchten van de mooie bottelroosstruik zijn niet alleen goed om thee van te trekken, het zijn ook supergezonde lekkernijen voor je paard met een hoog vitamine C gehalte. Je kan ze vers plukken of aankopen in gedroogde vorm om makkelijk te bewaren.
   
 • Gras: wanneer je paard niet dag en nacht op een grasweide staat, bestaat er haast niks beter én natuurlijker dan een handje gras om hem te vertroetelen. 
   
 • Kruiden en takken: behalve gras staan er vast nog veel meer eetbare planten in de buurt van je paardenweide. Check hier welke planten je met een gerust hart mag wildplukken voor je paard.

Webshop Pure Horse verkoopt veel biologisch en gezond voer voor paarden en is een betrouwbare expert voor Horse in Mind geworden. Ze hebben ook verschillende gezonde snoepjes om mee te belonen! Zoals verschillende gedroogde bessensoorten en kruiden- of grasbrokken. Klik hier voor een overzicht van gezonde beloningen.

gezond snoep voor paarden

Een appel, wortel of stukje brood voor je paard: is dat ok? 

Behalve snoepjes worden ook bovenstaande voedingsmiddelen nog regelmatig getrakteerd aan paarden en pony’s. Op traditionele stallen zie je soms nog (grote hoeveelheden) brood in de voerbakken belanden. Helaas is dat een graanproduct dat paarden erg moeilijk kunnen verteren. Daarnaast verandert brood, zeker wanneer het niet volledig uitgedroogd is, in de darmen in een enorm plakkerige, schadelijke bol. De enige goede reden om een klein stukje brood te geven aan je paard is om vloeibare medicatie makkelijker binnen te krijgen. Hou het dan wel bij een boterham die niet groter is dan strikt noodzakelijk en geef het dus niet standaard als beloning of aanvullend voer. 

Appels en wortelen zijn over het algemeen prima als je paard niet suikergevoelig is. Evengoed wel opletten met appels en wortelen, want die bevatten van nature veel pectines: suikers die vooral bij paarden met gevoelige darmen problemen kunnen opleveren.

Wil dat dan zeggen dat je je paard nooit een appeltje of worteltje mag geven? Nee, maar hou deze superbeloningen voor écht speciale gelegenheden. Je kan het bijvoorbeeld achter de hand houden om je paard te ‘counter conditioneren’ vlak na een vervelende maar noodzakelijke behandeling, bijvoorbeeld het toedienen van een ontwormingspasta. Zo maakt je paard (hopelijk) een positieve link met een moment dat hij in eerste instantie zo snel mogelijk weer wil vergeten.

Dit artikel is eerder geschreven in samenwerking met en verschenen op Beestig.be

Rianne Dekker

Rianne Dekker

Eigenaar Horse in Mind

Ik ben eigenaar van kennisplatform Horse in Mind en host van de Paardenpodcast. Ik ben opgeleid als revalidatietrainer voor paarden, maar mijn interesse is veel breder dan dat. Hoeven, voeding, anatomie, huisvesting – het is allemaal zo interessant! Ik kijk met een holistische blik en inspireer graag andere paardenliefhebbers over het houden en trainen van paarden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

holistisch kijken naar je paard ebook

Ontvang het gratis e-book

Wil je problemen voorkomen in plaats van oplossen? In het e-book ‘Leer holistisch kijken naar je paard – 10 tips & inzichten‘ ontdek je hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw paard niet alleen ‘overleeft’, maar echt gaat floreren! In 10 tips & inzichten leer je over superfoods voor paarden, verrijking van huisvesting, mindset, passive physio en nog veel meer.

Klik op de knop hieronder om hem gratis aan te vragen.