fbpx
learned helplessness paarden, aangeleerde hulpeloosheid, depressie bij paarden

Het ‘braafste’ paard van stal?

Een paard apathisch in de hoek van de stal, doffe vacht, doffe uitstraling… Tijdens de training doet hij alles wat er van hem gevraagd wordt, zonder een blijk van protest, maar ook zonder enig teken van plezier. Deze paarden worden vaak beschreven als ‘bomproof’ en ‘de braafste pony van stal’. Dat zijn ze ook, maar er kán meer aan de hand zijn.

De kans bestaat dat dit paard lijdt aan learned helplessness, ofwel aangeleerde hulpeloosheid. Learned helplessness is een psychologische gesteldheid waarin het paard alle hoop heeft opgegeven om iets te veranderen aan een voor hem vervelende situatie. Dit, omdat hij na herhaaldelijk proberen, heeft ontdekt dat hij niets kan veranderen en de situatie maar moet ondergaan.

Het zijn vaak de brave manegepaarden, de werkdieren uit Egypte, maar het kunnen óók de Grand Prix-getrainde paarden zijn. Paarden die lijden aan mogelijke learned helplessness hebben geen plezier meer in hun leven en hebben opgegeven als het ware, vergelijbaar met een diepe depressie. Gelukkig kun je je paard echt helpen wanneer je vermoedt dat hij mogelijk lijdt aan learned helplessness.

Tijdens dit webinar vertelt gedragstherapeut Drs. Laura Venema je alles over learned helplessness en depressie bij paarden, wat het is en hoe het ontstaat. Je ontdekt ook wat je kunt doen om het te voorkomen en natuurlijk wat je kunt doen om zo’n paard zo goed mogelijk te helpen.

Hier wil ik bij zijn

Datum: Woensdag 12 april om 19.30 uur (ca. 90 minuten)
Kosten: € 22,50

Je hebt 30 dagen lang toegang tot de opname achteraf! Geen probleem dus als je er niet live bij kunt zijn.

Let op: Ben je lid van de Horse in Mind Community? Dan kun je je gratis aanmelden via de ledenomgeving.

learned helplessness, aangeleerde hulpeloosheid webinar

Wie is Laura Venema?

Drs. Laura Venema is dierwetenschapper en gedragstherapeut voor paarden. Binnen haar bedrijf Gelukkig Paard traint en hertraint ze paarden met allerlei gedragsproblemen met behulp van positieve bekrachtiging/R+. Zodoende helpt ze eigenaren hun paard weer gelukkig te laten worden. Daarnaast is ze instructrice en is ze docent aan Tinley Academie voor toekomstige paardengedragstherapeuten.

Laura Venema, learned helplessness