fbpx

Welke eetbare planten staan er bij jouw paard in het weiland?

Caroline Crijns vertelt je in één maand wat je moet weten over de plantjes die in je weiland groeien en hun geneeskrachtige werking.

Kruiden worden al jaren aan paarden gevoerd. Bijvoorbeeld foenegriek bij luchtwegklachten, duivelsklauw bij artrose of pepermunt bij darmproblemen. Maar wist je dat je kruiden lang niet altijd hoeft te kopen? Sterker nog, dat je het vaak gewoon in of rond je weiland kunt vinden? Op Instagram informeert Caroline Crijns paardeneigenaren een maand lang gratis over welke plantjes je zoal in je wei kunt vinden, of ze giftig zijn en welke geneeskrachtige werking ze eventueel hebben. Ik stelde haar een paar vragen over haar planten- en kruidenkennis.

Waar komt je interesse voor plantjes en kruiden vandaan?

Het overlijden van m’n jongste merrie in 2018 ten gevolge van een esdoornvergiftiging gaf doorslag. Op zoek naar esdoorn zaailingen, kwam ik in het weiland allerlei planten tegen die ik niet kende. Uit pure angst dat er nog een paard zou overlijden, ben ik toen alles in kaart gaan brengen. Voor die tijd gebruikte ik gedroogde kruiden wel als toevoeging aan het eten van m’n paarden, maar ik had werkelijk geen idee hoe die planten er ‘in het echt’ uitzagen. Ook kregen ze vaker snoeisel van bijvoorbeeld berk of wilg als snack, maar wist ik weinig tot niets van de planten die in en rondom het weiland groeiden. Voor mij was het gewoon één grote grasvlakte. 

Welke gezonde plantjes kunnen mensen waarschijnlijk makkelijk in of rond hun weiland vinden?

Kruipend door het weiland wist ik meer dan 40 (!) planten, bloemen en kruiden in kaart te brengen. Terwijl ik informatie doorspitte om te ontdekken wat giftig was en wat niet, kwam ik allerlei informatie tegen over de (geneeskrachtige) werking van veel van deze plantjes. Ik vond bijvoorbeeld madeliefjes, weegbree, duizendblad, kamille, brandnetels, dovenetels, kleefkruid en bijvoet.
Het grappige daarvan? Ik had bijvoorbeeld een emmer gedroogd kleefkruid in m’n kast staan. Gekocht in de winkel! Dit voerde ik regelmatig aan m’n oudste merrie. Die gedroogde kruiden bleken online vaak ook nog best prijzig. Helemaal toen ik bedacht dat het dus gewoon in en rondom m’n eigen weiland groeide.

Waarom vind je het belangrijk dat mensen hier meer kennis over opdoen?

Het zijn vaak niet de planten die het gevaar vormen, maar de onwetendheid erover. Mijn paarden lopen nog steeds in dezelfde wei. De esdoorns staan er ook nog steeds. Niet van harte, maar door er bewuster mee om te gaan en samen te werken met de natuur, is het prima te realiseren. Ik deel de wei anders in beweeg mee met de seizoenen.

Hoewel dit uitgebreide onderzoek in eerste instantie gedreven was door angst, ben ik gaandeweg een rijkdom tegengekomen, waar ik totaal geen weet van had. Ik bespaar jaarlijks zelfs een hoop geld, omdat ik niet meer van alles hoef te kopen.

Ik ben de natuur veel meer gaan waarderen en kwam er achter dat zelfs het kleinste plantje grote meerwaarde kan hebben. Dit is iets wat ik veel meer paarden & paardeneigenaren gun. Kijkend naar ingrediënten op een zak voer, staan de kruiden, bloemen en planten vaak als allerlaatste (=minste percentage). Terwijl juist die plantjes veel dichterbij de natuurlijke voeding van het paard staan en ze hier veel meer uithalen!

Wat ga je deze maand doen op je Instagram kanaal?

Praktische, bruikbare informatie bieden. Direct in te zetten in je eigen weiland, de berm, je tuin, etc.  Ik neem de mensen letterlijk mee het weiland in. Laat ZIEN wat er groeit. Waar je de plantjes in dit vroege groeistadium aan kunt herkennen in die zee van groen. Maar ik vertel ook welke plantjes een risico vormen. De eerste zaailingen van esdoorns schieten bijvoorbeeld al de grond uit. Veel mensen hebben geen idee hoe die eruit zien en nog ieder jaar overlijden er paarden als gevolg van een vergiftiging.

Je kunt Caroline Crijns en haar lessen over eetbare, giftige en geneeskrachtige planten volgen via haar Instagram: @jufinhetgroen

De hele maand maart kun je alle info helemaal gratis volgen, daarna niet meer. Dus wie zijn plantenkennis wil opvijzelen: dit is je kans!

Auteur

Rianne Dekker

Rianne Dekker

Eigenaar Horse in Mind, revalidatietrainer

Ik ben opgeleid als revalidatietrainer voor paarden, maar mijn interesse is nog veel breder dan dat. Ik kijk met een holistische blik en inspireer graag andere paardenliefhebbers over het houden en trainen van paarden.

Wil je nog meer leren over het houden en trainen van paarden?

Ben jij op zoek naar nog meer diepgang en praktische tips? Dan is de Horse in Mind Community iets voor jou. Betrouwbare, actuele en diepgaande kennis over paardenwelzijn voor jou op een presenteerblaadje. Elke maand een diepgaande online lezing met uitgebreide Q&A door een expert, lesvideo’s, een interactieve community en meer.