fbpx

Misschien is deze vraag voor jou allang verleden tijd of misschien begin je net met natural horsemanship. Veel mensen die natural horsemanship doen, zie je met ander tuig dan je gewend bent. Een veel langer, dikker touw, een gekke stok in plaats van een zweep, een touwhalster… Waarom is dat eigenlijk? En welke spullen kun je het beste gebruiken? In deze blog wordt er het een en ander over uitgelegd.

Halsters

touwhalsterIn de meeste natural horsemanship-methodes wordt er gewerkt met touwhalsters. Deze bestaan doorgaans uit soepel zes millimeter dik polypropyleentouw, ook veel gebruikt in de zeilsport. Een touwhalster heeft een groot voordeel op een stalhalster. Doordat het een stuk soepeler en dunner is, is er minder ruis in de hulpen en komen de hulpen dus precies daar waar je ze hebben wilt (bv. achter de oren, op de neus of op de wang). Doordat het touw dunner is, geeft een touwhalster wel meer druk op een kleiner oppervlak. Zo voorkom je beter dat je paard in de druk gaat hangen, omdat dit onprettig is. Daarentegen weegt een touwhalster nagenoeg niets, wat een complete ‘release’ geeft als je stopt met druk geven. Lees ook: Touwhalster vs. stalhalster, waar train je mee?

Emiel Voest (Freestyle-methode) heeft een eigen touwhalster ontwikkeld. Dit touw is iets dunner en de knopen zitten op iets andere plekken. Ook Monty Roberts heeft een eigen ontwikkeld halster: het Dually halster. Dit is een normaal halster, met een extra neusriem van touw, met ringetjes aan beide kanten waar je teugels aan vast kunt maken. Persoonlijk vind ik dit geen prettig halster, omdat het snel kan schuiven als er op één teugel meer druk staat dan de ander en daardoor ruis in de hulpen geeft.

touwhalster freestyledually halster

Links: Freestyle trainingshalster. Rechts: Dually halster

Leadropes

leadrope

Leadrope 3,5m met twistlock

Een leadrope is een rondgevlochten touw, variërend tussen tien en veertien millimeter dik. Hij is wat zwaarder dan een gewone longeerlijn, wat ervoor zorgt dat hulpen duidelijker door komen. Er zijn katoenen leadropes (welke Emiel Voest gebruikt) en polypropyleen leadropes (dus van hetzelfde materiaal als touwhalsters). De meest gangbare leadropes voor natural horsemanship zijn de twaalf millimeter dikke katoenen leadrope van Emiel Voest van 4,5 meter en de twaalf millimeter dikke polypropyleen leadropes van 3,6 of 6,5 meter, die onder andere Parelli graag gebruikt.

Als je liever een iets lichter touw gebruikt kan ik je dit Finesse leadrope van harte aanraden. Deze wordt ook niet zo zwaar bij regen.

Er zijn ook verschillende sluitingen verkrijgbaar:

  • Musketonhaak – gemiddeld zwaar, veelgebruikt, kan stroef worden door zand
  • Bullsnap – iets zwaarder, zal niet zomaar open springen
  • Ring met karabijn – iets lichter, touw kan zich niet losdraaien (nadeel), makkelijk in gebruik
  • Twistlock – iets zwaarder, kan stroef worden door zand

Behalve gebruiksgemak is gewicht ook belangrijk. Een te lichte sluiting gaat sneller kapot, maar brengt ook wat ruis in je hulpen (net als een te licht touw). Een erg zware sluiting is niet zo prettig voor het paard om steeds op z’n neus te hebben en kan pijnlijk aankomen als de sluiting per ongeluk tegen zijn kin komt. Een niet te grote bullsnap heeft mijn voorkeur, vanwege het gebruiksgemak en het gewicht.

Leadropes heb je ook nog in verschillende lengtes. Hoe beter de communicatie met je paard, hoe groter de afstand (en dus het touw) kan zijn. De meest gangbare lengtes zijn 3,6 meter en 6,5 meter. Sommige mensen prefereren een dunner touw van tien millimeter dik of soms zelfs 6 millimeter. Ook hier geldt: hoe beter de communicatie al is, hoe dunner (en dus lichter) je touw kan zijn.

Carrotstick en savvystring

stick en string, carrotstick, savvystringDe termen carrotstick en savvystring zijn afkomstig van Parelli, ook wel gewoon stick en string genoemd. Een stick is een bijna onbuigbare stok van ongeveer één meter tot één meter twintig (afhankelijk van waar je hem koopt en wat je prettig vindt) met een klein lusje. Het voordeel van een stick is dat hij niet (per ongeluk) zwiept en dus niet venijnig is. Je kunt er heel precies mee aaien of juist meer druk zetten als dat nodig is, zonder gemeen te zijn.

Een savvystring is een zes millimeter dik touwtje (touwhalstertouw) met aan de ene kant een lusje en aan de andere kant een leertje. Met het lusje kun je hem bevestigen aan het lusje van de stick. Het leertje zorgt voor wat extra gewicht, wat prettig is als je er heel precies een hulp mee wilt geven. De stick en string zijn een verlengde van je arm en dient dus ook als zodanig gebruikt te worden. Als je paard er eerst nog bang van is, kun je desensibiliseren met de friendly game. Tip voor meer ervaren ruiters: een lederen savvystring is lichter en wordt niet zo zwaar bij regen. Belangrijk is dat je al handig en precies bent ermee.

Materiaal aanschaffen

Zowel Parelli als Emiel Voest hebben een webshop waarin eigen materiaal verkocht wordt. Het enige nadeel van Parelli-materiaal is dat de verzendkosten vanuit Amerika behoorlijk hoog zijn. Als je gelijksoortig materiaal wilt met lagere kosten is de Nederlandse webshop EquiPlay een aanrader.

Wat voor materiaal heeft jouw voorkeur en waarom? Laat het even weten in een reactie. Ik ben benieuwd!

Dit artikel bevat affiliatelinks.