Je bent op buitenrit en plotseling stopt je paard, want er staat een vre-se-lijk enge vuilnisbak. No way dat je hem er nog langs krijgt, toch? Heb je dat wel eens meegemaakt? Als een paard iets tegenkomt waarvan hij zeker weet dat het hem kwaad zal doen, is het soms lastig hem te overtuigen van het tegendeel. Toch wil je hem graag op een vriendelijke manier laten zien dat het ongevaarlijk is. En eigenlijk wil je ook gewoon graag dat je paard erop vertrouwt dat jij hem niet in gevaarlijke situaties zal brengen. Een oplossing is ‘approach and retreat’, het woord van deze week.
Benaderen en terugtrekken is de letterlijke vertaling van approach and retreat. Deze methode beheersen is ontzettend belangrijk als je wilt dat je paard zelfverzekerd wordt en helpt niet alleen voor ‘enge’ dingen. Het helpt voor elk moment waarin je paard onzeker wordt. Je gebruikt deze techniek bij een (mentale) drempel, een obstakel, een oefening of een bedoeling. Voorbeelden hiervan zijn:
- Mentale drempel: verder dan honderd meter van stal, een hoek van de bak, alleen zijn
- Obstakel: vuilnisbak, paraplu, zeiltje, regenjas
- Oefening: zijgangen, springen, friendly game
- Bedoeling: rond de oren aaien, opstijgen, achterhand aanraken, voetjes geven
Een stapje terug voor progressie
Door blijven vragen zal je misschien een resultaat geven: hij gaat er gauw langs, verstijft en laat zich eindelijk aaien met een stick of dribbelt uiteindelijk verder op buitenrit. Dat is echter niet het ontspannen en zelfverzekerde paard wat je voor ogen hebt. Dat bereik je ook niet door te blijven vragen en pushen, maar juist door je terug te trekken, er van weg te gaan, achteruit te gaan of te stoppen. Klinkt dat gek? Begrijpelijk, maar ik zal het uitleggen.
Blijven vragen of pushen zal ervoor zorgen dat je paard angstiger of onzekerder wordt. Als een paard angstig of onzeker wordt, kan hij niet meer helder nadenken en dus niet leren. Je kunt beter even stoppen of er van weg gaan, en pas weer benaderen als je paard rustig is en de angst is weggeëbd. Als je nadert nog voordat je paard weer relaxed is, maak je de angst alleen nog maar groter. Gedraag je als een goede leider en duw je paard niet over zijn grenzen; je maakt je paard daarmee alleen maar onzekerder. In zo’n angstige staat kan je paard namelijk niet logisch nadenken en denken: Oh, dat viel wel mee, het is niet eng. Het enige wat je paard zal leren is: ik MOEST er langs en ik ben aan de dood ontsnapt, mijn mens is dus geen goede leider – vrij vertaald en een beetje antropomorfisch natuurlijk.
Laat je paard zien dat je zijn grenzen respecteert en dat je ziet wanneer hij het eng vindt. Als je elke keer (letterlijk of figuurlijk) een stapje terug doet als je paard onzeker wordt en het pas weer benadert als je paard relaxed is, zul je zien dat zijn grens steeds verder wordt opgeschoven of dat je paard er op een gegeven moment helemaal niet meer onzeker of bang van wordt. Ik heb voor elke situatie een voorbeeld voor je:
Mentale drempel
Stel dat je paard niet verder durft dan honderd meter van stal als je gaat wandelen. Let dan goed op wanneer je paard precies onrustig wordt (approach). Keer precies op dat moment om en wandel terug , tot je paard weer helemaal kalm is (retreat). Ga dan pas weer op pad, tot waar hij onrustig wordt. Laat hem zien dat hij altijd weer terug komt in vertrouwde omgeving in plaats van zich geforceerd op onbekend terrein moeten begeven. Herhaal dit tot je progressie maakt, al is het maar tien meter verder. Het kan ook helpen om vóór het wandelen grondwerk te doen, zodat je al een goede connectie hebt voordat je gaat wandelen en daarmee het vertrouwen vergroot.
Obstakel

Eng? Welnee.
Paraplu’s zijn objecten die veel paarden best spannend vinden. Het kan flapperen en de wind en regen maakt er een gek geluid op. Loop er naartoe en laat je paard bepalen hoe dichtbij hij wil komen (approach). Zodra het een beetje spannend is hou je halt of ga je een paar passen achteruit en wacht je tot je paard likt, kauwt en ontspant (retreat). Beloon elke pas in de goede richting en loop soms helemaal weg als er grote progressie is, om écht alle druk er af te halen. Je zult zien dat als je je paard de tijd geeft om er over na te denken en rustig te worden, de nieuwsgierigheid en wil om het goed te doen uiteindelijk de overhand nemen.
Oefening
Ook fysieke oefeningen kunnen wel eens baat hebben bij approach and retreat. Niet alle paarden zijn ‘confident learners’. Sommige paarden worden nerveus en onzeker bij moeilijke oefeningen, als ze niet direct het juiste weten te doen. Ga eerst na of je geen tegenstrijdige hulpen geeft. Nee? Hou dan even halt en ontspan als je paard te onzeker wordt (retreat). Laat hem kalmeren en geef dan pas opnieuw lichte en juiste hulpen (approach). Beloon onmiddellijk als je paard de oefening goed uitvoert, al is het maar één pasje. Je paard zal steeds zelfverzekerder worden als je consequent ‘approach & retreat’ doet bij nieuwe oefeningen.
Bedoeling
Soms zijn het geen externe factoren waar een paard onzeker van wordt. Ik neem voetjes geven als voorbeeld. Paarden hebben soms moeite met balans vinden op drie benen of zijn bang voor ongemak (of pijn) als mensen aan hun hoeven zitten. Als je voetjes vraagt (approach), zorg dan dat je hem zelf weer neer zet, voordat je paard dat zelf doet. Hou de hoef echter niet in de houdgreep tot je paard eindelijk stil staat, daar schaad je het vertrouwen mee. Heb veel geduld en beloon bij elke seconde dat hij hem langer in de lucht kan houden. Geef hem tussendoor de tijd (retreat) om te ontspannen en na te denken.
Is jouw paard zelfverzekerd?
Na dit artikel heb je er misschien meer begrip voor de onzekerheid of angst van je paard. Op welke momenten wordt jouw paard onzeker en hoe ga je daar mee om? Laat het weten in een reactie!